Autor Wątek: Mieszka ktoś z was w Skandynawii?  (Przeczytany 10074 razy)

Offline FlyingV

• Gaduła
Mieszka ktoś z was w Skandynawii?
« 26 Kwi, 2013, 18:38:56 »
Joł,

Czas opuścić Polandię, bo mnie tu uj strzeli. Mam trochę pytań odnośnie Danii/Norwegii.

Offline sylkis

• Pr0
Z tego, co słyszałem, to w Danii ostatnio robią się niechętni wobec nowych imigrantów, oraz też nazbyt mnożących się osiedlonych na stałe imigrantów; i te nastroje są na tyle poważne, że jest duże prawdopodobieństwo ich legislacyjnego odzwierciedlenia.

Ale to taka trochę plota, więc możliwe, że pierdolę farmazony.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline sacredl

• Prawie użytkownik
W Danii od zawsze byli niechetni i homogeniczni, ale po ostatnich akcjach jak z ta choinka to jak kojarze wyszli z Schengen i teraz bez gadania wypierdalaja tych niegrzecznych jak ostatnio tego Somalijczyka co zgwalcil swoja corke :D. Ogolnie sens jest chyba tylko tam jechac jak naprawde masz wyzsze wyksztalcenie i to niezle (lekarz, inzynier etc.).

Do Norwegii duza czesc mojej rodziny wlasnie sie przeprowadza, wiec moge sie wypowiedziec - uwazaja ze emigranci sa potrzebni, ale nie w nadmiernych ilosciach. Dopoki nie gadasz, ze jestes Polakiem to naprawde niezle Cie tam traktuja (ale to jak wszedzie :D) - i tak pono lepiej, niz byc Pakistanczykiem. Z praca juz nie jest tak latwo jak kiedys, ze dostawales prace na sam start a prawa wobec emigrantow troche zaostrzyli (musisz pracowac na bialo 5 a nie 3 miesiace, zeby dostac socjal itd) ale wciaz idzie sie zalapac. Jezeli znasz norweski to jestes przed 70% innych imigrantow i raczej z praca nie powinno byc w ogole problemow.

Ogolnie polecalbym Ci sie jeszcze wglebic w temat Finlandii - naprawde ladny i stabilny kraj. A z Szwecji to juz kazdy nawet na samej polnocy sie smieje.

Offline sylkis

• Pr0
Czemu ze Szwecji się śmieją?

I czy prawda, że w Norwegii imigranci na dzień dobry mogą chodzić na finansowane przez państwo kursy tych dwóch standardowych dialektów (ponoć język tam między miastami potrafi się bardziej różnić, niż te ich standardowe warianty, a Szwedzki)?
(\__/)    This is Bunny.

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
Jesli chcesz juz sie wyprowadzic z PL to w danym momencie Norwegia najbardziej. Sa bardziej przychylni na to ze nie znasz ich ojczystego jezyka wystarczy anglik. W Szwecji wymagaja z jezykiem ojczystym juz (co raz czesciej takie oferty sie widuje, anglik to za malo).
Czemu jeszcze Norwegia ? Najwieksze place tam sa w europie jesli Ciebie to interesuje :) Dodatkowo jesli nikogo nie masz tam, to polecam zrobic manewr taki, abys znalazl sobie prace przez agencje pracy w polsce, a pozniej jak tam juz bedziesz szukac na wlasna reke. Tylko zlota zasada, zloty srodek NIE IDZ DO PRACY DO POLAKOW ! Czemu unikac pracy u naszych rodakow ? Bo po prostu nie zaplaca Ci kasy tyle ile powinni, moj znajomy byl i jeden mu krewi 50 000 zł malo co ? Teraz sprawe w sadzie.

Jesli juz to norwegia badz jak pisze kolega finlandia, ale i finach nic mi nie wiadomo.
Pozdro !

Offline sylkis

• Pr0
O Finlandii wiem tyle, że ich język nie jest indoeuropejski i w zależności od językoznawcy potrafią z nim wyróżniać od chyba 14 do chyba 17 przypadków :D
No i że nauczyciel to tam jeden z najbardziej prestiżowych zawodów, ale jak czytałem dlaczego, to z moim polskim przygotowaniem zawodowym nie jestem pewien, czy bym się tam nadawał na taką posadę. :(
(\__/)    This is Bunny.

Offline sacredl

• Prawie użytkownik
Czemu ze Szwecji się śmieją?

I czy prawda, że w Norwegii imigranci na dzień dobry mogą chodzić na finansowane przez państwo kursy tych dwóch standardowych dialektów (ponoć język tam między miastami potrafi się bardziej różnić, niż te ich standardowe warianty, a Szwedzki)?

Jak z opowiesci slyszalem - po prostu zawsze byli "dziwni". A teraz jak wprowadzili multikulti i dajwersiti, to przeciez Helsinki maja najwyzszy odsetek gwaltow ze wszystkich stolic Europy :D. No i ogolnie kraj coraz bardziej jest rozpierdalany przez te swolocz, ktora nasprowadzali. Norwegia tez zaczyna miec ten problem od kiedy sprowadzili zwierzeta i przez bycie politycznie poprawnymi nawet nie maja jaj ich deportowac (+ rzadzi tam ultralewacka partia od przeszlo 8-10 lat, wiec wszystko sie naklada).

A co do Norwegii to prawda - nie wiem jak to jest dokładnie, ale wiem, ze siostra bedzie w ten sposob nostryfikowala swoj dyplom z SWPS. Tylko, ze najpierw prace na bialo musial tam dostac jej maz. O pracy u polaczkow potwierdzam - ambasada polska dymala szwagra luką w prawie - otrzymywal wyplate na prawach polskich a nie norweskich, wiec praktycznie byla to praca na czarno w Norwegii. Co do plac to tez prawda - tylko ze kolega nie wspomnial ze sa jednym z najdrozszych krajow jezeli chodzi o koszty zycia, wiec wszystko sie wyrownuje (ale i tak jest lepiej niz w Polsce).

Z finskim jest ten problem, ze samych koniugacji jest 14 a dla porownania 7 w polskim.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2013, 15:45:44 wysłana przez sacredl »

Offline sylkis

• Pr0
Nie myl koniugacji z przypadkami. Koniugacji mamy, jeśli dobrze pamiętam, 18 ;) w zależności od rodzaju gramatycznego (płci), morfologicznej budowy słowa (końcówki), oraz semantycznych drobnostek typu żywotność/nieżywotność, lub pochodzenie (zapożyczenia) itp. Mogłem pomylić się o jedną lub dwie. No i jeszcze wiele z nich ma swoje wewnętrzne warianty.

Nie wiem ile jest koniugacji w fińskim, ale z tego, co słyszałem, to w zależności od podejścia nalicza się od 14 do 17 przypadków (część z nich w praktyce wyszła z użycia poza językiem literackim, bądź można klasyfikować jako warianty jednego przypadka).

ED: Kurwa, teraz sam pojebałem deklinacje i koniugacje :facepalm: Ale z tego, co widzę na szybkiej wiki, to koniugacji też mamy... 11 w różnych wariantach, co się sumuje do... 18 :D a deklinacji 17.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2013, 16:17:36 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Zgodze sie, ze Norwegia jest droga, ale bierzmy pod uwage fakt ze tez tam sie inaczej zarabia niz u nas.
I nie popelniajcie najwiekszego bledu jakim jest przeliczanie waluty ! Musicie porownac ceny z danego kraju z najlepiej najnizszymi zarobkami jakie sa mozliwe, bo wtedy bedziecie wiedziec czego mozecie sie spodziewac.
Zanim gdziekolwiek ruszy sie tylek warto sobie poczytac o danym kraju, jakie sa podatki itp. Dowiedziec sie od kogos ile miesiecznie badz tygodniowo kosztuje zycie, oraz ile srednio wydasz na rachunki przy wynajeciu mieszkania (nie kazdy wlasciciel wpisuje w cene wynajmu kwote z rachunkami). Sporo trzeba pogrzebac, rozgrzebac i sprawdzic sobie, aby nie dac sie wydymac.
Ja sporo na ten temat szukam informacji, gdyz sam chce wyprowadzic sie z polszy, jak na razie jestem udupiony zdrowotnie oraz finansowo wiec tutaj musze jeszcze siedziec, ale nie marnuje czasu i dowiaduje sie wszystkiego co mozliwe. Akurat nie planuje Norwegii, bo mysle na sam poczatek o UK badz NL jako start. Moze jeszcze Szwecja, bo mam tam wujaszka, a przy okazji sobie obywatelstwo zmienie na Szwedzkie biorac pod uwage ze sie tam urodzilem to mi troche bedzie latwiej.
Ale to tylko przystanki przed glownym miejscem gdzie chce zyc, ktorego jak na razie nie zdradze, bo nie chce zapeszac :)

Krotko mowiac, najpierw informacje i uzbieraj kase w przypadku Norwegii to ok. 10 000zł jesli nie bedziesz jechac przez agencje pracy. Czemu az tyle ? Po to abys mial zaplecze finansowe gdyby cos sie nie udalo !

Pozdros

Offline sacredl

• Prawie użytkownik
UK ostatnio chyba sie skiepscilo (spadli z AAA do AA). Na Twoim miejscu robilbym obywatelstwo szwedzkie tak szybko jak sie da. Wtedy mozesz migrowac jak chcesz miedzy krajami skandynawskimi wliczajac Wyspy Owcze i Islandię (bardzo ciekawe opcje tak w ogole ;)).
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2013, 16:55:02 wysłana przez sacredl »

Offline sylkis

• Pr0
W UK teraz co chwila tną socjal i utrudniają do niego dostęp z oczywistych powodów, ale i tak jest on dla przeciętnego Polaka czymś niewyobrażalnym nawet w jego obecnej formie (do niedawna wręcz można było np. od państwa dostać mieszkanie i jeszcze wybrzydzać, teraz już chyba trzeba od razu się decydować bez wybrzydzania).
Sam myślę, aby przez rok wyjechać i spróbować życia w UK, Rosji, albo jakimś kraju skandynawskim, z czego Rosja raczej jako przystanek, co by podszkolić sobie język i mieć też co do CV wpisać.
(\__/)    This is Bunny.

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
No mam ten plus ze sie tam urodzilem, ale tak na prawde malo to teraz daje, prawie nic :) Aby miec obywatelstwo to musze tam pojechac i przynajmniej rok mieszkac i wtedy moge sie starac :)
A co do socjala w UK, jest to prawda zmienilo sie, a moge tylko myslec, ze spora wina jest tutaj naszych rodakow, ktorzy wlasnie zaczeli wybrzydzac i za bardzo sie panoszyc :)
Tak czy inaczej warto i tak pojechac za granice i wpisac wlasnie cos w CV, ze sie gdzies pracowalo, bo pozniej latwiej :)

Pozdro

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Ja też wypierdalam za granicę, na stałe. Wybory mam dwa - UK albo Szwecja.

Przykro to mówić, ale na bieżącą chwilę Polska to jest zwyczajnie tonący okręt, który zatopi wkrótce wszystkie szczury na pokładzie...
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Az jak najbardziej sie z Toba zgodze.
Nie zapomne jak nasz rzad mowil ze zmniejszylo sie bezrobocie o iles %, bo sa nowe miejsca pracy :D Tylko w polsce bezrobocie sie zmniejszylo, gdyz ten % ludzi wyjechal z kraju :D

Tylko trzeba jedna rzecz zapamietac... Wiekszosc z tych co wyjechala do UK i innych krain europy to "buraki" ktore rozprzestrzeniaja zle zdanie o nas, a Ci co chca normalnie zyc sa postrzegani przez ich pryzmat. Przynajmniej ja to tak widze.

Offline FlyingV

• Gaduła
Dziękuję wam za pomoc. 2.5 roku pracuję jako nauczyciel angielskiego w podstawówce. Nie da się z tego zawodu wyżyć jak się nie ma dyplomowanego i wysługi lat, dlatego chcę wyjechać. Więcej zarabiam z korepetycji niż ze szkoły ale mimo wszystko nie mogę się wyprowadzić od matki, wziąć kredytu bo pracę mam nie pewną.

Wyjeżdzam z kolegą. Być może będzie nas jeszcze o jednego-dwu chłopa więcej. Jakby ktoś się chciał dołączyć to są sloty. Mi tam obojętnie ilu nas będzie. Wydaje mi (może błędnie), że im większa grupka tym taniej będzie coś wynająć.

Kierunek to Norwegia. Wyjazd - nie wcześniej jak lipiec.

Offline sylkis

• Pr0
2.5 roku pracuję jako nauczyciel angielskiego w podstawówce. Nie da się z tego zawodu wyżyć jak się nie ma dyplomowanego i wysługi lat, dlatego chcę wyjechać. Więcej zarabiam z korepetycji niż ze szkoły ale mimo wszystko nie mogę się wyprowadzić od matki, wziąć kredytu bo pracę mam nie pewną.
Boli.
(\__/)    This is Bunny.

Offline FlyingV

• Gaduła
A żebyś wiedział jak wkurwia.

Offline sylkis

• Pr0
Współboli, bo tym miesiącu kończę staż :D

Póki studiuję to nie znajdę lepszego zatrudnienia (~20zł/h na pół etatu i przy odrobinie samozaparcia daje pogodzić z dziennymi studiami, choć nie jest łatwo), ale jak skończę studia to nie wiem co zrobię, dożywotniej kariery raczej nie planuję.

Tylko martwi mnie z czym mogę się pokazać w takim UK po filologii? Stąd też myślałem o np. roku w Rosji w ramach jakiegoś AIESEC byle przeżyć i podlevelować język, wtedy w UK z dwoma najliczniejszymi w liczbie native speakerów słowiańskimi językami już chyba miałbym lepiej.
(\__/)    This is Bunny.

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Zaraz pół kraju wypierdoli. Ja z żonką też planujemy ucieczkę z tego tonącego wraku. Ona nie może tu w Polsce usiedzieć, a mi trochę szkoda opuszczać ten piękny kraj. Jakoś nie widzę siebie w UK, ale życia w Polszy też nie widzę.

Offline FlyingV

• Gaduła
To dawajcie zbierzemy grupę i sio do Norwegii :D

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Może podbij do tego użytkownika
http://forum.sevenstring.pl/profile/?u=3842

Offline mlodysatan

• Pr0
    • KOZI RECORDS
Ja sie nikomu nie dziwie, ze ludzie wywalaja z kraju. Wiem jak jest, a szczegolnie teraz gdzie po prawie dwoch latach bezrobocia mam prace, za ktora ledwo mnie stac po oplatach na jakiekolwiek rzeczy. Nie mowiac nic o zachciankach na ktore juz mnie w ogole nie stac.
Chopie :) Piszesz ze piekny kraj, ja niestety nie moge sie zgodzic z Toba :) Jedyne co moje oczy widza, to pijakow, chamstwo i debili bez jakiejkolwiek kultury osobistej. Tak dla mnie wyglada Polska...
A jesli Ci chodzi o fakt geologiczny to wole skandynawie :D

Pozdro !

Offline sylkis

• Pr0
A ja lubię polski język i chyba tak naprawdę tego by mi było najbardziej szkoda, jakoś tak dziwnie mi na myśl, że wszyscy wokół mówią po obcemu. Ale to pewnie kwestia przywyknięcia...
(\__/)    This is Bunny.

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Dzisiaj sobie przejechałem ścieżką rowerową nad jeziorem i pomyślałem że to piękny kraj.
Dokładnie ta trasa  

Offline FlyingV

• Gaduła
No dobrze, ale czy piękny krajobraz wykarmi Twoje dzieci?

Jestem zły, że muszę zaczynać wszystko od początku w obcym kraju. Jestem Polakiem i tu jest moje miejsce. W głębi serca chcę tu zostać, Ale niestety, daliśmy się zniewolić politykom i nie zanosi się aby role się odwróciły.