Autor Wątek: EuroTrip  (Przeczytany 4744 razy)

Offline LukasK

• Prawie użytkownik
EuroTrip
« 09 Kwi, 2013, 19:22:38 »
Cześć.
Plan: Sierpień + auto + $ + ~12000 km obrzeżami Europy czyli Polska > Niemcy > Holandia > Belgia > Francja > Hiszpania > Portugalia > Hiszpania > Włochy > Austria > Czechy > Polska cała trasa w miarę blisko brzegu (wybrzeża).

Pytanie: Co poza popularnymi atrakcjami warto zobaczyć (chodzi o miasta itp.) na tej trasie. Część miast już mam zaplanowane ale może jest coś godnego uwagi?

PS. jest tu ktoś kto bawi się w takie dłuższe wycieczki samochodowe?

Offline Musza

• Pr0
Odp: EuroTrip
« Odpowiedź #1 09 Kwi, 2013, 19:26:54 »
Ja się wybieram na taki Euro Trip w tym roku, ale autostopowy. Coin777, Terrormuzik i pewnie jeszcze kilku forumowiczów tak podróżowało i przynajmniej ja zawsze wracałem zadowolony.

Jak będziesz podróżować wzdłuż wybrzeża to warto zobaczyć jakieś fajne dupy, a najlepiej jak to zrobisz w Cap'd Agde (Francja) to od razu będą nagie ;)

Powodzenia!
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline LukasK

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #2 09 Kwi, 2013, 19:31:12 »
Nie wypada rozglądać się za takimi atrakcjami z własną kobitą na siedzeniu obok :)

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #3 09 Kwi, 2013, 19:47:41 »
Nie wypada rozglądać się za takimi atrakcjami z własną kobitą na siedzeniu obok :)

ja tam właśnie ze swoją kobitą trafiłem w zeszłym roku :D

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #4 09 Kwi, 2013, 20:28:12 »
Ja już teraz czekam na info ile Cię to wyniesie bo sam bym sobie coś takiego zaplanował :D
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline LukasK

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #5 09 Kwi, 2013, 20:40:19 »
Na chwilę obecną mam podliczone paliwo i wychodzi około 3900 zł za samą ropę. Uśredniłem cenę dla wszystkich krajów i dodałem jeszcze 20% do trasy jaką mamy przejechać aby mieć ten zapas w razie czego.

Jedzenie nie wliczając własnych zapasów typu jakaś zupka chińska, kilka gotowych dań w słoikach np. fasolka po bretońsku, bigos itp to tak na luzie jakieś 1300 zł aby nie być głodnym i popróbować lokalnych produktów.

Najgorsze do oszacowania to są opłaty na autostradach/w tunelach itp.

Chcę zmieścić się w kwocie 7500 zł ale wiadomo że to różnie bywa i trzeba mieć eurasy w zapasie.

Offline Krzak

• Użytkownik
  • Hava Nagila
    • Ape to God
« Odpowiedź #6 09 Kwi, 2013, 23:32:16 »
A nie lepiej ci stopem? Moja kobieta przez ostatnie trzy lata jeździła na stopa na Bałkany. Taki trip trwał trzy tygodnie. Jechali w cztery osoby i dzielili się po dwoje. Zjeździła prawie całe wzdłuż i wszech, a do tego poznała masę ciekawych ludzi. Całość zamykała w mniej niż dwóch tysiącach.

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #7 10 Kwi, 2013, 00:03:37 »
A nie lepiej ci stopem? Moja kobieta przez ostatnie trzy lata jeździła na stopa na Bałkany. Taki trip trwał trzy tygodnie. Jechali w cztery osoby i dzielili się po dwoje. Zjeździła prawie całe wzdłuż i wszech, a do tego poznała masę ciekawych ludzi. Całość zamykała w mniej niż dwóch tysiącach.

Ja w zeszłym roku zamknąłem się w 800zł, a jadałem czasem i w restauracjach. Podróż zajęła mi 19 dni Polska-Czechy-Austria-Włochy-Francja-Niemcy-Polska. Zdecydowanie polecam taką formę podróży, m.in. ze względu na poznanie masy uprzejmych ludzi.

Offline coin777

• Pr0
  • Nie moge Tego
    • YT
« Odpowiedź #8 10 Kwi, 2013, 02:00:02 »
To ja nie będe pisał ile mnie moje tripy kosztowały bo sie wam głupio zrobi...
Pchnąć w tę łódź jeża lub ośm skrzyń fig

Offline LukasK

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #9 10 Kwi, 2013, 07:13:49 »
Ja chcę przeznaczyć na to cały sierpień. A jeżeli chodzi o koszt to są spore bo jednak ma to być też forma wypoczynku więc trochę wygodniejszą wersję wybrałem. Ale szczerze mówiąc jak bym miał z 5 lat mniej to może i bym się skusił na taki autostopowy wypad.
Wyjazd własnym autem = 100% wolności. Można objechać nawet mało popularne miejsca a na stopa to jednak ryzyko zasuwania sporej części trasy na piechotę.
Na stówę najwięcej czasu spędzimy w Portugalii oraz Hiszpanii.

Offline Krzak

• Użytkownik
  • Hava Nagila
    • Ape to God
« Odpowiedź #10 10 Kwi, 2013, 11:01:13 »
Ja w zeszłym roku zamknąłem się w 800zł, a jadałem czasem i w restauracjach. Podróż zajęła mi 19 dni Polska-Czechy-Austria-Włochy-Francja-Niemcy-Polska. Zdecydowanie polecam taką formę podróży, m.in. ze względu na poznanie masy uprzejmych ludzi.

Dobra kwota! Czyli zakładam, że zero publicznych transportów i tylko stop? Zwiedzanie różnych miejsc też w to wliczone? Gratuluję :).

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #11 10 Kwi, 2013, 11:05:28 »

Dobra kwota! Czyli zakładam, że zero publicznych transportów i tylko stop? Zwiedzanie różnych miejsc też w to wliczone? Gratuluję :).

Złapaliśmy kilka razy na stopa teżewe we Włoszech z lenistwa, ale nikt za to nie płacił i nikt też nie robił problemu ;)

Generalnie to jakbym nie jadał non-stop pizzy i nie zamawiał morskich specjałów to i mniej by wyszło. Wszystko wliczone w tę kwotę. Gdyby ktoś miał ochotę to w tym roku robimy powtórkę :)

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #12 10 Kwi, 2013, 11:30:57 »
Autostrada z Belgii do Paryża 14euro, z Paryża na wybrzeże lazurowa ok 100 euro zależy jaka trasę wybierzesz. generalnie A6 drogo i zawsze zakorkowana.
Ale ty będziesz jechał na Biarritz ( to jakieś 50 euro. Hiszpania też płatna ale to nie pamiętam, za to maja tanie piwo. A i zahacz o Andorę zatankujesz za polowe ceny.
Austria to płacisz przy wjeździe chyba 8.5 euro za 10 dni i to jest najmniejsza oplata.
Bon voyage :)
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline LukasK

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #13 10 Kwi, 2013, 14:11:46 »
Trasa wciąż ulega zmianie. Zrezygnowałem jednak z północy Niemiec, Belgii oraz Holandii na konto dłuższego pobytu w cieplejszych rejonach kontynentu.

Teraz wygląda to mniej więcej tak: Dom > Brno > Wiedeń > Venecia > Turyn > Nicea > Monako > Marsylia > Barcelona > Valencia > Kartagena > Gibraltar > Sevilla > Lisbona > Porto > A Coruna  > Bordeaux > Caen > Paryż > Praga > Dom

Pewnie jeszcze coś wypadnie z tego zestawienia bo nie da się wszystkiego objechać i zwiedzić.

Liczę jakieś 30 dni na cały wyjazd więc będzie dosyć intensywnie.

PS. Jak to robiliście że tak tanio wam wychodzą te wyjazdy autostopowe? Straszna głodówka ?

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #14 10 Kwi, 2013, 14:55:33 »
PS. Jak to robiliście że tak tanio wam wychodzą te wyjazdy autostopowe? Straszna głodówka ?

Ja np. przytyłem :D

Odpada Ci nocleg - bo masz namiot, odpada benzyna/autostrady/autobusy/pociągi - bo Cię ludzie zabierają (we Francji średnio 5 min się czeka na stopa w dobrym miescu), zabierasz ze sobą jedzenie - odpadają śniadania (chleb wasa, pasztety, konserwy, serki). Na obiady chodziliśmy do restauracji zazwyczaj, wieczorami jakieś przekąski w markecie i alkohol. Po drodze zarobiliśmy 60€/4 pizze/paczkę papierosów (w 1,5h) za granie na przyrządach podręcznych. Spotykaliśmy uprzejmych ludzi co nas zabierali dalej niż jechali, podwozili w konkretne miejsca etc. Na dodatek, co się wydawało najgorsze - codzinnie udawało się gdzieś normalnie i po ludzku umyć, więc czuliśmy się komfortowo. Przerażała mnie taka forma wycieczki, ale przed wyjazdem kilku znajomym rzuciłem hasło "jak raz pojedziesz to już będziesz jeździł" i jak narazie każdy z nich przyznał mie status proroka ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2013, 18:24:35 wysłana przez Musza »

Offline RPA

• Użytkownik
« Odpowiedź #15 10 Kwi, 2013, 18:13:20 »
Złapaliśmy kilka razy na stopa teżewe we Włoszech z lenistwa, ale nikt za to nie płacił i nikt też nie robił problemu ;)

Generalnie to jakbym nie jadał non-stop pizzy i nie zamawiał morskich specjałów to i mniej by wyszło. Wszystko wliczone w tę kwotę. Gdyby ktoś miał ochotę to w tym roku robimy powtórkę :)
Teżewe to na pewno we Włoszech? :)
Kurde, od zawsze planuję taki trip, jak na razie z racji braku ekipy podróżowałem samotnie w obrębie Polski. Tygodniowy trip kosztował mnie zawsze w okolicach 2 stówek, z czego ponad połowa to wszelakiego typu używki ;)
Nie mówiąc już o tym, że jak ma się akustyka pod ręką, to zazwyczaj wraca się jeszcze z pieniędzmi do domu. Największym problemem jest tylko targanie pudła ze sobą.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2013, 18:15:12 wysłana przez RPA »

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #16 10 Kwi, 2013, 18:30:50 »

Teżewe to na pewno we Włoszech? :)
Kurde, od zawsze planuję taki trip, jak na razie z racji braku ekipy podróżowałem samotnie w obrębie Polski. Tygodniowy trip kosztował mnie zawsze w okolicach 2 stówek, z czego ponad połowa to wszelakiego typu używki ;)
Nie mówiąc już o tym, że jak ma się akustyka pod ręką, to zazwyczaj wraca się jeszcze z pieniędzmi do domu. Największym problemem jest tylko targanie pudła ze sobą.

No nie teżewe ;)

Jak graliśmy na przyrządach podręcznych to wokół było mnóstwo artystów, również i z pudłami. Fakt, że używaliśmy butelki, podłogi, kubka na tyle przyciągał uwagę, że cała uwaga koncentrowała się na nas, a artyści wokół w końcu nas przegonili pod pretekstem braku licencji. Nie mieliśmy zamiaru zarabiać, ale widząc tych wszystkich grajków, mimów nie mogliśmy się powstrzymać przed własnym performancem ;D

Jasne, można z pudłem, ale jakoś nie chciałoby mi się targać pudła. Dodatkowo, jakbym miał grać na tym w swoim kraju to... to bym nie zagrał. Nie dość że byłoby mi głupio, sam nie lubię jak ktoś hałasuje gitarą a nie bardzo to spektakularne, dostałbym 10zł to jeszcze nasłuchałbym się wyzwisk... a za granicą nie rozumiem, więc chuj :D

Swoją drogą w Saint Tropez spotkaliśmy polaków, którzy byli na euro tripie samochodem i zarabiali pudłem na benzynę - kiepsko im szło i nie polecali.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2013, 18:33:08 wysłana przez Musza »

Offline coin777

• Pr0
  • Nie moge Tego
    • YT
« Odpowiedź #17 10 Kwi, 2013, 19:33:14 »
we Francji średnio 5 min się czeka na stopa w dobrym miescu

Chyba z dziewczyną... ja czekałem pół dnia.
Pchnąć w tę łódź jeża lub ośm skrzyń fig

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #18 10 Kwi, 2013, 19:47:35 »
Jak wybierzesz się samochodem polecam Ci omijać autostrady i po zachodzie poruszać się nacjonalkami. Bardzo często wręcz masakrycznie luźno :)
Ssiecie.

Offline RPA

• Użytkownik
« Odpowiedź #19 10 Kwi, 2013, 19:55:30 »
Bo to musi być pudło z pomysłem, a nie dżem po pijaku ;) dobrze się sprawdza akustyczny duet basowo-gitarowy.
Po cichu powiem też, że zielone papierosy czasem otwierają więcej drzwi niż kupa kasy :)

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #20 10 Kwi, 2013, 20:10:41 »
zielone papierosy  :)

Znaczy - Mentolowe?
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline mattuck

• Gaduła
  • troche troll
« Odpowiedź #21 23 Kwi, 2013, 14:47:54 »

na autostradzie czekałem z dziewczyną też pół dnia... ludzie którzy brali zazwyczaj byli młodzi, i na hasło polska słyszeliśmy głównie "we like polish music: behemoth, vader, rivierside, skalpel"

i odradzam hiszpanie, jakoś nie biorą, i to nie tylko moja opiniia (bo napoczątku myślałem że robimy coś źle)
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi, 2013, 14:49:26 wysłana przez mattuck »
kupie pasywny pickup brige do 7

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #22 23 Kwi, 2013, 16:52:22 »

na autostradzie czekałem z dziewczyną też pół dnia... ludzie którzy brali zazwyczaj byli młodzi, i na hasło polska słyszeliśmy głównie "we like polish music: behemoth, vader, rivierside, skalpel"

Północ Francji =/= Południe Francji, całkiem inni ludzie (i na południu nikt nie zna polskich kapel :()

ps. na autostradzie się nie łapie

ps2. dziewczyna =/= dziewczyna ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi, 2013, 17:07:34 wysłana przez Musza »

Offline mattuck

• Gaduła
  • troche troll
« Odpowiedź #23 24 Kwi, 2013, 15:41:03 »

Północ Francji =/= Południe Francji, całkiem inni ludzie (i na południu nikt nie zna polskich kapel :()

ps. na autostradzie się nie łapie

ps2. dziewczyna =/= dziewczyna ;)

jadąc w daleką podróż za bramkami zawsze łapaliśmy, i szło, i wracając do domu na parkingach szukaliśmy tirowców :P

ale faktycznie tamto miejsce było hujowe, bo okazało się że jeden zjazd dalej się jechało przez ten zajebisty wiadukt
kupie pasywny pickup brige do 7