Autor Wątek: CZy tablet/telefon może zastąpić kompa?  (Przeczytany 19483 razy)

Offline RPA

• Użytkownik
Naprawdę chciałem przejść z lapka na tableta, próbowałem z Samsungiem Galaxy Tab 2... i nie wyszło. Pomimo dwurdzieniowca i znośnej grafiki brakowało mi mocy, np przy obsłudze flasha w przeglądarce. Do tego dochodziły problemy z niekompatybilnością stron i wielowątkowością (nie dało rady puścić np. yt w tle i obsługiwać np. pakiet office). No i brak wielu ukochanych aplikacji z windowsa ;) Może sprzęt jeszcze nie tej generacji i nie ma tego, czego bym od niego oczekiwał. Z plusów - doskonały czas pracy na baterii (jednocześnie internet, kalkulator, word, muzyka dość głośno - 10h luzem), wymiary i bardzo stabilny internet po sieci komórkowej w porównaniu do telefonów. Prawdopodobnie następną szansę dam tabletom, jak sprzęty z Tegrą 4 lub podobnymi dojdą do granicy 1500zł, może taki sprzęt już mnie zadowoli.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
https://www.asus.com/AllinOne_PCs/ASUS_Transformer_AiO_P1801/

Intel® Core™ i7 3770 Processor?
4 GB Up to 8 GB RAM ?
NVIDIA® GeForce GT730M 2GB?

Cóż... :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline maclaren2

• Użytkownik
Osobiście uważam, że jeżeli chodzi o tablety to tylko Ipad 3 ze względu na szybkość i płynność działania. Sam kupił bym wersję co najmniej 32 Gb z 3G i WiFi. Koszt to około 2,5 / 3 tyś zł. No i powstaje pytanie czy nie lepiej zastanowić się nad jakimś ultrabookiem od Asusa czy Samsunga z SSD który będzie działał równie świetnie, ale jednak zawsze to pełnowartościowy komputer. Sam miałem taki problem i kupiłem Macbooka Air. Jestem zadowolony.

Zdziwiłby cię w takim razie przykładowo Nexus 7, którego nowego kupisz na allegro za kwotę pięciokrotnie niższą niż podałeś a wydajnością bije ipada.

A w temacie - póki co nie ma możliwości, żeby tablety zastąpiły komputer W PRACY. Za to w luźnym zastosowaniu praktycznie nie odpalam już nawet laptopa, jak potrzebuje coś "na teraz" sprawdzić w necie tablet jet zdecydowanie bardziej przyjemny i szybszy w uzywaniu. Oczywiście wywalenie 2-3k na ipada to IMO kasa w błoto (tak tak, wiem ze mozna ,"coś tam ponagrywać" ale to i tak zabawa raczej). Nie mniej wspomniany nexus za 7 stówek, czy dowolny inny czterordzeniowiec na androidzie za kwote poniżej 1k pln to fajna sprawa.

Co z tego, ze ma milon punktow w testach jak plynnoscia dzialania ipadowi do piet nie dorasta.

Niestety,, ale najzwyczajniej w świecie nie masz racji, podejrzewam że w tej chwili wypowiadasz się na temat urzadzenia którego nawet nie trzymałeś w rękach.

Tak sie sklada, ze mialem :-P. Dodam, ze nie jestem apple fanboyem bo jezeli chodzi o telefon posiadam sgs3 ze wzgledu na wiekszy ekran.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
https://www.asus.com/AllinOne_PCs/ASUS_Transformer_AiO_P1801/

Intel® Core™ i7 3770 Processor?
4 GB Up to 8 GB RAM ?
NVIDIA® GeForce GT730M 2GB?

Cóż... :D
oO Zniszczyło mnie to maleństwo do czasu, gdy zobaczyłem cenę (6500 w dość niedrogim sklepie internetowym, sic!)

A co do pociskania fanboyów Apple'a, to ta firma od zawsze specjalizuje się w oprogramowaniu plus z mniejszą ilością modeli łatwiej o optymalizację, czyli poza benchmarkami iPad gniecie WIĘKSZOŚĆ tego typu urządzeń na andku... IMO Najważniejszym elementem w tablecie "średniej-wysokiej" półki jest wyświetlacz i czas reakcji urządzenia na dotyk/gesty/cokolwiek i pod tym względem nic, włącznie ze smartfonami, co mi się przewinęło przez ręce nie pobiło iPada 3/iPhone'ów powyżej 4. Ale nie sprawdzałem jeszcze HTC One i kilku innych nowinek...
BTW Propos robienia muzyki na urządzeniach przenośnych, niedawno Apogee wypuściło "Jam"a, który jakością dźwięku w końcu zadowala. Niedługo zamawiam, może jakąś reckę napiszę. ;)

Offline adr89

• Użytkownik
maclaren - nie wiem, ja też porównywałem i naprawdę pod względem płynności działania nie ma różnic, mam ten sprzet i nie doświadczyłem nawet ułamka sekundy przycinki, wyświetlacz pod względem kolorów trochę gorszy ale reakcja na dotyk równie perfekcyjna. Na pewno nie jest uzasadniona kilkukrotna róznica w cenie (chociaż nexus ma 7 cali więc fakt ze bardziej zasadne jest porównanie go z ipadem mini a tutaj ta róznica jest już "tylko" dwukrotna). Tak czy siak, chyba nie ma co ciągnąć tematu, jeden lubi sliwki inny gruszkia nie o tym jest temat więc z mojej strony EOT.

lothar - zapraszam na testy, mozemy się jakoś zgadac to bym w końcu skervesena ograł przy okazji

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
maclaren - nie wiem, ja też porównywałem i naprawdę pod względem płynności działania nie ma różnic, mam ten sprzet i nie doświadczyłem nawet ułamka sekundy przycinki, wyświetlacz pod względem kolorów trochę gorszy ale reakcja na dotyk równie perfekcyjna. Na pewno nie jest uzasadniona kilkukrotna róznica w cenie (chociaż nexus ma 7 cali więc fakt ze bardziej zasadne jest porównanie go z ipadem mini a tutaj ta róznica jest już "tylko" dwukrotna). Tak czy siak, chyba nie ma co ciągnąć tematu, jeden lubi sliwki inny gruszkia nie o tym jest temat więc z mojej strony
Nie wiem, skąd ty masz te ceny, nexus kosztuje 1299, iPad Mini 1699(tyle samo co iPad 2), a iPad 3 1999.

Offline adr89

• Użytkownik
maclaren - nie wiem, ja też porównywałem i naprawdę pod względem płynności działania nie ma różnic, mam ten sprzet i nie doświadczyłem nawet ułamka sekundy przycinki, wyświetlacz pod względem kolorów trochę gorszy ale reakcja na dotyk równie perfekcyjna. Na pewno nie jest uzasadniona kilkukrotna róznica w cenie (chociaż nexus ma 7 cali więc fakt ze bardziej zasadne jest porównanie go z ipadem mini a tutaj ta róznica jest już "tylko" dwukrotna). Tak czy siak, chyba nie ma co ciągnąć tematu, jeden lubi sliwki inny gruszkia nie o tym jest temat więc z mojej strony
Nie wiem, skąd ty masz te ceny, nexus kosztuje 1299, iPad Mini 1699(tyle samo co iPad 2), a iPad 3 1999.

Nexus 7 kosztuje oficjalnie 900zl, ja kupiłem nowego za 700zl i bez problemu za tyle można dostać. Podales cenę dopakowanej wersji. Co do ipada 3 nie sprawdzalem ile kosztuje,uznałem ze tyle ile napisał maclaren (cyt 2500-3000).

Offline maclaren2

• Użytkownik
Zależy czy wybierzesz "golasa" czy nie, ale jakoś nie wyobrażam sobie wersji bez chociażby wi - fi i z 16Gb pamięci.

Offline RPA

• Użytkownik
Nexus bez wifi? No chyba jednak coś takiego nie istnieje

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Osobiście uważam, że jeżeli chodzi o tablety to tylko Ipad 3 ze względu na szybkość i płynność działania. Sam kupił bym wersję co najmniej 32 Gb z 3G i WiFi. Koszt to około 2,5 / 3 tyś zł. No i powstaje pytanie czy nie lepiej zastanowić się nad jakimś ultrabookiem od Asusa czy Samsunga z SSD który będzie działał równie świetnie, ale jednak zawsze to pełnowartościowy komputer. Sam miałem taki problem i kupiłem Macbooka Air. Jestem zadowolony.

Zdziwiłby cię w takim razie przykładowo Nexus 7, którego nowego kupisz na allegro za kwotę pięciokrotnie niższą niż podałeś a wydajnością bije ipada.

A w temacie - póki co nie ma możliwości, żeby tablety zastąpiły komputer W PRACY. Za to w luźnym zastosowaniu praktycznie nie odpalam już nawet laptopa, jak potrzebuje coś "na teraz" sprawdzić w necie tablet jet zdecydowanie bardziej przyjemny i szybszy w uzywaniu. Oczywiście wywalenie 2-3k na ipada to IMO kasa w błoto (tak tak, wiem ze mozna ,"coś tam ponagrywać" ale to i tak zabawa raczej). Nie mniej wspomniany nexus za 7 stówek, czy dowolny inny czterordzeniowiec na androidzie za kwote poniżej 1k pln to fajna sprawa.

Co z tego, ze ma milon punktow w testach jak plynnoscia dzialania ipadowi do piet nie dorasta.

Niestety,, ale najzwyczajniej w świecie nie masz racji, podejrzewam że w tej chwili wypowiadasz się na temat urzadzenia którego nawet nie trzymałeś w rękach.

Tak sie sklada, ze mialem :-P. Dodam, ze nie jestem apple fanboyem bo jezeli chodzi o telefon posiadam sgs3 ze wzgledu na wiekszy ekran.

Czyli SGS3 wygrał ze srajfonem tylko rozmiarem wyświetlacza? ;]

Offline maclaren2

• Użytkownik
Tak. Mam w domu obydwa no i sorry ale jezeli chodzi o soft i obudowe iPhone wciaz jest lepszy.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Obudowa i rozmiar ekranu wyznacznikiem jakości sprzętu?
Szklana obudowa w srajfonie to idiotyzm. Upadnie toto raz i całe rozpierdolone.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
i zaczął się hejt...
i always go full retard

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Hejt z rana jak śmietana

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
kto nie hejci razem z nami
ten opycha się majonezami
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
mayonnaise - it's good for you!
i always go full retard

Offline sylkis

• Pr0
Obudowa JEST wyznacznikiem jakości sprzętu (hint: Acer jeszcze sprzed 5 lat). No i jak młotkiem napierdalasz z betonem pod spodem to i wszelkie androidofony z gorilla glass wymiękną. Akurat wbrew pozorom nie tak łatwo mechanicznie uszkodzić iPhona 4 - da się, jak i wszystko inne się da rozjebać, ale trzeba mieć naprawdę pecha albo celowo to zrobić. Co prawda swojego 4 mam od jakoś w pierwszej połowie marca, ale już kilkakrotnie mi upadł dość boleśnie i jakoś nic.

Naprawdę daleko mi do fanboja Appla, wręcz z założenia hejtuję tę firmę - po prostu ich rodzina produktów mobilnych (iPody touch, Iphony i iPady - ogólnie zabawki z iOS) im się po prostu udały (nie zrozumcie mnie źle - są bez wad, ale i tak w zależności od potrzeb dla większości przeciętnych śmiertelników nic lepszego nie będzie). I długo się przekonywałem, byłem mocno sceptyczny, z iPhonów/iPadów i ich właścicieli cisnąłem równo i we wrześniu mało co nie kupiłem sobie właśnie tableta z Andkiem, ale kumpel mnie powstrzymał i dał dużo do myślenia. Z tableta w końcu zrezygnowałem, ale jak widać w marcu jednak wybrałem iOS w miejsce Andka.

Fakt, że i dla mnie dyskusyjnym jest to, czy ich cena rzeczywiście jest odpowiednia (nie bez powodu kupiłem stary model, za śmieszną kasę) - ale z drugiej strony czy istnieje jakieś urządzenie z Androidem, które pamięta rok 2009 i nadal ma wsparcie najnowszej wersji swojego OSa? Serio pytam, bo nie słyszałem o takim; a 3GS normalnie ciągnie iOS 6.1 (choć ponoć iOS 6 ma być już końcem jego żywota, 7 już nie dostanie) i o ile nie zajebiesz go śmieciami z Cydii, to z tego co słyszałem nawet nie muli, działa sprawnie (zmierzam do tego, że często się mówi, że przy tej rodzinie produktów Appla płaci się m.in. za ich długożywotność) - gorzej jeśli właśnie masz JB i z jego okazji pewne bardzo przydatne, ale nie bez powodu ojebane przez Apple rzeczy, wtedy potrafi być masakra ;) Za to co chwila z okazji różnych modeli zwłaszcza od Sony słyszę płacze ludzi o tym, że nie mają oficjalnej aktualizacji, za to te nieoficjalne wiążą się z pewnymi (czasem poważnymi) wyrzeczeniami.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Klikam "pokaż wiadomości od ostatniej wizyty" i patrzę: nowy post, autor: sylkis. Od razu pomyślałem, że będzie textwall... i się nie myliłem :D

Offline sylkis

• Pr0
(\__/)    This is Bunny.

Offline adr89

• Użytkownik

czy istnieje jakieś urządzenie z Androidem, które pamięta rok 2009 i nadal ma wsparcie najnowszej wersji swojego OSa? Serio pytam, bo nie słyszałem o takim; a 3GS normalnie ciągnie iOS 6.1 (choć ponoć iOS 6 ma być już końcem jego żywota, 7 już nie dostanie) i o ile nie zajebiesz go śmieciami z Cydii, to z tego co słyszałem nawet nie muli, działa sprawnie

ad 1: Stare Nexusy zdaje się - Google bardzo długo dba o aktualizację swoich sprzętów. Ale fakt, że duzo gratów innych firm na androidzie dostaje update'y z duzym opóźnieniem jesli wogóle.

ad 2: Podobno? 3GS muli i to dość srogo, zabawy z iphonami poniżej 4 raczej nie mają sensu. Problem z wieloma uzytkownikami Appla jest taki, że mylą płynność działania i wydajnośc sprzętu z PŁYNNOŚCIĄ ANIMACJI. Każdy sprzęt Appla ma ją na najwyższym poziomie, włącznie z iphonami 2g. Ale czym innym jest ładne przesuwanie ikonek w menu aplikacji a co innego faktyczna wydajność i płynność (działanie aplikacji, gry, przeglądarka, nie mówię o multitaskingu). I tak właśnie  chociażby iphone 3GS czy iPad 1 juz niezbyt domagają. A z drugiej strony droższe telefony/tablety na androidzie (a nawet niekoniecznie te droższe bo i trochę tańsze mozna znaleść) płynnościa i wydajnością dogoniły już jakiś czas temu aktualnego iphona i ipada. Tyle, że mowa o urządzeniach na poziomie. Jak ktoś porówna overmaxa do iphona 5 to wiadomo jaki bedzie efekt.

Osobiscie róznic szukałbym obsłudze i możliwościach systemów. Mnie np legendarna intuicyjność obsługi iOSa zdecydowanie nie powaliła, a i rzekome braki w aplikacjach w Google Play są w 99% mitem. Tak naprawdę DLA MNIE jedyną zaletą iphona/ipada jest generalnie niezawodność i dobre wykonanie. Nie żeby przykładowy HTC One był żle wykonany, po prostu oddaję Apple to co im się należy.

Pisze tego posta a i tak wiem, że kto był za Applem bedzie za Applem. W sumie mozna było się spodziewać, że dowolna dyskusja o sprzecie mobilnym skończy się wymianą zdań iZabawki vs reszta świata.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
kto był za Applem bedzie za Applem. W sumie mozna było się spodziewać, że dowolna dyskusja o sprzecie mobilnym skończy się wymianą zdań iZabawki vs reszta świata.
Chyba sobie wydrukuję i powieszę w ramkę.

Offline sylkis

• Pr0
3GS w rękach nie trzymałem, powtarzam po innych, czyli że po JB można go łatwo zbloatować, a bez JB jest dobrze. Sam Andka też nigdy nie miałem, ale większość "zwykłych" znajomych (nie-powersuserów) raczej nie była zadowolona z niego, narzekała właśnie na mulenie itp.; jedynie nerdy i informatycy go sobie chwalą i to tez nie wszyscy ;)

Z iP4 z każdym dniem jestem coraz bardziej zadowolony, a jeszcze nie próbowałem żadnych JB, który z tego co wiem w jego przypadku jedynie daje na plus, a nie ujmuje jak na starszych zabawkach :) Działa płynnie, obraz super, gry też wyglądają super, loadingi niby są, ale jakoś mi nie doskwierają, muza brzmi bdb (choć wkurza mnie brak możliwości ukręcenia własnego EQ, pewnie jak zrobię prędzej czy później JB to będzie pierwsza rzecz, którą "naprawię"), legendarne deathgripy IMO wymagają bardzo niewygodnego sposobu trzymania telefonu, net działa bdb. Dokumentów i ebooków jeszcze nie testowałem, ale zdziwiłbym się, gdyby było coś nie tak. Bateria mi trzyma spokojnie ze 3 dni (a nawet dłużej) przy dość intensywnym, acz rozsądnym użytkowaniu. Fakt, że gdybym zapragnął np. fizycznej qwerty, to bym musiał kupić jakąś na BT - ale większości androidofonów w zasadzie tez się to tyczy. Chwilowo brak mi pomysłu czego jeszcze oczekiwać od telefonu.

No i jeszcze jedna rzecz, którą warto zaznaczyć: o ile z perspektywy developera łatwiej jest wbić na androida (co też jest przyczyną masy śmieciowych appzów), tak jak Apple trzyma swój market za ryj ścisłą kontrolą jakości, oraz też na Androidzie piractwo jest normą i co poważniejsi wydawcy traktują iOS o wiele poważniej od androida, bo na nim jest pewniejszy zarobek - bardziej się przykładają do optymalizacji, zwłaszcza, że mają raptem kilka konstrukcji do obrobienia, a nie chuj jeden wie ile.

Ogółem ja wychodzę z założenia, że dla większości poweruserów lubiących kombinować Android jest dość oczywistym wyborem, dla reszty która ma w dupie to jak ich mobilna zabawka działa (w sensie sposobu), byle była szybka, łatwa w obsłudze, spełniała oczekiwania względem funkcjonalności itp. to na chwilę odkładając aspekt finansowy:
- na telefony WP dla tych, co chcą od telefonu głównie funkcji telefonu + intenet, iPhone dla tych, którzy oczekują już czegoś więcej, ale wciąż chcą aby wszystko "trzymało się kupy"
- na tabletach z kolei W8 przesuwa je w stronę komputerów, a iPad jednak pozostaje czymś wyraźnie odrębnej klasy
- Android raczej tylko dla świadomych poweruserów, choć gdy w grę wchodzi czynnik finansowy, to tutaj to jest bardzo mocny atut tej platformy, jeśli ktoś nie chce kupować starszego , być może używanego sprzętu.

Czyli wszystko sprowadza się do oczekiwań po prostu. Tak samo jak i przy pierwotnym pytaniu w tym topiku: zależy czego oczekujesz od komputera, to zarówno może, jak i nie może ci go telefon/tablet zastąpić :)
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2013, 16:49:55 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
3GS w rękach nie trzymałem, powtarzam po innych, czyli że po JB można go łatwo zbloatować, a bez JB jest dobrze. Sam Andka też nigdy nie miałem, ale większość "zwykłych" znajomych (nie-powersuserów) raczej nie była zadowolona z niego, narzekała właśnie na mulenie itp.; jedynie nerdy i informatycy go sobie chwalą i to tez nie wszyscy ;)
Ilu z nich faktycznie miało highendowy telefon z androidem? Bo jeśli chcesz iP do andrzeja porównywać to porównuj telefon z najwyższej półki, a nie gówno za 500zł... bo taki będzie rzeczywiście mulił.

No i jeszcze jedna rzecz, którą warto zaznaczyć: o ile z perspektywy developera łatwiej jest wbić na androida (co też jest przyczyną masy śmieciowych appzów), tak jak Apple trzyma swój market za ryj ścisłą kontrolą jakości, oraz też na Androidzie piractwo jest normą i co poważniejsi wydawcy traktują iOS o wiele poważniej od androida, bo na nim jest pewniejszy zarobek - bardziej się przykładają do optymalizacji, zwłaszcza, że mają raptem kilka konstrukcji do obrobienia, a nie chuj jeden wie ile.
Nie nazwałbym tego kontrolą jakości tylko przesiewem aplikacji, które nie są zgodne z polityką apple'a. W appstorze też jest pełno śmieci.
Natomiast rację masz co do developerów, łatwiej jest zrobić aplikację na appla ze względu na fragmentację urządzeń, a właściwie jej brak. Z drugiej strony ciężej jest wypromować tą apkę. Wydaje mi się jeszcze, że jest taka kwestia jak to, ze userzy appla są z reguły bardziej zamożni od userów androida, dlatego chętniej wydają pieniądze w appstorze.

Dla mnie problemem z apple(poza ceną oczywiście) jest  to, że proste operacje są utrudniane do granic możliwości. Chociażby kopiowanie plików z kompa.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2013, 19:38:47 wysłana przez purpleman »
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline sylkis

• Pr0
Ilu z nich faktycznie miało highendowy telefon z androidem? Bo jeśli chcesz iP do andrzeja porównywać to porównuj telefon z najwyższej półki, a nie gówno za 500zł... bo taki będzie rzeczywiście mulił.
iP4 obecnie chodzi po 7-8 stówek, także nie taka znowuż najwyższa półka androida by to była ;)

Nie nazwałbym tego kontrolą jakości tylko przesiewem aplikacji, które nie są zgodne z polityką apple'a. W appstorze też jest pełno śmieci.
Jedno drugiego nie wyklucza, tj. przesiew apek niezgodnych z polityką Apple (inaczej JB i Cydia by nie miały prawa bytu) i kontrola jakości. Kupując w AppStore mam pewność, że apka będzie działać i to płynnie, na Andku (albo w Cydii ;) ) już niekoniecznie...

ED: co do obsługi przez iTunes, to się mogę zgodzić, jak jesteś przywyknięty do traktowania pamięci telefonu jak pendriv'a. Ale poza tym to jakie czynności są tam utrudnione, bo się jeszcze nie natknąłem? :)
ED2: Tak teraz pomyślałem, że ciekawe co myślisz w takim razie o Zune :E
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2013, 20:28:00 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
iP4 obecnie chodzi po 7-8 stówek, także nie taka znowuż najwyższa półka androida by to była ;)
Teraz, ale w momencie kiedy wchodził na rynek?
Weź pod uwagę to, że highendowe smartfony oprócz wypasionego hardware'u mają też wypasiony, w porównaniu do low endów, software(optymalizacja itp). Nie myśl, że producent będzie przykładał sie do telefonu z niskiej półki - co też widać w ilości aktualizacji.

No nie jestem przekonany co do tej kontroli jakości. Podałbym Ci przykłady rozkraczonych apek, ale nie mam w tym momencie w domu iPada.
@ED: Jw, nie podam Ci przykładów, bo iPada już chwile w łapkach nie miałem.

O Zune nic nie myślę, bo nie miałem styczności.
"grałeś kiedyś w samoloty?"