Witam,
Mam dylemat.
Ostatnio wymieniam lampy w 5150, lampy mocy JJ6l6 miałem jeszcze z UK (kupione w VocRock). Dałem je do wymiany, facet powiedział, że są świetne i troszkę różnią się o tych w Polsce, coś o wielkość bańki chodziło czy coś. Nie wiem, czy mam lampy z jakiejś innej serii, czy też jest to ziarenko do tematu, że do Polski trafiają rzeczy "inne".
Teraz wymieniam preamp. Cenowo najlepiej jest w sklep.lampyelektron
owe jest tez największy wybór, gdy pytałem czy testują lampy odpowiedziano mi,że wszystkie lampy podlegają ich kontroli. Ale wiecie co, nie chce mi się w to wierzyć, po prostu już troche żyję, i wiem, że nie mam gwarancji, że te lampy przyjdą po wcześniejszych testach, nie mówiąc o wstępnym wypaleniu. Naczytałem sie trochę o tym, że procent lamp jakie musiały by byc odrzucone po testach w sklepie jest spory, więc sprzedaje sie tak jak przychodzą, a taki Kowalski i tak raczej nie ma możliwości, żeby zmierzyć to co dostał i ewentualnie złożyć reklamację, chyba,że lampa po prostu nie gra.
Kto wie, czy nie skończy się moim przypadku, że po prostu kupie te lampy i pofatyguje sie by je ktos sprawdził. Ale wolałbym dopłacic więcej i od razu dostać to co chcę. Zatem szukam gdzie w EU mozna dostać lampy, ale takie które ktoś rzeczywiście wczesniej przetestuje. Jest eurotubes.com, gdzie od razu piszą, że testują, i za dodatkowe właściwości lampy(zbalansowana,hi-gain) trzeba zapłacić. Jest ok, ale nie tylko JJ mnie interesuje. Póki co wysłałem mejla z zapytaniem do Tube-town.net i uraltone.com .
W UK są spore ceny tych lamp.
Znacie może jakich zaufanych sprzedawców w Polsce czy zagranicą? (sklepy, jacyś zapaleńcy)
Dorzucę jeszcze do tematu, że szukam Shuguang, Ruby, Golden Dragon, Sovtek, Tung-sol (wszystkie 12ax7).
Dzieki, pozdro.
ps.dostałem odpowiedzi
Od fina: Pre amp tubes are burned in and tested before we get them from factories or suppliers. We burn in and match some power tubes like JJ el84, 6l6 and el34.
Od niemca:
http://www.tube-town.net/info/doc/tt-matching-en.htmlTo już coś..