Autor Wątek: Rowery !  (Przeczytany 116481 razy)

Offline Sphincter

• Gaduła
Odp: Rowery !
« Odpowiedź #500 05 Kwi, 2021, 10:51:45 »
Jeśli wieje to na pewno nie pomaga, ja to miałem na trasie Rybnik - Wrocław, więc za Opolem już było płasko.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #501 05 Kwi, 2021, 11:34:02 »
Czyli miałeś do tego cały czas sporo z górki - i w jedną stronę, to i można się z wiatrem ustawić. OK. Kiedy robiłem swoje pierwsze 100km, to miałem 945m wspinaczki.
Paczki z głów!

Offline Sphincter

• Gaduła
« Odpowiedź #502 05 Kwi, 2021, 12:12:14 »
Z powrotem miałem 7:20, nachylenie tak delikatnie się zmienia, że się jedzie jak po płaskim. Tutaj u siebie trasy po 60km spokojnie ze średnią 33-34. No, ale to było dawno, brak czasu zabija.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #503 20 Maj, 2021, 16:21:08 »
Panowie, planuję sobie kupić używany rower w budżecie 1500-2000zł (no chyba, że coś serio jest warte dopłaty...). Do śmigania do roboty 5km w jedną i 5km z roboty do domku w drugą stronę oraz na rekreacyjne wypady łikendowe w niekoniecznie jakiś specjalnie trudny teren (ot, lasy, szosy, drogi wokół jezior).

Ja jestem totalnie zielony w temacie, zdaję się na waszą wiedzę... co polecacie? :D

Póki co szukałem na rodzimym, olsztyńskim podwórku i takie coś mnie zainteresowało, co sądzicie?:
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-mtb-univega-alpina-ht-560-deore-xt-rock-shox-recon-sl-100mm-CID767-IDJQiN1.html
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #504 20 Maj, 2021, 17:09:53 »
Jak rekreacja + praca to gravel na pełnej bez zastanowienia bierz, chociaż z tego co na prędkości spojrzałem to nie ma za bardzo w okolicy Olsztyna więc chyba tylko wysyłkowo

Offline Orange

• Moderator Giełdy
  • Loża Szyderców
« Odpowiedź #505 20 Maj, 2021, 17:59:21 »
Panowie, planuję sobie kupić używany rower w budżecie 1500-2000zł (no chyba, że coś serio jest warte dopłaty...). Do śmigania do roboty 5km w jedną i 5km z roboty do domku w drugą stronę oraz na rekreacyjne wypady łikendowe w niekoniecznie jakiś specjalnie trudny teren (ot, lasy, szosy, drogi wokół jezior).

Ja jestem totalnie zielony w temacie, zdaję się na waszą wiedzę... co polecacie? :D

Póki co szukałem na rodzimym, olsztyńskim podwórku i takie coś mnie zainteresowało, co sądzicie?:
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-mtb-univega-alpina-ht-560-deore-xt-rock-shox-recon-sl-100mm-CID767-IDJQiN1.html

https://www.olx.pl/d/oferta/rowery-focus-28-alu-pasek-8-alfine-hydrauliczne-tarczowe-hamulce-CID767-IDGUEkm.html#c299e150c7

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #506 20 Maj, 2021, 20:07:10 »
Tego bym brał i wciepał najszersze opony gravel jakie wejdą:

https://www.olx.pl/d/oferta/koga-szosa-carbon-CID767-IDcXnqL.html#2e54ece744
Paczki z głów!

Offline Orange

• Moderator Giełdy
  • Loża Szyderców
« Odpowiedź #507 20 Maj, 2021, 21:27:41 »
No, tylko hamulce nie teges. Lepiej w tarczę to wtedy mniejszy problem z gumami. Ze wszystkim w sumie...
a no i uzywanej carbonowej ramy nie bralbym pod uwage generalnie. 2 mi sie pod tylkiem rozsypaly.
« Ostatnia zmiana: 20 Maj, 2021, 22:07:48 wysłana przez Orange »

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #508 20 Maj, 2021, 23:06:00 »
Wyobraź sobie, że nie wszyscy są fanami tarcz. I najszybszy team na świecie dalej hamuje na obręczach. Zacznij jechać z górki na tarczy i trzymaj lekką przyhamowaną, to zobaczysz ;)

Spoiler
Paczki z głów!

Offline Orange

• Moderator Giełdy
  • Loża Szyderców
« Odpowiedź #509 21 Maj, 2021, 11:41:19 »
No dobrze

Po co rower : 5km do pracy, 5km z pracy, oraz na rekreacyjne wypady łikendowe w niekoniecznie jakiś specjalnie trudny teren (ot, lasy, szosy, drogi wokół jezior).

Nie widze problemu w takim zastosowaniu na jechanie z gorki na tarczy i trzymaniu lekko przyhamowana (zobacz czy nie MTB). W filmiku ktory pokazales @wuj Bat  tarcze sa zwyczajne inne niz np w linku ktory wyslalem - maja mniejsza srednice i glownym zalozeniem jest zeby nie robily dragu przy duzych predkosciach, wec aerodynamika ma tu duza role. W przypadku roweru z tarczami mtb problem jest duzo mniejszy (wroce do tego jeszcze). Podales sytuacje ekstremalna, ktora w przypadku Bjorna miejsca raczej nie bedzie miala (patrzac na dystans jaki ten pan pokonywal i w jakich warunkach) - dlaczego?
Po co rower : 5km do pracy, 5km z pracy, oraz na rekreacyjne wypady łikendowe w niekoniecznie jakiś specjalnie trudny teren (ot, lasy, szosy, drogi wokół jezior).

Ja tem mam historie dlaczego tarcze sa uber lepsze nic obreczowe hamulce. tak sie sklada, ze akurat jechalem z gorki i trzymalem hamulce lekko przyhamowanie, jedna sytuacja - wybuchla detka, druga sytuacja - pod koniec zjazdu hamowalem butami bo juz nie mialem czym (deszcz), trzecia sytuacaj (dosc ekstremalna juz) wytarlem obrecz, ktora pekla i rozciela wysztko naokolo.

Ok - to dla porownania tarcze tez idealne nie sa. Ale wrocmy do codziennego zastosowania, a nie pokonywania na czas trazy 100km plus.

Moje doswiadczenia w dojazdach na rowerze do pracy (ca 7 lat 16km w jedna strone) plus weekendowe wypady do i za miasto - zapne rower, ktos oprze swoj, kopni, jebnie, generalnie nie uwaza - kolo juz nie jest proste. Z tarcza dojade bez problemu do domu i bede wtedy kombinowal.
Z hamulcem obreczowym mam kilka wyjsc - wziac rower na plecy i wracac do domu (albo prowadzic), odpiac hamulce jak tragedii nie ma, wyjac kolo i je naprawic albo zdjac kolo i jebnac w chodnik zeby je wyprostowac.

Wracajac do filmiku - jak sie jedzie na takie trasy (jak na 3 tygodnie jechalem z podkarpacia do Bawarii to o tym myslalem tez) to sie oprocz detek wozi minimum do hamulcow, a klocki nie zajamuja duzo miejsca. Tarcze da sie wyprostowac najprostszymi narzedziami - jak np kombinerki i pojedziesz dalej.

Dlatego uwazam ze tarcze hydrauliczne (w mahanicznych mi zamarzla linka kilka razy jak jezdzilem w zimie) sa lepszym rozwiazaneim do codziennego uzywania roweru - bo sie lepiej sprawdza i w blotku i w deszczu i wszedzie. Mozesz sobie zlozyc/ kupic fajne kola i wymieniac tarcze a nie cale kola. Na zastosowaniach pro- nie skupiam sie, bo to bylby przerost formu nad trescia.

Dalej - pozycja za kierownica. Znowu moje doswoiadczenie - Trek Madone - katowalem go chyba ze 3 lata az sie rozsypala rama - kierownica Trialowa rozwalile mi nagdarstki, kierownica szosowa wcale nie byla lepsza, do tego pozycja - o ile moglem sie polozyc na kierownicy i bylo spoko (w miescie tez sie tak da jezdzic w cywilizowanym kraju) o tyle juz wstawanie nie bylo takie super. Po wypadku w ktorym kierowca postanowil mi najpierw zajechac droge a potem zahamowac (w kolarkach masz dlon na zewnatrz kierownicy) stowirdzilem ze jednak chce zeby kiera mi reke ochronila w takich sytuacjach - skonczyli sie na zwyklej MTB z rogami.

Przerzutki i ich maintenance - zlamany konik skutecznie uniemozliwia jazde rowerem. Lancuch - im wiecej biegow tym wezszy, co prowadzi do mniejszej wytrzymalosci (bedzie sie wyciagal). Zmiana lancucha = zmiana kasety. Wiadomo to przebiegi robia zuzycie ale w moim przypadku robilem ok 100-150 mil tygodniowo.

Biegi w piascie - ciezko zajebac, mozna zmieniac na postoju (np przeklikasz sobie z 8 do 1 i od razu startujesz z 1 - nie trzeba krecic zeby sie zmienily), lancuch szeroki od singla (albo bezobslugowy pasek jak w linku)

Jeszcze jedna rzecz - przyjemnie jest czasem wrzucic rzeczy w sakwe i zalozyc na bagaznik zamiast w plecaku targac i zapacac sie w lecie.

Proponuje po prostu rower ktory sam bym kupil do jezdzenia na codzien. (tylko siodlo bym zmienil na brooksa :P)

ED:
Nie zwrocilem uwagi na uszkodzona rame w linku. Juz mniej bym sie nim interesowal, ale zalozenia pozostaja te same

« Ostatnia zmiana: 21 Maj, 2021, 11:45:49 wysłana przez Orange »

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #510 22 Maj, 2021, 20:22:05 »
Nie widze problemu w takim zastosowaniu na jechanie z gorki na tarczy i trzymaniu lekko przyhamowana
- Nie? Dude, po kilkunastu sekundach tarcze i klocki tak się rozgrzewają, że przestają hamować!

Moje doswiadczenia w dojazdach na rowerze do pracy (ca 7 lat 16km w jedna strone) plus weekendowe wypady do i za miasto - zapne rower, ktos oprze swoj, kopni, jebnie, generalnie nie uwaza - kolo juz nie jest proste.
- Dude, never happened od 35 lat aktywnego jeżdżenia. Zapinania i opierania też ;)

Tarcze da sie wyprostowac najprostszymi narzedziami - jak np kombinerki i pojedziesz dalej.
- Chyba żartujesz?? Jakbym zobaczył typa, co łapie kombinerkami za tarczę, to by nie był moim kolegą i niech się trzyma od rowerów w ogólności z daleka. Porysowana powierzchnia + chcesz mi powiedzieć, że uda się tak usunąć bicie tarczy, żeby dało się normalnie hamować?? Klocki mają być maksymalnie milimetr od tarcz, a nie centymetr. I tak szczerze? Zdarzyło się Tobie w ogóle wygiąć tarczę? A jeśli nawet, to więcej niż raz w życiu?

Zmiana lancucha = zmiana kasety.
- nieprawda. To mniej więcej jak 3 do 1 lub jeszcze rzadziej

tylko siodlo bym zmienil na brooksa :P
LOL

Paczki z głów!

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
« Odpowiedź #511 31 Maj, 2021, 19:49:42 »
Elo Mordeczki :-) Poradźcie proszę bo dynię mam już ciężką od kminienia.Do kompletu z AllMountain postanowiłem nabyć...Gravela :-P do wycieczek, jazdy przed siebie w siną dal raczej poza asfaltem w lekkim terenie, szutry.Zależy mi na napędzie 1x11 bo w zupełności mi wystarczy a objuczony w góry się nie wybieram.Budżet ok 7000 PLN.Wszelakie sugestie mile widziane.Relatywnie cena/jakość i dostępność.Mogę poczekać, nie pali mi się.PZDR
Miało być jak zawsze a wyszło...zajebiście :-)

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #512 31 Maj, 2021, 21:36:29 »
Przyjaciel ma Gianta i sobie bardzo chwali, tutaj masz jakieś przykładowe modele: https://e-giant.pl/category/rowery-gravel

No i ja na spółę z @wuj Bat jesteśmy orędownikami Cube, więc Ci wrzucam :D https://skiteam.pl/1050-rowery-przelajowe---cyklo-cross

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
« Odpowiedź #513 31 Maj, 2021, 21:39:55 »
Przyjaciel ma Gianta i sobie bardzo chwali, tutaj masz jakieś przykładowe modele: https://e-giant.pl/category/rowery-gravel

No i ja na spółę z @wuj Bat jesteśmy orędownikami Cube, więc Ci wrzucam :D https://skiteam.pl/1050-rowery-przelajowe---cyklo-cross
I właśnie w Cube celuję.

Offline Jesus

• Gaduła
  • Djesus Chytrus
« Odpowiedź #514 01 Cze, 2021, 09:53:42 »
A coś ze stajni Rondo?
return to monke

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #515 01 Cze, 2021, 10:02:41 »
Jest na Fejsie grupa "Kolarski pchli targ-kupię, sprzedam, zamienię" i warto tam zaglądać. Teraz jest np. hybryda CUBE ROAD RACE SL za 3999 do nego.
Paczki z głów!

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
« Odpowiedź #516 01 Cze, 2021, 17:17:41 »
A coś ze stajni Rondo?
To też spoczko.Problem w tym ,że mało co zostało.

Offline Jesus

• Gaduła
  • Djesus Chytrus
« Odpowiedź #517 02 Cze, 2021, 07:50:55 »
Fakt, jak wszystkiego :P
return to monke

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
« Odpowiedź #518 02 Cze, 2021, 13:17:40 »
Do Radona dołączył mały szwabski braciszek  ;D

Posty połączone: 02 Cze, 2021, 13:18:29
Do Radona dołączył mały szwabski braciszek  ;D
Dziś wieczorem test.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #519 18 Cze, 2021, 22:48:03 »
BOSKIE :D :D

Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #520 22 Cze, 2021, 00:43:41 »
Aktualne strachy ex-grubaski: trasa 475km... ;) ;) Oj, zobaczymy jak to się skończy...

Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #521 11 Sie, 2021, 21:52:26 »
Szefu mój (55l.) leci w sobotę na te zawody. Samo ukończenie jest wyzwaniem:

Paczki z głów!

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
« Odpowiedź #522 12 Sie, 2021, 22:07:43 »
Daj znać po czy nadal masz tego samego szefa  ;D

Offline Sphincter

• Gaduła
« Odpowiedź #523 21 Sie, 2021, 20:10:19 »
Pany, szukam roweru i prosiłbym o pomoc bo dawno nie jeździłem i wypadłem z interesu. Myślę, że na ten moment najlepszy będzie gravel - przy obecnej "kulturze" jazdy na szosie, wolałbym mieć możliwość uciec na szutry.

Budżet tak do 12k.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #524 22 Sie, 2021, 00:03:48 »
Łeeee, to se kupisz co chcesz i jeszcze zostanie :) Z używek z bardzo dobrego źródła:

https://szybkierowery.pl/kategoria-produktu/rowery/rowery-przelajowe/

Paczki z głów!