Autor Wątek: Rowery !  (Przeczytany 116921 razy)

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
Odp: Rowery !
« Odpowiedź #126 10 Lip, 2011, 22:36:11 »
Debilna telewizja żabojadów.
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #127 10 Lip, 2011, 23:45:04 »
Kierowca samochodu wykonał dziwny manewr? => Debilna telewizja żabojadów
Logic win!
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #128 19 Lip, 2011, 22:14:42 »
nie po raz pierwszy kierowca miał wybór - wpierdolić się w przeszkodę lub w jednoślad...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #129 19 Lip, 2011, 22:21:31 »
Tolek, jaką przeszkodę?
Ssiecie.

Offline Thoth

• Pr0
« Odpowiedź #130 20 Lip, 2011, 00:14:55 »
Drzewko/korzeń.
Koko dżambo i do przodu!

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #131 20 Lip, 2011, 08:46:04 »
Uwalenie trochę zawieszenia lub co najwyżej na moje oko przerysowanie lusterka, a wyeliminowanie z wyścigu pretendentów do tytułu spoza Francji jest dość dziwne...
Ssiecie.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #132 20 Lip, 2011, 09:59:41 »
Panowie, jak się macie zamiar wkurwiać nad filmikiem, to przejdźcie do innego działu, ok? Się autentycznie ucieszyłem że na TYM forum będzie temat rowerowy, bo myślałem że będzie to gwarancją uniknięcia takiego pitolenia jak tu ("ooo, auto potrąciło kolarza, ooo!") a robi się OT rodem z jakiegoś roweru.pl. Debil to debil, , ale nic już na to nie poradzicie. Shit happens. I darujmy sobie. Naprawdę.

A w temacie - ilu z was miało okazję jeździć - ale dłużej - na fullach, i jakie macie wrażenia full vs HT?
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Thoth

• Pr0
« Odpowiedź #133 20 Lip, 2011, 11:11:34 »
Nie odkryję ameryki jeśli napiszę, że full jest cięższy, ale dupa na krawężnikach nie boli :D Będziesz robił downhill/freeride, że Ci full potrzebny? Jak nie to bierz HT.
Koko dżambo i do przodu!

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #134 20 Lip, 2011, 11:44:37 »
Fulla już mam, przesiadłem się z HT - żebym nie skłamał - ca. 3 lata temu. I też czytałem masę tekstów że "full to tylko FR/DH". Że "full nie podjeżdża". Że "rama z karbonu / stali i tak dobrze tłumi drgania". Że... :facepalm:

I powiem tak - na razie JEDYNYM* miejscem w jakim HT ma przewagę nad fullem jest gładka droga. Bo już nawet na ścieżce/szutrze czuć różnicę w komforcie i dynamice jazdy. O realnych dziurach nie wspominam. W sensie - jedziesz HT i widzisz nagle dziurę że oponę od auta byś zmieścił, a nie dasz rady ominąć. Co robisz? Hamujesz, dupa z siodełka i ostrooożnie przejeżdżasz. A fullem? Jedziesz dalej :D

*no, jest jeszcze drugie. Nazywa się "portfel" :P

Ale trzeba się przestawić na inny styl jazdy, inne "oddawanie mocy nóg", zasady siedzenia i nie-siedzenia na siodełku. Moim zdaniem warto, chociaż kusi czasami złożyć jakiegoś leciutkiego miejskiego pomykacza...
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Thoth

• Pr0
« Odpowiedź #135 20 Lip, 2011, 14:39:47 »
...
I powiem tak - na razie JEDYNYM* miejscem w jakim HT ma przewagę nad fullem jest gładka droga. Bo już nawet na ścieżce/szutrze czuć różnicę w komforcie i dynamice jazdy. O realnych dziurach nie wspominam. W sensie - jedziesz HT i widzisz nagle dziurę że oponę od auta byś zmieścił, a nie dasz rady ominąć. Co robisz? Hamujesz, dupa z siodełka i ostrooożnie przejeżdżasz. A fullem? Jedziesz dalej :D
...
[/quote]
Albo naucz się bunny hopa :D Jedyny trick, który jest przydatny. No i jeszcze kontrolowany poślizg na zakręcie, ale trzeba czuć rower. Ja założyłem platformy do tego i jest zajebiście. Jak chcesz komfortu załóż amortyzowaną sztycę i powinno styknąć.
Koko dżambo i do przodu!

Offline Thoth

• Pr0
« Odpowiedź #136 20 Lip, 2011, 15:45:42 »
A moje Dirty Harry :D Mam małą bliznę na piszczeli jak się do nich przyzwyczajałem, ale już się przyzwyczaiłem i nie ma problemów typu: "Kurwa, znowu sobie rozjebałem nogę o te jebane kolce".
Koko dżambo i do przodu!

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #137 20 Lip, 2011, 16:43:32 »
A moje Dirty Harry :D Mam małą bliznę na piszczeli jak się do nich przyzwyczajałem, ale już się przyzwyczaiłem i nie ma problemów typu: "Kurwa, znowu sobie rozjebałem nogę o te jebane kolce".

Mam te same :) czasami jeszcze zapomnę i się oprę piszczelą, ale i tak warto :)
minimum respect!

Offline proban

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #138 20 Lip, 2011, 20:39:23 »
"Full vs. HT" ? Powiem szczerze:  jeżdżę na HT, latam dropy po 2-3m i hopy około 3-5m (większych u nas nie ma lub jest takie lądowanie że kolana w dupe wchodzą :D), w górach też byłem - Wisła Stożek i planuję pojechać do Ustronia na Palenicę. Ale najpierw muszę ją zaspawać bo jebnęła pod główką :( .
Moje odczucia: na Fullu jeździłem niewiele, jak już to tylko testowałem sprzęt kumpli ale hopek nie latałem. Full na pewno daje większe możliwości bo tłumi pierdolnięcie po hopach i masz większą wygodę w górach. Ale gdyby na to nie patrzeć, na Sztywniaku masz większy hardcore.
Jeśli planujesz HT jako drugi rower - nie widzę problemu.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #139 20 Lip, 2011, 22:09:51 »
Jakiś help?

Czym się różni we właściwościach carbon 3k od unidirectional? który bardziej będzie tłumił drgania a który będzie sztywniejszy?
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #140 21 Lip, 2011, 10:28:01 »
« Ostatnia zmiana: 21 Lip, 2011, 10:31:59 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #141 21 Lip, 2011, 10:59:17 »
Nikt  -od razu piszę że nie pomogę ;) Z fizykochemicznego punktu widzenia może i bym się czegoś domyślił (uczyłem się i pisałem trochę o polimerach różnej maści), ale jak to się ma praktycznie do rzeczy, nie mam pojęcia. A szukałeś na specjalistycznych forach?

Np. http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-58284.html
Albo http://cheapcarbonframes.com/2010/07/3k-or-12k-carbon/

PS. A wracając do HT/full... no właśnie na to czekałem! ;D

Ja robię bunny i jadę dalej. Nie ważne czy to ławka, krawężnik, dziura.

No tego nie przewidziałem :P Powinienem jeszcze napisać "nie da się przeskoczyć".

Albo naucz się bunny hopa

Ze 3-4 lata wstecz to bym zrobił bunnego na wszystkim, od "reksia" po 20-kilowego smoka do DH. Teraz nie wiem, bo forma mi uleciała ;)

Tinkie Winkie (...) Dirty Harry

Ja miałem w jednym rowerze Bloody Marry, ale średnio dobrze wspominam - nawet dobrze trzymały, ale były klocowate i poszły w nich łożyska :( Poza tym jeżdżę właściwie tylko w SPD i do "normalnych" gejów raczej nie wrócę. Kto zna, ten wie dlaczego ;)

Full ma jedną bardzo dużą wadę. Mianowicie efekt "pompowania", przez co spora część siły, jaką wkładasz w pedałowanie, przekłada się na uginanie wahacza.

I tak, i nie. Jeśli mówimy o prostych, jednozawiasowych konstrukcjach bez jakiegokolwiek systemu anty-bujakowego w damperze i rowerzyście mającym technikę typową dla HT, to tak. 3 razy tak.
Ale załóżmy system typu virtual (np. Maestro Gianta, na którym swoją drogą trochę jeździłem, tylko że... w modelu Glory ;D ) plus odpowiedni damper + technika jeźdźca*... oczywiście w 100% się tego nie uniknie, bo w końcu po to jest zawieszenie żeby pracowało (chociaż producenci twierdzą co innego i stosują różne triki - patrz ciekawy system Brain Specializeda "ropzoznający" czy nacisk na zawieszenie idzie "od jeźdźca" czy "od podłoża") ale można zrobić dużo. Naprawdę dużo.

*byście się zdziwili jakie to ma znaczenie. Zaryzykuję, że lepszego ridera na "gorszym" zawieszeniu będzie mniej bujało niż odwrotnie. Dużo mniej. Zaobserwowane, sprawdzone, udowodnione :P Jeśli chcemy jeździć na fullu typowo jak na HT, czyli dupa z siodełka, szybkie przyspieszanie na stojaka, cały ciężar nóg na pedały, to będziemy się kiwać jak ułomne dzieci :P Ale zmieniając preferencje i styl, szybko się przekonamy do tego rozwiązania, przynajmniej ja się przekonałem.

I słówko na koniec - full nie jest od tego, jak się niektórym wydaje, że weźmiemy do ręki szklankę w wodą i przejedziemy 30/godzinę przez kretowiskowe pole nie wylewając jej. To tak nie działa. Na początku nawet można być rozczarowanym, że buja, że ciężar, że spadek dynamiki jazdy, że inna geometria itd. Ale jak na chwilę chociaż wrócimy do hardtaila to... dupa boli ;D

Ja w każdym razie, przynajmniej "na stałe" nie wrócę do hardtaila. Akceptuję wzrost wagi, większe koszty (chociaż zależy jak się szuka), pewien spadek dynamiki jazdy po równym podłożu, czy zupełnie inne zachowanie roweru np. przy podnoszeniu tylnego koła (bunny itp.), bo w zamian mam mniej stresu - a w sumie to moja dupa ma mniej stresu :D jeśli chodzi o nierówności terenowe, czy to miejskie czy wiejskie.

PS.
Jeśli planujesz HT jako drugi rower - nie widzę problemu.

W pewnej chwili miałem trzy (!) rowery na chodzie, fulla i dwa HT (dirta na Dartmoorze ze 120mm z przodu i zwykłe XC) ale ostatecznie oba sztywniaki poszły na części. Z trymże z drugiego zostało mi ich na tyle dużo, że czasami myślę sobie żeby nie mieć takiego "zapasu", ale z drugiej strony i tak nie mam na to teraz czasu żeby "obsłużyć" więcej niż jeden rower.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
« Odpowiedź #142 21 Lip, 2011, 12:29:51 »
( Obraz usunięty.)

Kurwa... boję się tego roweru... co za szkarada...
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #143 21 Lip, 2011, 12:33:24 »
Ruchałbym... Hybryda pedał-prynd.
Paczki z głów!

Offline Sphincter

• Gaduła
« Odpowiedź #144 21 Lip, 2011, 13:05:12 »
Nikt z tego co wiem to 3K jest najsztywniejszy, ale upewnij się czy to czasem nie jest tylko warstwa zewnętrzna, bardzo często jest tak, że ramy/elementy z np. carbonu UT mają go tylko w warstwie zewnętrznej, a cała reszta to 3K albo 12K. Ważna też jest liczba włókien, im więcej tym lepiej. Pozdrawiam.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #145 21 Lip, 2011, 21:42:31 »
Nikt z tego co wiem to 3K jest najsztywniejszy, ale upewnij się czy to czasem nie jest tylko warstwa zewnętrzna, bardzo często jest tak, że ramy/elementy z np. carbonu UT mają go tylko w warstwie zewnętrznej, a cała reszta to 3K albo 12K. Ważna też jest liczba włókien, im więcej tym lepiej. Pozdrawiam.

chodzi mi głownie o kiere, mostek i sztyce. przeważnie mostki to właśnie alu powlekane 3k.
i pytam bo nie chce mega sztywniaka.

na przyszły sezon chciałbym wymienić te elementy na ritchey superlogic i trochę odciążyć maszynę ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Sphincter

• Gaduła
« Odpowiedź #146 21 Lip, 2011, 23:08:47 »
No, ale jeśli jest pełen karbon to świetnie tłumi nierówności i drgania. W końcu koła gotowe:

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #147 22 Lip, 2011, 05:46:35 »
To ja tak nieśmiało pochwalę się moim skromnym nabytkiem:

Nie wiem, co on tam ma. Shimano Nexave, Alesa X-Plorer, basic stuff. Mało facet za niego chciał, trochę utargowałem, w przyzwoitym stanie, z Niemiec. Do pokazywania fakolców pojazdom zmotoryzowanym w sam raz.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #148 22 Lip, 2011, 12:13:42 »
Niestety, ale na żywo mój rower ładniejszy niż ta modelka ;) A siodło - tak, już wyżej i lepiej ustawione - wygodne, nic nie boli. Także nie będę Tolkowi tego drugiego zabierał, jeszcze mu się przyda :) A ze mnie żadna laska, specjalnie rower kupiłem, żeby jakoś body fat obniżyć, bo bieganie mi się znudziło...

Ogólnie to zawsze chciałem fixa, a ten taki mało hipsterski wyszedł ;)

Offline proban

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #149 30 Lip, 2011, 11:26:59 »
Panie Zorro mnie się wydaje, że coś jest nie tak ze ślizgami w Twoim amortyzatorze (o ile w ogóle tam są). Ślizgi znajdują się pod uszczelkami we wnętrzu amora i stykają się bezpośrednio stykają się z lagami. Nie wiem czy rozbieranie go to dobry pomysł, ale jak się uda to wyczyść wszystko i przesmaruj smarem stałym, tam pewnie nie ma oleju w środku więc nie powinno być większego problemu ALE nie wiem też, czy ten amorek jest rozbieralny.