Autor Wątek: Rowery !  (Przeczytany 116959 razy)

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Odp: Rowery !
« Odpowiedź #175 15 Mar, 2012, 16:42:07 »
Trzeba w końcu sezon rowerowy otworzyć. Ja co prawda jeszcze nie mogę, ze względu na obecny stan zdrowia, ale już rower przygotowałem i czeka na mnie :)

Btw. Jeśli ktoś będzie potrzebował fajnego amorka, albo koła to mam do opchnięcia ;)
SR Suntour Epicon 2010 i Mavic Crossride UB z oponami Schwalbe hurricane, wszystko przebieg około 500km, więc w miarę nówki :D
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #176 15 Mar, 2012, 19:39:26 »
mały update

założyłem do mojego Scotta S40 nową przystawkę czasową Dedy i powoli zbieram graty żeby złożyć nowy rower już w full carbonie. Możliwe że koło maja będzie jakiś New Bike Day ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #177 16 Mar, 2012, 08:09:50 »
O, dobsz, że jest ten temat, jest jakiś przypominacz. Sam się będę musiał niedługo zainteresować dwukółką, oddać do przeglądu (zima w piwnicy, jajebię) i do zdjęcia zapewne przedniej przerzutki, tylko mnie wkurwia przy jeżdżeniu po miećie.
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline bloodrafko

• Gaduła
  • Nadnotecki Światowid
« Odpowiedź #178 16 Mar, 2012, 08:16:35 »
Ja tam już sezon rozpocząłem. Troche zmian w jezdzacym secie na ten roczek. Tym razem zrezygnowałem z przerzutek na rzecz single speeda. Obawiałem się troche o przełożenie, ale w zupelnosci wystaracza napędu :)

@purpleman ile za epicona wołasz ?

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #179 16 Mar, 2012, 08:43:46 »
Nie umiem, popsuję, pierdolę ;)
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #180 16 Mar, 2012, 11:37:06 »

Czas niedługo wyciąg rower!
Paczki z głów!

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #181 16 Mar, 2012, 12:47:05 »
Chugo z rowerem, rolki panie

Freestyle slalom na rolkach

W Gdańsku tysz ;)

« Ostatnia zmiana: 16 Mar, 2012, 13:10:27 wysłana przez commelina »

Offline Sphincter

• Gaduła
« Odpowiedź #182 18 Mar, 2012, 20:07:42 »
Dobra Panowie - pochwalę się. Zrobiłem sobie wycieczkę z mojego miejsca zamieszkania do Wrocławia:
205km
Vśrednia: 28,4km/h
Vmax: 58km/h
Czas: 7:10
Wiatr w twarz 3-4m/s niestety praktycznie cały czas.
Średnie tętno: 152
Spalone kcal: 4000

Padam :P i pozdrawiam!

PS. Nikt - jakbyś chciał sobie w weekend zrobić wspólną wycieczkę to daj znać ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #183 22 Mar, 2012, 09:00:02 »
Przepraszam, że nie wniesie to do tematu nic nowego, ale nie tylko chlebem się żyje - jest coś starwarsowego w tym zdjęciu:

Paczki z głów!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #184 22 Mar, 2012, 12:39:29 »
Dobra Panowie - pochwalę się. Zrobiłem sobie wycieczkę z mojego miejsca zamieszkania do Wrocławia:
205km
Vśrednia: 28,4km/h
Vmax: 58km/h
Czas: 7:10
Wiatr w twarz 3-4m/s niestety praktycznie cały czas.
Średnie tętno: 152
Spalone kcal: 4000

Padam :P i pozdrawiam!

PS. Nikt - jakbyś chciał sobie w weekend zrobić wspólną wycieczkę to daj znać ;)

chetnie ale takie trasy to jeszcze nie na moja kondycje. tym bardziej ze sezonu w tym roku jeszcze nie rozpoczalem ze wzgledu na prace i obrone. ale dobrze wiedzie ze jest z kim pojezdzic w razie co :)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #185 03 Kwi, 2012, 22:57:30 »

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #186 09 Kwi, 2012, 18:01:44 »
http://allegro.pl/merida-matts-20-md-18-black-2012-wroclaw-i2208133704.html

Czy w podobnej cenie i specyfikacji jest coś lepszego ?

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #188 09 Kwi, 2012, 19:35:02 »
W skrócie kolego Przychlast - NIE BIERZ NÓWKI! Chyba że trafisz na jakieś -50% to tak ;) Sogard już podrzucił linki - może te rowery wyglądają "dziwnie" ze swoimi multikolorami ;) ale... nawet nie ma czego porównywać.

Poza tym tak na przyszłość, nie tylko dla w/w:
- nie bierzcie mechanicznych tarczówek*
- nie bierzcie korb na kwadrat*
- najlepiej złóżcie sobie rower samemu, wystarczy minimalne pojęcie. A jak kupicie ramę z nabitymi sterami, zaplecione koła i ktoś ci założy suport, to resztę zrobicie trzema-czterema kluczami w dwie-trzy godziny. Saqtyfakcja gwarantowana :P

Jutro skrobnę konkretniej. Może dzisiaj wieczór ale nie obiecuję ;)

*zaraz się hejterzy odezwą ;D

EDEK: Mój faworyt to na Univega - czterozawiast z ognowem Horsta. I się nie martw że ~17 a nie ~19. Fulle mają zwykle zaniżoną rozmiarówkę i się je kupuje ten rozmiar mniejsze. A kto raz wsiądzie na fulla, nie wróci do sztywniaka ;) **

**znowu się hejterzy odezwą ;D
« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2012, 19:45:51 wysłana przez MrJ »
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #189 09 Kwi, 2012, 20:19:55 »
Od tanich, mechanicznych tarczówek lepsze będą dobre v-breaki, które będą jeszcze tańsze. Np Avid SD-5.
Jakoś sporo lat przejeździłem na korbie na kwadrat po czym przeszedłem hollowtecha 2 i powiem, że spodziewałem się większej różnicy w sztywności. Dobry kwadrat nie jest zły.
Na fullu wygodnie się jeździ, ale jednak wole hardtaila :P

Przede wszystkim podstawowe pytanie: jak chcesz używać rower/gdzie jeździć? :)
Bo jeśli las, góry to możesz rozważyć full'a, inaczej możesz się zawieść.

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #190 09 Kwi, 2012, 20:22:52 »
Nie no, fulle odpadajo. Z różnych względów, główny jest taki że będę jeździł głównie po mieście. Co do używek- w zasadzie macie rację, ja się po prostu zraziłem do używanego sprzętu rowerowego. Na dniach nie będę go kupował, więc możecie napisać szerzej na co zwracać uwagę na allegro.

Offline sogard

• Gaduła
  • ciężej grubiej
    • Mixture
« Odpowiedź #191 09 Kwi, 2012, 21:17:52 »
będę jeździł głównie po mieście
to może lepiej kupić "kozę"?
możecie napisać szerzej na co zwracać uwagę na allegro.
żeby były takie jak te które ci pokazałem ;)

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #192 10 Kwi, 2012, 01:13:21 »
...główny jest taki że będę jeździł głównie po mieście...
na pewno chcesz górala? z amortyzowanym widelcem? i przerzutkami? ;)

Tak. Jako że jeżdżę, hmmm, agresywnie (?), to ani  single, ani ostre, ani kozy, ani crossy mi nie  zrobią tak dobrze jak HT. Tak sobie wymyśliłem. Sami wiecie jak na co dzień wygląda walka rowerzystów ze światem.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #193 10 Kwi, 2012, 09:40:36 »
Zadajesz sobie sprawę z tego jakie pierdoły piszesz?

Powinienem odpisać kulturalnie, ale nie zawsze muszę być miły :P

Wiertara - a zdajesz sobie sprawę do kogo piszesz? Przerzuciłem w życiu więcej sprzętu rowerowego (wszelkiej maści, chyba tylko kolarek i monocykli w tym nie było) niż ty zjadłeś kotletów, więc bez takich tekstów :evil:

1. mechaniczne tarczówki - przerabiałem. I lepsiejsze i gorsiejsze. Jedynymi zastosowaniami jakie dla nich widzę to trial i dirt/street gdzie istnieje za duże ryzyko uszkodzenia hydrauliki. W innych przypadkach - albo hydrauliczne albo V-brake. Bo

Od tanich, mechanicznych tarczówek lepsze będą dobre v-breaki, które będą jeszcze tańsze.

+ pińcet. A najlepiej V-brake złożone na zasadzie gorsze ramiona (byle miały punkt obrotu na tulejkach) + lepsze klocki. Mnie zestawu najtańsze shimanowskie ramiona (bodajże Acera) + klocki Acor zazdrościli swego czasu nawet userzy w pełni stockowych XT za 2x tyle. Gdybym miał możliwość przejścia w rowerze z powrotem na V-ki to bym to zrobił, ale full ma swoje prawa.

2. kwadrat - sam jeździłem bardzo długo, do momentu kiedy miałem okazję przetestować dwie te same korby tylko na różne mocowania. I to na tej samej ramie, żeby było najobiektywniej. I do kwadratu nie wrócę, chyba że w jakiejś miejskiej popindalce bez przedniej przerzutki. O ile różnicy między wielowypustem a sztywną osią za bardzo nie odczułem (teraz mam HTII), to między w/w a kwadratem już tak, i to dużą. A różnice cen tak bardzo się zacierają między tymi trzema systemami, że przejście między nimi to już nie jest "wiekopomna decyzja" jak kiedyś.

3. O częściach używanych vs. nowych nie piszę, bo to bez sensu jest. Jak widzę różnica jest jeszcze większa niż jak byłem bardziej aktywny w branży - tę Univegę za 1900 (realnie ze 100-150mniej pewnie pójdzie) jeszcze z 4 lata wstecz wycenialiby ze 4-5 stówek drożej. Wiem bo w podobnym okresie sam kupowałem fulla i... i nie narzekam, ale dzisiaj za taki szmalec miałbym pewnie virtuala na XT :P

4. Do skręcenia/rozkręcenia roweru na części pierwsze potrzebujemy: imbusów rozmiarów 4(nie zawsze)-5-6-8(nie zawsze), śrubokręta płaskiego i krzyżaka, kombinerek i przecinaka (o ile mamy np. nieprzycięte pancerze/linki). Ewentualnie kluczy płaskich około 14-15-17, ale to już coraz rzadziej. Plus ściągacza do korb, (jeśli mamy kwadrat/wielowypust), klucza do wielotrybu/kasety i rozkuwacza do łańcucha, jeżeli chcemy się i w to bawić. Jak nie to nie trzeba, ja sobie przez długi czas bez posiadania tego na własność radziłem.

5. Na koniec - każdy jeździ jak mu wygodnie i są to jego prywatne preferencje. Dla was full na miasto to bzdura. I w ogóle najlepiej na nie-teren sobie kupić sztywniaka z singlem. A ja używam właśnie w takich warunkach fullsuspensiona (ustawionego obecnie na jakieś 105/115mm) i nie wyobrażam sobie powrotu na sztywną ramę. Bo o sztywnym przodzie nawet nie myślę ;)

Pozdrawiam i dziękuję za lekturę textwalla ;D
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #194 10 Kwi, 2012, 15:34:03 »
:) No ale tak jak pisałem, nie chce sztywnej ramy i  wąskich gum. Chcę "górala" tylko, że nie wiem co kupić.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #195 10 Kwi, 2012, 15:57:42 »
To ja na Twoim miejscu, jeśli nie masz 2 lewych rąk, bym sobie sam złożył rower. Kupił dobrą ramę, raczej nową i poszukał po forach/allegro używanych części. Czasem bardzo tanio można kupić części wysokiej klasy.
Sama frajda składać rower, a w razie czego masa materiałów how to w necie.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #196 10 Kwi, 2012, 20:10:30 »
Napisałem tak ponieważ osoba, która pisze takie rzeczy, nie może dużo wiedzieć o rowerach

Już napisałem dość w tamtym poście. Wiem swoje bo to przerabiałem praktycznie. Przez ca. 10 lat, bywało że dwa rowery rocznie zmieniałem, a w pewnej chwili miałem w domu trzy. Ile złożyłem/zmodyfikowałem, nie jestem w stanie się doliczyć. Ale wypadłem z branży jakiś czas temu, przyznaję.
PS. Moja Siostra do tej pory testuje sprzęt - ostatnio jakieś kastomowe karbonowe napinacze i tuning-zestaw AirKitProtone do Boxxera - nie wiem co jeszcze bo się rzadko widujemy i nie siedzę mocno w DH. Mogę podesłać jej zdanie na temat kwadratów i mechanicznych tarcz jak chcesz. Tylko po cenzurze czy nie? :P

Peace ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2012, 20:18:01 wysłana przez MrJ »

Offline zuosiej

• Gaduła
  • Fuck yeah!
« Odpowiedź #197 13 Kwi, 2012, 15:59:01 »
MrJ Twoja siostra to która z tej nielicznej garstki jeżdżących kobiet w dh ? może znam za starych czasów :P

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #198 17 Kwi, 2012, 09:28:15 »
Paczki z głów!

Offline głuchy_zjeb

• Gaduła
  • mahoń, heban, emg
    • Komandor gwiezdnej floty
« Odpowiedź #199 21 Kwi, 2012, 13:30:52 »
ore ore na traktore