Autor Wątek: Agile Septor Elite 727 DNC EB White  (Przeczytany 16049 razy)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Agile Septor Elite 727 DNC EB White
« 03 Kwi, 2011, 17:44:45 »
Szału nie ma bo nie moja, ale możecie się poślinić :P

Wstęp

Mija właśnie 10 lat odkąd zacząłem używać instrumentu szarpanego zwanego gitarą do celów innych niż ścieranie z niej kurzu. Przez ten piękny czas mój gust przechodził tysiąc metamorfoz, na początku uważałem Les Paula za ohydną gruszkę, a Ibaneza za totalny obciach i żenadę. Później pokochałem Gibsony, Mesę DR i dwumetrowe pedalboardy z setkami kostek analogowych. Dzisiaj dalej uwielbiam Gibsony, ale tylko w jednym wcieleniu, a o całej reszcie zapomniałem. Lubuje się w jak najprostszych i najskuteczniejszych rozwiązaniach. Przykładem takiej opcji jest opisywania dzisiaj przeze mnie gitara:
Agile Septor Elite 727 DNC EB White

Specyfikacja:

Korpus: Arch top, lekki mahoń
Szyjka: NTB, 5 części (mahoń?)
Skala: 27”
Podstrunica: Heban
Most: Hip Shot, STB
Klucze: Grover
Progi: Extra Jumbo
Pickupy: Seymour Duncan Blackout AHB-1
Radius: 13.7″

Agile to marka amerykańskiego sklepu Rondo Music. Wymyślili sobie, że chcą mieć swoje własne gitary i dzięki chińskim i koreańskim kooperantom, którzy robią instrumenty dla ESP, Fendera czy Ibaneza, tworzą własną markę, która powoli, aczkolwiek sukcesywnie przebija się na powierzchnię.
Głównymi odbiorcami (tak mnie się przynajmniej wydaje) są ludzie szukający instrumentów z większą ilością strun i dłuższą skalą, których w ofercie Rondo Music nie brakuje.

Wygląd

Siedem strun, skala barytonowa i stały most, to rzadko spotykane połączenie, dosłownie na palcach dwóch rąk można policzyć instrumenty które mają właśnie taką specyfikację.

Oprócz tego mamy tu lakierowany na biało korpus i główkę, która na dodatek jest odwrócona. Najprostszy z możliwych most hip shot i hebanową podstrunicę dopełniająca dzieła. Przyglądając się z bliska, ujrzymy czarną lamówkę na gryfie, na której zostały umieszczone białe markery.

Przy specyfikacji dałem znak zapytania, gdyż producent nie podaje z czego zrobiony jest gryf instrumentu, ale najprawdopodobniej jest to mahoń. Gitarę napędzają dwa przetworniki aktywne ze stajni SD – Blackouts AHB-1, do tego trójpozycyjny przełącznik, volume i tone.

Na główce dostrzeżemy firmowy napis Agile i 7 kluczy Grover Mini. Na tylnej części korpusu przyjemnie zarysowuje się gryf NTB sklejony z 5 kawałków drewna. Oczywiście znajdziemy tam też komorę pickupów, komorę na baterię i delikatny profil ułatwiający grę brzuchatym ludziom z Ameryki ;)

Zapomniałbym wspomnieć o jednej rzeczy, a właściwie o dwóch. Zamawiając gitarę zza oceanu, Rondo Music wymaga zakupu twardego case’u za dodatkowe 60 dolarów. Jak za taką cenę, wydaje się to całkiem sensowne rozwiązanie, bo sprawia on wrażenie solidnego sprzętu.
Druga sprawa – wiosło zostało zakupione jako B-stock, czyli uszkodzone, zwrócone bla bla bla. A sprawcą tego bestokowania jest ta oto mała plamka, dzięki której można kupić tanie wiosło jeszcze taniej:

Tak, to małe pomarańczowe coś, którego prawie nie widać. Do tego dochodzi też niewielkie wgniecenie podstrunicy.

Ogólne wykonanie mogę ocenić na 4/6. Czuć, że nie jest to dopieszczone wiosło z górnej półki, łączenie gryfu z korpusem nie jest idealne, ale ogólnie nie ma się do czego przyczepić.
Tyle o wyglądzie, czas przejść dalej.

Feeling

Nie miałem zbyt wiele „potworów” w łapkach, ale ten jest całkiem przyjemny. Po pierwsze gitara jest niesamowicie lekka, na co niemały wpływ ma zapewne drążony korpus. Mimo wydłużonej skali wiosło całkiem nieźle balansuje zarówno na pasku jak i przy pozycji siedzącej. Płaski i wąski gryf bardzo dobrze leży w dłoni (oczywiście subiektywnie). Wszelakie regulacje da się wykonać bez większych problemów.

Sałnd

Na sucho gitara odzywa się naprawdę głośno, szerokim pasmem z przewagą dołu. Można by rzecz że brzmi „ciepło”.
Podpinając wiosło spodziewałem się totalnego szatana i tak właśnie jest. Mahoń + heban, do tego Blackouty, które posiadają piekielnie mocny sygnał. Aż duszno od gainu.
Nie jestem w stanie dokładnie określić ile, co czego i jak to brzmi, gdyż dysponuję wyłącznie Toneportem UX1. Na moim sztandarowym presecie gitara brzmi bardzo ciemno i soczyście. Dla mnie aż za ciemno, musiałem ściąć trochę basu żeby uzyskać lepszą klarowność. Jest to też zapewne wina strojenia (drop Ab) no i dość grubej ostatniej struny, która ma problemy z wybrzmiewaniem, co objawia się już na sucho delikatnym dudnieniem.

Podsumowanie

Dobra gitara, na sensownym osprzęcie, z doskonałymi pickupami odpowiadającymi w głównej mierze za brzmienie. Rondo Music odnalazło dziurę w rynku gitarowym i stara się ją zapełnić jak może. Według mnie jednak, połączenie mahoniu z hebanem jest zbyt „ciemne”. Brakuje tu czegoś co rozjaśni pasmo i doda wyższych składowych, których jednak tutaj brakuje. Na pewno da się ustawić korekcją, ale pozostaje niedosyt.
W tym przedziale cenowym, z taką specyfikacją, bardzo ciężko będzie znaleźć równie dobrą gitarę, o ile w ogóle to możliwe.

mniut i piah

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Fajnie się czytało, fajna gitarka. ;) Dzięki za reckę.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline matisq

• Pr0
  • Gadaj z dupą to Cię osra
    • My Youtube
Ile Cie to w sumie wyszło?
I ile czekałeś na przesyłkę?

Gratulacje - zajebiście podobają mi się białe gitary :P

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Szału nie ma bo nie moja, ale możecie się poślinić Język

;)
mniut i piah

Offline matisq

• Pr0
  • Gadaj z dupą to Cię osra
    • My Youtube

;)
Szejm on mi :/

Offline wuj Bat

• Pr0
Głównymi odbiorcami (tak mnie się przynajmniej wydaje) są ludzie szukający instrumentów z większą ilością strun i dłuższą skalą, których w ofercie Rondo Music nie brakuje.

...oraz ludziki leworęczne, bo klamotów lewych z wiency strunamy i calamy również u nich nie brak. Z tego powodu troszki się zawiodłem, że nie dane Tobie było ograć tego po bożemu, tylko na kompie. A tak BTW to mógłbyś napisać ile toto wychodzi w pieniądzach ;) (jako B-stock, bo normalnie to se wygóglowałem).
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2011, 09:04:43 wysłana przez wujo Batman »
Paczki z głów!

Offline Maciek

• Pr0

;)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Byla   tansza   zdaje   sie   o   100  baksow  z   tego   co  pamietam,   czyli   650.   Do   tego   case     i   przesylka.   W   jej   przypadku   udalo   sie   ominac   clo   i   vat.
Zabierem   ja  jutro  na   salke    to   moze   uzupelnie   tekst   kilkoma   slowami.
mniut i piah

Offline wuj Bat

• Pr0
Za taki pijonc nie wypada narzekać. Ale jeśli uczciwie trzeba będzie - to tak ;)
Paczki z głów!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
man, masz całą masę pytań, tylko zadajesz je nieodpowiednim osobom. Dlaczego nie uderzysz z tymi pytaniami bezpośrednio do źródła?
B ( o ) ( o ) B S

Offline wysek

• Gaduła
  • elektrogumonapawacz
Przy specyfikacji dałem znak zapytania, gdyż producent nie podaje z czego zrobiony jest gryf instrumentu, ale najprawdopodobniej jest to mahoń.

Na zdjęciu plecków wygląda jak przekładaniec klonu z czymś egzotycznym.
Bardzo ładna gitarka, ale wkurwiałoby mnie krzywe rozmieszczenie tulejek na struny w korpusie.

Ed:
Oł fak, dopiero zobaczyłem jak stary to wątek :)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip, 2011, 15:19:30 wysłana przez wysek »
likmapusy

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
@Isurez
Jeden mail do Rondo i wszystko wiesz. USA to nie Polandia :P

Na zdjęciu plecków wygląda jak przekładaniec klonu z czymś egzotycznym.

Widzenie przez lakier staje się mocno popularne :D
mniut i piah

Offline kedzior

• Użytkownik
dale czy to wiosło można jakoś zmacać ograć wyruchać we wrocu?
Cloud9
HeadUp

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Jasne. Ale musisz się skontaktować z użytkownikiem gavoja, gdyż należy do niego.
mniut i piah

Offline kedzior

• Użytkownik
ok. dzięki za cyne:)
Cloud9
HeadUp

Offline gavoja

• Użytkownik
    • Nabuchodonosor
(...)
Bardzo ładna gitarka, ale wkurwiałoby mnie krzywe rozmieszczenie tulejek na struny w korpusie.
(...)

Tulejki są rozmiesczone równo (znaczy zygzakiem, ale prawidłowym zygzakiem). Tyle że autor kupa i zrobił śmierdzące fotki :P.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Chyba Ty :P
mniut i piah

Offline gavoja

• Użytkownik
    • Nabuchodonosor
Sam spier*alaj. :D

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Panowie, po lodziku na zgode i dobranoc.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Nowy moderator? :P
mniut i piah

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Ja Wam mówię, że on się napalił na tekst pod nickiem "szeryf" i teraz robi co może, żeby zasłużyć ;P
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline brain666dead

• Nowy użytkownik
Czy możesz napisać jak ominąleś cłi i vat?

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Pozwolę sobie odpowiedzieć, nie uniknął, niestety :P
mniut i piah

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
necrobump!

Dla fanów boliwijskich Batmanów i Smerfnych hitów:
mniut i piah

Offline Lukas

• Gaduła
O maj god...śliczna jebana nie ma co. Pozazdrościc tylko.

P.S. fajny numer!
« Ostatnia zmiana: 18 Lis, 2012, 19:58:04 wysłana przez Lukas »