"Osobiście przy wymianie używałem Patex Universal Classic (ala butapren)." - to tak jak napchać cienki kawałek gumy miedzy siodełko a gryf
Lepiej używać kostnego kleju lub na bazie żywic epoksydowych mają duża adhezję więc nawet metal złapią i mają odpowiednią twardość. Nie tłumią drgań jak te ala budapren. Kiedyś ktoś napisał tutaj na forum że mu przysłali customa z nieprzyklejonym siodełkiem i dostał instrukcje żeby przykleić na poxipol a on jest właśnie na bazie epoksydów wiec to nie tylko moje zdanie
Tak samo jak w wielu dyskusjach np. z aluminium nikt nie napisał o jaki stop chodzi a to może mieć ogromny wpływ i możliwe że dlatego jednemu mosiądz brzmi lepiej innemu gorzej przecież stopów jest tyle co gatunków drewna
Badałem mosiądze z Japończyka z Matsumoku z lat 80 , progi od SINTOMS i dla porównania mosiądz z castoramy mam zainkludowane zgłady metalograficzne ze zdjęciami mikrostruktur w stanie trawionym i nie trawionym, próby twardości i może będzie okazja zrobić analize składu chemicznego to niebawem wrzucę tutaj trochę informacji na ten temat i będzicie wiedzieć jakiego mosiądzu szukać.
...no chyba że sam zaczne produkować siodełka lub mosty
Jak to jest z tymi siodełkami z "grafitu"? chodzi o te teflonowate (tusq) od graphtechu?