Autor Wątek: Head + Paka Metal i jego najcięższe pochodne.  (Przeczytany 21651 razy)

Offline regecore

• Gaduła
OSB nie polecam raz zrobiłem z tego kolumnę i brzmi to jak tektura :/ tzn jest pusty głuchy rezonans a srodek jest bezbarwny. Paczka byla na legend121 ale to w sumie słabe glosniki...
Mdf używa do swoich paczek niższych serii marshall. Co do tego nie bede sie wypowiadał gdyz bardzo nie lubie brzmienia marshalla.
Ogólnie jak piszesz mdf zbasowuje sound. Lepiej uzywac go do PA.
Wiem, ze osb uzywa peavey w kolumnach PA (model eurosys pzrerabialem keidys te estradówki) na testach odsluchowych wyszlo mi podobnie jak przy paczce gitarowej - słaby dół i taki nijaki dzwiek.
Mdf lub wiórówka znacznie wypadały w PA lepiej.

Moim zdaniem do gitarowych rozwiazan to albo sklejka, albo drewno lub odpwoiednie laczenie ze soba materialów np.
scianki sklejka -> pelcy wiórówka lub mdf

Warto czasem sie pochylic i zrobic kolumne ze cienszej sklejki zas zastosowac wewnatrz obudowy szereg wzmocnien dodatkowe usztywnienie kolumny daje ciekawe efekty. Niestety seryjnie sie tak nie robi, ale jezeli wezniemy znowu estrade PA tutaj w wyzszych modelach wszystkie paczki maja szereg wewnetrznych wzmocnien i przegród.
.