Autor Wątek: Kącik fitness  (Przeczytany 383260 razy)

Offline birthmark

• Gaduła
Odp: Kącik fitness
« Odpowiedź #25 08 Gru, 2009, 20:16:28 »
Co do diety mogę się wypowiedzieć, bo w zasadzie samą dietą i odrobiną ruchu w ciągu 1 roku zrzuciłem 20 kg (chociaż ostatnio trochę się mniej pilnuję ;)
Parę głównych zasad już wymienił October (ciemne pieczywo pełnoziarniste najlepiej; kasza, ciemny ryż do obiadu; regularnie i mniej jeść). Poza tym: DUŻO warzyw, niekoniecznie owoców (chociaż można nimi zastąpić słodycze, ale też w rozsądnych ilościach). Zero: sera żółtego, masła, majonezów (bardzo dobrze można go zastąpić mieszanką jogurt nat. + trochę musztardy), śmietany, smalcu, kiełbasy itp. Z umiarem: mięso (wszelkie, nawet białe), nabiał. Piwo (i ogólnie alkohol) niewskazane ;)
Kolejna rzecz: jeść najpóźniej 3h przed snem.
Ale najważniejsza zasada: nie katować się. Większość ludzi stosuje restrykcyjną dietę i po miesiącu odpuszcza. Jak miałem wielką ochotę na coś to wcinałem, raz na jakiś czas (można sobie np wyznaczyć jeden dzień  w tygodniu na MAŁĄ rozpustę). Pierwszy tydzień liczyłem kalorie tego co jem, potem już brałem wszystko "na oko".
Nie jest to teoria, bo sam jestem żywym dowodem na skuteczność. Inna sprawa że metabolizm to sprawa indywidualna i tak naprawdę najlepiej zgłosić się samemu do dietetyka, chociaż powyższe zalecenia każdemu raczej wyjdą na dobre.
Suto wędlin kładź na chleb