Autor Wątek: Ostatnio oglądane filmy  (Przeczytany 583360 razy)

Offline Tolein

• Pr0
Odp: Ostatnio oglądane filmy
« 08 Lis, 2009, 21:13:00 »
Spoiler

And now allow me to introduce my tonight's feature:

Finding Neverland (Marzyciel) - 2004

Reżyseria: Marc Foster
Scenariusz: David Magee
Oparty na sztuce: Allana Knee pt. The Man Who Was Peter Pan
Zdjęcia: Roberto Schaefer
Muzyka: Jan A. P. Kaczmarek

Czas: 1:41:06
Format: Anamorficzny 2.35:1
Ścieżka dźwiękowa: Dolby Digital 5.1 oraz SDDS

W rolach najgłówniejszych z głównych:

Warto nadmienić też Kelly McDonald w roli Piotrusia Pana, a także Mackenziego Crooka w roli odźwiernego w teatrze.

Film ukazuje historię Sir Jamesa Matthiew Barriego, jego kontaktów z rodziną Daviesów oraz proces powstawania Piotrusia Pana. Przy czym autorzy nie starają się za wszelką cenę trzymać prawdy historycznej, a ubarwiają, czy naciągają miejscami fakty. Jednakże nie psuje to moim zdaniem odbioru, w żadnym wypadku.

Produkcja jak na moje standardy bardza dobra. Dam jej z całą przyjemnością 10/10 punktów.
Nie jestem specem, ale jak dla mnie gra aktorska na wysokim poziomie, w tym także gra chłopców. Zresztą pratycznie cała fabuła rozgrywa się pomiędzy kilkoma postaciami.
Fabuła niezwykle ciekawa i wciągająca, Johhny Depp nie zawiódł i pomógł mi się wkręcić na całego. O ile nie można się tu doszukiwać jakichś głębszych życiowych przesłanek, poza tą jedną, że warto marzyć, to jednak warto zauważyć, że film nadaje się do oglądania wespół z każdym - z dziewczyną, z dzieciakami (swoimi, bądź cudzymi), z rodzicami czy dziadkami, no, może tylko niekoniecznie z kumplami przy piwie, choć to pewnie też zależy od kumpli.
Przepiękne zdjęcia, piękna muzyka.
Dalej rozpisywać się nie będę, bo myślę, że łatwo można znaleźć całą masę ciekawych recenzji w internecie, choćby na IMDb.

No i ten szkocki akcent Deppa... Uwielbiam szkockie/irlandzkie "ajm sori!"

Co ciekawsze cytaty (w wersji angielskiej) w kolejności chronologicznej. Tym którzy nie oglądali może przyniosą uśmiech na usta, a tym którzy oglądali mam nadzieję przypomną sceny z filmu:
Spoiler
« Ostatnia zmiana: 08 Lis, 2009, 23:17:22 wysłana przez Tolein »
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon