Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 314169 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Twoje źródło to tekst z czasopisma New Age, dosłownie kilka sekund zajęło mi poszukanie czasopisma i autorki. "Nexus magazin" - jeśli mówimy o czymś tak wrażliwym jak historia, to jeśli coś ma być wiarygodne, musi mieć twarde podstawy i dużo źródeł, nie jedno, jakieś kosmiczne. A to miałoby lepsze, gdyby się ukazało w Pudelku. Jesteś ślepy na to, że wszystko jest kwestią interpretacji - muzułmanami są zarówno terroryści, jak i ważni ludzie dla współczesnej kultury zachodu - Muhammad Ali, Will Smith, Ice Cube, Busta Rhymes, Dave Chapelle, Mike Tyson, Akon, Dr. Oz, Shaquille O' Neal. 

O tym, że religijne pobudki terroryzmu to statystycznie tylko ułamek, już tu rozmawialiśmy, podobnie jak nad tym, że wcale nie jest gorzej niż w poprzednich latach. Ale lepiej dawać się manipulować rządowym gadzinowcom...

A tutaj rzetelne źródło, a nie jacyś pseudo-dziennikarze czy inni manipulanci: http://economicsandpeace.org/wp-content/uploads/2015/11/Global-Terrorism-Index-2015.pdf

...
A ja mogę odbić piłeczkę, że to się w podobnym stopniu stosuje do każdej religii (bo owszem, stosuje się), przeróbmy to dla celów edukacyjnych na katolicyzm:

"Źródłem tego pragnienia katolików jest narzucenie całemu światu jednej religii, jedynej prawdziwej religii, którą jest Jezus, stłumienie wszystkich innych religii, i zaprowadzenie panowania Boga na całym świecie. Jest to religijny obowiązek całej katolickiej społeczności. Obowiązek, który powinien wypełnić każdy katolik, gdyż powinnością każdego katolika jest wypełnianie rozkazów Boga, a to właśnie jest pragnieniem Boga, które wyraził w objawionym Piśmie Świętym."
....

Jako katolik mający wstret do katolicyzmu pokazywanego na miesiecznicach i ogolnie przez aktualnie panujacych. Wstret do takich osobistości jak Władca Torunia wyłaczając z tego działaność radia Maryja w wąskiem temacie audycji dla chorych, bo to jest wg mnie bardzo OK, pragnę stwierdzić, ze to co piszesz wyzej to teoretyzowanie nie mające nic wspólnego z głównym przesłaniem które już dawno sie zatraciło a mianowicie przesłanie miłości bliźniego. Uczestniczyłem w wielu rekolekcjach wsród misjonarzy i NIGDY nie usłyszałem by nawracać a już co gorsza narzucać cokolwiek, usłyszałem by szanować ludzi, niezależnie od wyznania. Jestem przekonany, ze nigdy nie spotkałeś prawdziwych katolików i misjonarzy i chyba nawet sie nie starałeś, jeśli piszesz takie rzeczy no i chyba nie masz pojęcia co jest najważniejsze w tej religii.

Jeszcze parę lat temu miałem dokładnie takie samo stanowisko jak Ty, gdy jeszcze uważałem, że jestem wierzący. Religie zawsze rekrutują wśród słabych i potrzebujących - muzułmanie to robią np. we Francji, a katolicy w takiej Brazylii. Przyjaciel, który dużo podróżuje, pokazał mi zdjęcia ze swojej wizyty w Rio de Janeiro, w fawelach. Tamtejszy kościół drukował propagandowe ulotki nt. kreacjonizmu (z początku pomyślałem, że to jacyś nadgorliwcy, bo przecież Kościół zaakceptował teorię ewolucji - okazuje się, że nie zmienia to faktu, że przeciw temu lobbują, jak i przeciw wielu innym teoriom naukowym), antykoncepcji (dosłownie bzdury o nieskuteczności prezerwatyw i innych środków), homoseksualizmie jako chorobie i tak dalej... W kościołach w moim mieście przed wyborami jawnie lobbowano za PiSem, po wyborach zresztą też. Wiem, bo mój tata regularnie zamawia mszę za zmarłych babcię i dziadka i z szacunku do niego i do nich, zawsze z nim idziemy całą rodziną i słyszałem na własne uszy. Obrzydlistwo. Uważam się za uduchowionego agnostyka, wierzę w jakąś sferę sacrum niezależną zupełnie od wiary, ale zinstytucjonalizowa ne religie praktycznie ZAWSZE profanują to sacrum, by lobbować o wpływy. Znam ludzi wierzących, którzy uważają podobnie, i rzecz w tym, że nie są to tylko katolicy, ale też prawosławny, muzułmanie i różni konwertyci na protestantyzm czy jakieś wschodnie wynalazki mniej lub bardziej związane z buddyzmem. Religie to dla mnie instytucje kulturowe nakładane na ich wiarę. Które władza korumpuje podwójnie, bo właśnie profańska władza powinna być przeciwieństwem tego, co sobą mają reprezentować.

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 11 Sie, 2017, 04:10:13 wysłana przez gizmi7 »