...
A ja mogę odbić piłeczkę, że to się w podobnym stopniu stosuje do każdej religii (bo owszem, stosuje się), przeróbmy to dla celów edukacyjnych na katolicyzm:
"Źródłem tego pragnienia katolików jest narzucenie całemu światu jednej religii, jedynej prawdziwej religii, którą jest Jezus, stłumienie wszystkich innych religii, i zaprowadzenie panowania Boga na całym świecie. Jest to religijny obowiązek całej katolickiej społeczności. Obowiązek, który powinien wypełnić każdy katolik, gdyż powinnością każdego katolika jest wypełnianie rozkazów Boga, a to właśnie jest pragnieniem Boga, które wyraził w objawionym Piśmie Świętym."
....
Jako katolik mający wstret do katolicyzmu pokazywanego na miesiecznicach i ogolnie przez aktualnie panujacych. Wstret do takich osobistości jak Władca Torunia wyłaczając z tego działaność radia Maryja w wąskiem temacie audycji dla chorych, bo to jest wg mnie bardzo OK, pragnę stwierdzić, ze to co piszesz wyzej to teoretyzowanie nie mające nic wspólnego z głównym przesłaniem które już dawno sie zatraciło a mianowicie przesłanie miłości bliźniego. Uczestniczyłem w wielu rekolekcjach wsród misjonarzy i NIGDY nie usłyszałem by nawracać a już co gorsza narzucać cokolwiek, usłyszałem by szanować ludzi, niezależnie od wyznania. Jestem przekonany, ze nigdy nie spotkałeś prawdziwych katolików i misjonarzy i chyba nawet sie nie starałeś, jeśli piszesz takie rzeczy no i chyba nie masz pojęcia co jest najważniejsze w tej religii.