Autor Wątek: Gotowanie! Ot co!  (Przeczytany 36524 razy)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Odp: Gotowanie! Ot co!
« Odpowiedź #75 24 Lut, 2016, 10:55:10 »
Widzę że wątek o gotowaniu na sevenstringu umiera, ale co tam, wrzucę coś jeszcze :)
Ostatnio były jeszcze stejki, ale nie zrobiłem foty, a większość chyba i tak potrafi zrobić :P

Skrzydełka "mojo" oraz frytki z młodych ziemniaków.
Przy okazji wypróbowałem fajny sposób na frytki: młode ziemniaczki w skórkach + obgotowanie (w zasadzie zagotowanie) przed smażeniem + mieszanka przypraw na bazie papryki i ziół prowansalskich = chwała, gloria i bardzo zadowolona kobita :)

świetny i bardzo prosty jest sos czosnkowy. Równe części jogurtu i majonezu (lub nierówne, jak kto woli), czosnek granulowany (lepiej mi to w tym wypadku działa niż świeży), odrobina octu winnego, sól i pieprz. Do frytek/skrzydełek idealne.

Czas przygotowania - ok 1,5 - 2h.

Edit:

Ostatnio zrobiłem też zakupy w Ikei, mają fajny i tani elektroniczny termometr do mięsa/ciast i marmurowy moździerz

ten ostatni polecam o tyle, że nie jest drogi (5 dyszek) a jest dwustronny, na duże i małe ilości tego co będziemy rozdrabniać. Działa, a aromaty z rozgniecionych ziół (nawet jak są takie sypane z torebek) czy przypraw są dużo bardziej intensywne. No i nawet w przypadku pieprzu do stejków - mamy pełną kontrolę nad tym jakiej grubości ten pieprz chcemy. fajne.

« Ostatnia zmiana: 24 Lut, 2016, 17:02:57 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !