A dlaczego znajomy Kurd nie może wyemigrować do Arabii Saudyjskiej, albo innego Jemenu? Nie czułby się tam kulturowo bardziej korekt? Natalia Siwiec Dubajem jest zachwycona przecież? Niech się jego syn albo wnuk wysadzi w pizdu za 30 lat w imię Allacha tam, a nie tutaj.
Ponieważ Kurdem jest z pochodzenia, a z religii ateistą. Bardzo dobrze mu się żyje w Polsce, skończył tu studia, założył rodzinę, jest przedsiębiorcą, zatrudnia sporo ludzi. Skoro Natalii Siwiec (kimkolwiek jest) dobrze w Dubaju, niech tam wyjeżdza; nie podoba mi się, gdy całą tę masę ludzi (w ch zróżnicowaną w stu różnych aspektach) ocenia się jako ogół "dzikusów", porównuje do zwierząt. To skrajna nieprawda i obrzydliwa dehumanizacja. A tekst o wysadzeniu się w powietrze przez wnuka to zwykłe skurwysyństwo. Życzę Ci, by nigdy podobnych głupot nie gadali o Twoich wnukach (równie dobrze można powiedzieć, że np. Twój wnuk kogoś zabije jako narkoman, by zdobyć działkę - statystycznie prawdopodobieństwo pewnie jest podobne, tylko stwierdzenie mniej rasistowskie)
@pivovarit Ale przecież ja nie mówię o 35-latkach z Somalii (którzy, jeśli chcieliby tu żyć jak każdy inny Europejczyk - może uczyć się języka, jeśli są zdolni do pracy - pracować, a przede wszystkim żyć w zgodzie z tutejszym prawem - nie miałbym z tym żadnego problemu), tylko o chorej sytuacji, gdzie normalni ludzie są skazani na wojnę albo niewiele lepsze obozy dla uchodźców. Wśród emigrantów są nie tylko lekarze i inżynierowie, ale np. hydraulicy, budowlańcy i wykonawcy mnóstwa innych zawodów, które są potrzebne i u nas coraz mniej popularne wśród kolejnych pokoień.
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/wstrzasajaca-relacja-nt-uchodzcow-z-syrii-jedyna-alternatywa-to-smierc-lub-powolna/jkv4y8
Posty połączone: 06 Sty, 2016, 23:35:51
Ten sam znajomy ma sąsiada muzułmanina jeno takiego bardziej truu niz Turecki. I on to przy ktorejs okazji stwierdził zapytany przez znajomego przy okazji sąsiedzkiej kolacji " Marek ja do Ciebie nic nie mam lubie Ciebie ale gdyby zaistniała taka sytuacja nie miałbym zadnych oporów zeby podciąc Ci gardło"
Tego tez nie jestem w stanie pojąć .
Ja również, ale równie dobrze wystarczy wejść na komentarze na YouTube, onecie - gdziekolwiek, gdzie pojawiają się informację o tym, że ktoś z Bliskiego Wschodu popełnił jakieś przestępstwo. Tam też ludzie życzą śmierci "ciapakom", piszą o tym, jak chętnie by do nich strzelali, zamykali ich w obozach koncentracyjnych. I to tysiące ludzi tak pisze/daje łapki w górę. "Normalni ludzie" - matki, które na zdjęciach profilowych mają swoje dzieci, stare babcie po 70-ce, które nie potrafią używać polskich znaków i pisać wielkich liter, nawet (autentyk) właściciel budki z kebabami.
A czym wytłumaczysz brak poszanowania emigrantów do prawa i mieszkańców kraju do którego przyjeżdżają? Nikt nie twierdzi, że 100% tych ludzi to bojownicy isis/zwierzęta/gwałciciele. Niemniej jednak, odsetek przestępczości jest u nich znacznie wyższy, niż średnia krajowa, jest cała masa aktów agresji względem autochtonów ze strony części wspomnianych "uchodźców". Żyjemy w czasach, gdzie dowolna mniejszość w imię równości i tolerancji jest w stanie zastraszyć większość samym krzykiem o dyskryminacji. Jestem za tym, żeby traktować tych ludzi tak samo, jak wszystkich innych. Nie dyskryminować, ale i nie robić grupy uprzywilejowanej kosztem reszty. Przypomina mi to sytuację sprzed kilku lat, gdy byłem świadkiem ostrej kłótni między dwójką moich znajomych. Zakończyła się krzykiem o dyskryminacji ze strony znajomego, który jest homoseksualistą, na co koleżanka zaprotestowała, stwierdzając, że jego orientacja seksualna niczego nie zmienia w kwestii tego, że chujowo traktuje innych ludzi.