Autor Wątek: Kącik fitness  (Przeczytany 381142 razy)

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
Odp: Kącik fitness
« Odpowiedź #1675 29 Mar, 2015, 20:21:19 »
Miał ktoś z Was styczność z butami Adidas Powerlift 2.0? Wiem, że to takie buty do dźwigania dla ubogich(skąpych), tymczasem chciałbym się na coś przesiąść z halówek, których dotychczas używałem, zwłaszcza, że ostatnio oprócz siadów się trochę bawię cleanami i snatchami. Pięta jest trochę niżej niż w tych high-endowych, ale może to nienajgorzej, bo myślałem, żeby nie zdejmować ich do ciągów. Siady robię na taką trójboistyczną głębokość, czyli nie do ziemi, ale biodra poniżej kolan i trochę butt-winku się pojawia. Inna sprawa, że czasem się pojawiają po ćwiczeniu bóle kolan i liczę, że przynajmniej odrobinę to z tym pomoże. Wiem, że buty nie zastąpią pracy nad mobilnością, ale czy jest to dobra opcja?

Jak Cię stać, to bierz. Ale tak jak napisałeś, nie zastąpi to pracy nad mobilnością w żaden sposób i kolana będą Cię dalej napierdalać jeśli się za to nie weźmiesz. IMO najlepsze buty do wszystkiego, serio do wszystkiego, to buty pokroju conversów/trampek/halówek. Dlaczego? Bo mają płaską podeszwę, w żaden sposób nie jest podbita i masz pełny kontakt stopy z ziemią - a o to w tym wszystkim chodzi. Większość trenerów trójboju zaleca albo płaskie buty albo w ogóle ćwiczenie na bosaka. Co do snatchów - masz taką mobilność żeby zrobić poprawnie techniczny OHS? Robisz poprawnie technicznie martwy ciąg? Jeżeli nie, to radziłbym popracować nad mobilnością, wzmocnić core, porobić rok frontów/squatów, poćwiczyć OHS z kijkiem od szczotki i tonę mobility. Oczywiście, zrobisz co chcesz, ale widziałem jak ludzie po kilku miesiącach trenowania brali się za OHS i wysiadały im barki i plecy.

Trójboistyczną głębokość? Wait, wat? Albo robisz PEŁNY SIAD, DUPĄ DO ZIEMI i to liczysz jako siad albo nie. Nie ma czegoś takiego jak trójboistyczna/dwuboistyczna/strongmenowa/kulturystyczna głębokość siadów; to nie jest fizyka jądrowa żeby się na nią rozwodzić.

TL;DR weź się do roboty, rób pełne siady, nie przepierdalaj kasy na głupoty
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/