Autor Wątek: Drewno - Tone Chart  (Przeczytany 91399 razy)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Odp: Drewno - Tone Chart
« Odpowiedź #225 25 Lut, 2009, 10:52:35 »
Sparrow się zagalopowujesz. Za często zresztą :-)

To mnie gońta!:)

Nie ma tak, że...

Jest tak, ponieważ to nie ma tak, że w lutnictwie prawa fizyki przestają działać:) Lutnictwo, to piękna dziedzina ludzkiej twórczości, lecz niestety nadaje się jej zbyt wielkie własności magiczne. Rozumiem, że to forum służy między innymi do stawiania pytań i - w miarę możliwości - odpowiadania na nie. Więc kombinujemy, bez udawania się w rejony "czary-mary". Mówiąc - "...nie ma tak, że..." - zauważ, że sam sobie przeczysz. Bo post wyżej piszesz coś o "sztywności" całego układu jakim jest gitara, nie zastanawiając się co to znaczy z punktu widzenia właściwości fizycznych instrumentu. Starałem się tylko pójść nieco głębiej, nie widzę żadnej sprzeczności z tym co powiedziałeś :)

Miałem paru takich znajomków co to mi pierdzielili, ze tylko komplet kolumn z subwooferem z kevlaru za XXXkzł da pasmo przenoszenia od 16 do 16000Hz.

Co to ma wspólnego z tematem? Czy to próba przypięcia mi "uwłaczającego" miana "audiofila"? Patologiami się tu nie zajmujemy :)

Akustyka gitarowa rządzi się zupełnie innymi prawami

Pod warunkiem, że gitary budujemy w którymś ze wszechświatów równoległych ;)

Niedoskonałość i przypadkowość są tak ściśle wpisane w to rzemiosło, ze nie ma sensu wchodzić w takie gdybania.

Zamknijmy więc to forum i budujmy wyłącznie Les Paule i Straty, na podstawie historii plemiennych opowiadanych przez najstarszego we wiosce :)))

Nie chodzi więc o to, by rozważać układy idealne,

Fantastycznie, tylko co będzie wtedy dla nas punktem odniesienia? Najnowsze nagrania zespoły Łzy, czy solo Hendrixa na Woodstock? Les Paul flametop z 1959., czy Defil z 1984? Wiem, co za chwilę powiesz - że w tym właśnie tkwi całe piękno sztuki lutniczej i każdej innej - każdy lubi to, co woli (czy odwrotnie?). No i ja się zgadzam z tym pięknem, głównie dlatego, że pochodzi ono od usystematyzowanych narzędzi poznawczych. Lutnictwo jest już i tak niesłychanie trudną sztuką, że jeśli nie jest się artystą, najbardziej obryty teoretyk i tak sobie nie poradzi:) Więc w tym punkcie zgadzam się z Tobą w stu procentach, jednocześnie zapewniając, że rzadko czerpię taką radość z dyskusji o budowie gitar, jak z Tobą. Pozazdrościć wiedzy, umiejętności i pedagogicznej cierpliwości!

Serdecznie pozdrawiam!