@g-zs
A próbowałeś "wytresować" Bullmastiffa, albo Borzoja? Jak się taki ma do Sznaucera, albo dowolnego owczarka, jak sądzisz?
Borzoja nawet chyba nie widziałem nigdzie poza wystawami
Bullmastif to niemalże typowy molosowaty, no może trochę bardziej temperamentny. I jak do każdego molosowatego, trzeba mieć dużo siły, w tym siły fizycznej. Jeśli utrzymasz go na smyczy, to nad nim w końcu zapanujesz. A jak się ma do sznaucera czy owczarka? Bullmastiff to pies stróżujący obronny a owczarek czy sznaucer to psy pasterskie, więc porównywanie ich nie ma najmniejszego sensu. Bullmastiffa raczej nikt o zdrowych zmysłach nie weźmie do domu jako psa do towarzystwa
Głupi pies - pudel, dalmatyńczyk
A w dodatku psy z czarnym podniebieniem są agresywne. Taa, powielajmy bajki.
Jeden retriever, drugi posokowiec. Mało tego, pudle są jedną z najbystrzejszych ras na świecie. Tak więc:
A jak tak spytam - co dla was oznacza że pies jest "mądry"? Bo mam wrażenie, że sprowadza się to do jednego - podatności na szkolenie i ślepego wykonywania poleceń. Tylko czy to oznacza "mądry"? Czy uczeń, który wykuje coś na pałę i będzie potem bezmyślnie wykonywać w szkole / pracy rozkazy swojego nauczyciela / szefa, jest "mądry"? Bo chyba nie do końca.
Myślę, że to raczej skrót myślowy i każdy pisząc że pies jest mądry/głupi ma na myśli jego bystrość. No i nie klasyfikuj udomowionego stworzenia w tych samych kategoriach co ludzi