Autor Wątek: Ostatnio oglądane filmy  (Przeczytany 573978 razy)

Offline Pronounce

• Pr0
Odp: Ostatnio oglądane filmy
« Odpowiedź #1775 08 Lut, 2014, 21:01:49 »
The Necessary death of Charlie Countryman

Bardzo fajne połączenie komedii romantycznej (ale w małej ilości), trochę kina akcji, trochę absurd (w dialogach), trochę dramat i odrobina hipsterstwa ;)
Polecam, bardzo przyjemny film ze świetnie dobraną muzyką.

John dies at the end

Trochę trąca Nagim Lunchem, też ma taki dziwny klimat i absurdalny klimat/tematykę. Jak ktoś ma ochotę na amerykańskie oglądadło ale bez kompletnej głupoty tylko, dawkowaną w rozsądnej porcji razem z całkiem ciekawym pomysłem na fabułę to polecam.

12 years as a slave

Ponoć był nominowany do Oskara to obejrzałem. Zrobiony zawodowo, świetna muzyka (chyba The Cinemtographic Orchestra ale nie dam sobie ręki uciąć lub po prostu podobne). Na poziomie ale nie powalił/nie zaskoczył.

Colony

SF gniot o Ziemi skutej lodem. Jacyś ocaleni otrzymują sygnał z innej kolonii i wyprawiają się tam sprawdzić o co chodzi. Tam oczywiście same trupy. Po kolejnych 15 minutach okazuje się co tam grasuje. Wtedy wyłączyłem, ale jak komuś coś musi grać w tle to tak aby jednym okiem patrzeć ujdzie.

Wielki Gatsby

Bardzo mi się podobał. Taka bajkowa, momentami prawie kreskówkowa konwencja super się sprawdziła. Wydaje mi się, że nadał głębi książce. W sumie zaryzykowałbym, że to jeden z nielicznych przypadków ekranizacji lepszej od drukowanego oryginału.

The perverts guide to the cinema

Slavoj Zizek opowiada o kinie. Zdecydowanie za długo (2,3h), momentami za bardzo odpływa. Nie powiedział też niczego odkrywczego, nie mniej film skłonił mnie do zapoznania się z dziełami pisanymi tego pana. Nazwisko wiele razy pojawiało się w różnych kontekstach więc trzeba coś poznać.
Podsumowując, sam nie wiem czy polecać czy nie. Może jaką taką ciekawostkę.