iphone/kamera podreczna->youtube i jego wspaniala kompresja to nie ludzkie uszy i nie daje to żadnego poglądu, przepraszam, daje jakiś tam pogląd, ale i tak jest sporo przekłamane z powodów które wymieniłem na początku
wrzucając pare filmików z yt nic nie udowadniasz, a już na pewno nie swojej początkowej tezy...
obejrzałem Twój filmik, który wrzuciłeś na yt niedawno, brzmi ok ale to tylko nagranie na yt i co z tego ze canonem 7d w dobrej jakosci. Ponawiam argument z początku. Większy sens byłby gdybyś to zebrał porządnie z Twojej kolumny jakims sm57 i wrzucił taka próbkę.
uwaga Cpt. Obvious Mode ON
wyjdz z "pudełka" w którym zakładasz, że jak nie będziesz miał jednego presetu do live i do nagrywki, który w obu sytuacjach poradzi sobie wystarczająco/wyśmienicie/muy bueno* (*niepotrzebne skreślić) to ten sprzęt jest do dupy
tak jak Lothar powiedział - 90% autorow tych presetow to kanapowi gitarzysci wiec presety sa robione na słuchawkach/tanich/drozszych i lub tanich/sredniej klasy monitorach albo nawet głośnikach komputerowych.
Poza tym czyjeś presety nie zabrzmią dobrze z miejsca na twojej konfiguracji sprzetowej. Nie ma szans. Chociażby fabryczne presety, przeciez one sa ustawiane na różnych wiosłach. Jest zbyt wiele czynników (patrz komentarz odnosnie wypowiedzi Lothara). Samo to wpływa już milion pięćset sto dziewięćset razy na brzmienie. Nie wiem jakie miałeś oczekiwania w stosunku do cyfry, ale najwyraźniej zbyt wysokie.
CYFRA = Kręcenie gałami, potem jeszcze raz kręcenie. Ustawileś preset na starych strunach, po czym zakładasz nowe - pewnie musisz kręcić od nowa. Zmieniłeś przetwornik w gitarze, kręcisz na nowo.
Mam kumpla, który na Behringerze V-ampire (uber tani cyfrowy head sprzed paru dobrych lat) + paka 4x12 ukręcił sobie zajebiste brzmienie na solówki do grania live i w konkursie w którym brała udział jego kapela, jury (składające się głównie z muzyków) zastanawiało się na czym on gra, że to tak dobrze brzmi.
Tutaj na forum jest troche użytkowników nowych podów, a nawet kilku, którzy mają przyjemność używać tego na żywo. Jeżeli, nie wierzysz ludziom, którzy ogarnęli ten temat przed Tobą, no to ja nie wiem co Ci mogę więcej napisać.
Tyle w tym temacie i więcej się już nie wypowiem.