Czerez, na czym oparłeś powyższy rysunek? Doświadczenie czy wiedza zaczytana gdzieś?
jeżeli chodzi o kształt pomieszczenia , to grałem kiedyś próby w takiej sali i akustyka była rewelacyjna . Dodatkowo jakiś czas temu znajomi architekci projektowali studio nagrań i też taki właśnie kształt zalecali .
Chodzi tak na prawdę o to aby nie było równoległych ścian .
Sam przekrój ściany to masa informacji zaczerpniętych z neta plus moje doświadczenia w walce z falą stojącą .
Budowałem panele akustyczne i różne ustroje i tak jakoś mi się nawet udawało . Starałem się podać jak z ogólnodostępnych materiałów można mniejszym kosztem wygłuszyć salę prób .
Dzięki takiej konstrukcji mamy ściankę zbudowaną z trzech materiałów o różnej gęstości . (płyta gipsowa. pustka powietrzna , wełna) . Membrana budowlana służy głównie do izolacji wełny od otoczenia , a wykładzina remontowa zapewnia nam miły wygląd , jest tania i może jeszcze urwie trochę hałasu
Wszystkie materiały dostępne w składzie budowlanym i markecie . Budując taką ściankę trzeba pamiętać , żeby ok 30-40 cm od dołu zrobić z płyt gipsowych odkręcane panele dla pociągnięcia kabli .
aaa....
Na podłogę kładziemy wykładzinę filcową , która wygłusza i świetnie eliminuje drgania . Przykrywamy starymi dywanami albo kupujemy jakąś grubszą wykładzinę .
i już ...