Autor Wątek: Kącik fitness  (Przeczytany 401679 razy)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Odp: Kącik fitness
« Odpowiedź #500 26 Lut, 2012, 10:55:48 »
Łiii - no to, panie, po prostu m.in. efekt pamięci mięśniowej i tradycyjnie szybkich przyrostów po przerwie. Czyli właściwie (skoro Amanita Ci dołożył z lewej, to ja dołożę jeszcze z... drugiej lewej) to nie tyle gain, co ledwo powrót do poprzedniej formy :D.
Kuba - sorki za Irenię (ale szło już przywyknąć na forum ;)) i na poważnie napiszę, że ćwiczyłem regularnie naście lat temu. Wtedy było to po mnie widać. Kolega, z którym byłem w parze - nawet przykoksił i pojechał z efektami jeszcze dalej. Cieszyły wyniki, wygląd, forma. Ale spotkałem się z nim zeszłym latem, po ładnych paru latach niewidzenia się - dziś nie powiedziałbyś, że kolo kiedyś ćwiczył regularnie 5 lat, wszystko pod to podporządkowując . Dziś zostały tylko rozstępy po koksach i pewnie rzeszoto z wątroby. Dlatego nieco sceptycznie patrzę z perspektywy lat na takie totalne obcinanie sobie życia pod siłkę. Po >5 latach przerwy wszystko trafia szlag.
Nie jest to potwierdzone naukowo (bo też nikt nie funduje takich badań), ale wielu atletów zauważyło efekt "normalizacji". Efekt ten charakteryzuje się tym, że im dłużej organizm pozostaje w pewnym stanie kompozycji, tym bardziej staję się on dla organizmu normalny.

Życia na szczęście nie trzeba podporządkowywać, żeby dobrze wyglądać.
Spoiler