Autor Wątek: Mam pomysł na gitarę, ale nie wiem z której strony ugryźć drewno  (Przeczytany 26462 razy)

Offline sylkis

• Pr0
Swoją drogą, ze swojego doświadczenia jeszcze zwrócę uwagę na jedną rzecz ;)
Jeśli faktycznie chcesz się stroić tak ekstremalnie nisko, jak basowe E, to powiem ci, żebyś dużą wagę przywiązał do wyboru mostka. Najlepiej pogadaj o tym z jakims lutnikiem (na razie tylko się skonsultuj, nie musisz od razu nic zamawiać przecież) i wszelkie "zepsute" opcje odpuść sobie, bierz stały, to na start (i tak nie solujesz, a wiele ci to ułatwi).
Warto pomyśleć o mostkach typu string-thu albo telecasterowych, będzie fajnie działać na dechę - ale postaraj się wyczaić wersję z jak najszerszą możliwą regulacją menzury, oraz przemyśl dobrze położenie mostka na desce.
U mnie początkowo miałem mieć telecasterowaty most ze śrubami od regulacji wymienionymi na z jakiegoś basowego (żeby móc więcej regulować właśnie), ale lutnik w ostateczności zrezygnował z tego i zamontował go we fabrycznym stanie, obliczając dokładnie położenie na desce pod strojenie do pełnego A. Gdy ostatnio założyłem strunę GHS .080 i próbowałem się nastroić do E, to przy zbyt niskiej akcji strun brakowało mi regulacji - mostek był zbyt blisko gryfu i menzura odrobinę za krótka, musiałem to wysokością zawieszenia nadrobić.
Nie wiem, co by było, gdybym założył grubszą strunę - ale znowu ze string-thru i telecasterowatymi wynalazkami jest taki pic, że boję się, że grubsza struna mi się nie zmieści :D Ale póki co wciąż eksperymentuję, może np ze strunami innej firmy będę miał więcej szczęścia.

Wiem, mieszam jeszcze bardziej ;>
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo: