Autor Wątek: Coś mnie wiosło nie stroi.  (Przeczytany 18977 razy)

Offline sylkis

• Pr0
Odp: Coś mnie wiosło nie stroi.
« Odpowiedź #25 14 Wrz, 2011, 15:59:14 »
@ sylkis - zaproponuję mały eksperyment przy użyciu 4,3 i 2ej struny w gitarze (DGH w standardzie). nastrój D do tunera, G flażoletami od D, H flażoletami od G. albo na słuch na otwartych, żeby intermodulacja (bicie) była zerowa. masz teraz czysto zaintonowany akord Gdur w przewrocie na pustych strunach, brzmi fajnie (spróbuj pod lekkim crunchem pograć jednym palcem, nic nie bije ifogle) ale
na 8 progu struny H nie stroi oktawa G ;)
ale taki skrzypek nie ma progu i to paluszkiem skompensuje ;>
na tunerze struna H jest o kilkanaście centów w dół odstrojona.
:D
no dobra :D

Nie wiem, jak w innych rejonach, ale w Szczecinie (z tego, co zauważyłem) nie da się rozróżnić 'h' i 'ch' słuchając innych ;) oba są bezdźwięcznym szczelinowymi welarnymi (czy jak to się tam po polsku nazywa) głoskami, identycznymi. I oba podlegają identycznym procesom - czasem (zwłaszcza w silnie nacechowanej emocjonalnie mowie, np jak ktoś bluzga, głównie na początku wyrazów) z bezdźwięcznej szczelinowej staje się bezdźwięczną drżącą. Czasem też niektórzy (głównie dzieci - zapowiedź jak to się najprawdopodobniej rozwinie w przyszłości?) wymawiają je jako "k" w pozycji gdziekolwiek przed samogłoską w sylabie (najczęściej przed samogłoską i jeszcze jakąś spółgłoską, np 'chcę'->'kckę'). I jeszcze też często w nieuważnej, szybkiej mowie jest redukowane do szczelinowej bezdźwięcznej spółgłoski krtaniowej (takiej jak w j. angielskim), głównie na końcach wyrazów, czasami też na ich początkach...
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz, 2011, 16:01:27 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo: