ale OSX to BSD a nie linux
wciaz jednak to rodzina unixow
teoretycznie wszystko na wszystko da sie napisac pod wszystkim, trzaa jedynie miec dostep do frameworkow jakis tam, runtimeow, kompilatorow itp - programista nie jestem, wiec sie dokladnie na tym nie znam, ale zycie zmusza linuksiarzy do minimalnego wytworzenia jakiegos obrazu na ten temat
z tego, co mi wiadomo, to jesli program byl napisany w czyms typowo widnowsowym, natywnym dla niego, zamiast "przenosnym" (typu QT, GTK itp), to portowanie bedzie wymagac przepisania kodu w czyms natywnym dla OSX (tudziez linuxow)
tak wiec najprawdopodbniej najwieksza szansa na przenosnosc programu lezy w przepisaniu go do QT/GTK, lub przynajmniej utworzeniu w nich frontendow uruchamiajacych wlasciwy program (bo istnieja forki windowsowych programow na linuxa, ktore normalnie sie opieraja na .dll i .exe, ale maja jedynie dorobiony natywny frontend i jakos dzialaja), nie wiem
btw, .dmg to nie jest odpowidnik samorozpakowujacej sie paczki pokroju windowsowego .msi oraz .deb/.rpm dla linuxow?
p.s. ogolnie to znawca tej materii nie jestem, wiec jesli pierdolnalem jakas glupote - poprawcie
ale chyba jest mniejwiecej tak jak napisalem