Autor Wątek: Granie koncertów z samplami - jak?  (Przeczytany 4851 razy)

Offline pstry

• Gaduła
Granie koncertów z samplami - jak?
« 20 Lis, 2010, 21:19:22 »
Chcemy zacząć grać z Samplami koncerty. Pojawia pytanie jak to zrobić najsensowniej. Pomysł był taki: Zapisujemy podkład + klik rozstawione w panoramie. Wrzucamy takiego wav do battery, pałker ma coś takiego ->http://2.bp.blogspot.com/_sEPM5l4errU/TLwfmo-JpeI/AAAAAAAAALk/EOG46xQAWoQ/s1600/nanoPAD_top.jpg. Numery są przypisane do odpowiedniego przycisku. Niby wszystko ok, ale pojawia się problem. Nie mogę znaleść funkcji "stop" w battery, która była by konieczna w momencie wysypania się i trzeba by wyłączyć podkład. Macie jakiś pomysł jak tą sytuację rozwiązać?

Offline sylkis

• Pr0
ogarnijcie kogos, kto wam bedzie robil za samplera osobno :E od razu mozecie mu wcisnac klawisze albo ogolnie udawanie DJa ;D

albo mixer niech wam to puszcza. na koncertach rootwatera zdaje sie, ze tam, gdzie miejsce akustyka siedzialo dwoch kolesi i jeden wlasnie chyba puszczal sample... ale moze mi sie tylko wydawalo.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Się wydawało. Sampler odpalał Rysio. W sensie perkusjonista. W Tides From Nebula też tak robią. A jak to robią dokładnie to mogę się wywiedzieć po 13-tym grudnia...

Offline pstry

• Gaduła
ogarnijcie kogos, kto wam bedzie robil za samplera osobno

ta opcja odpada :)
Się wydawało. Sampler odpalał Rysio. W sensie perkusjonista. W Tides From Nebula też tak robią. A jak to robią dokładnie to mogę się wywiedzieć po 13-tym grudnia...
byłbym wdzięczny, ale mam nadzieję, że uda mi się znaleść odpowiedź wcześniej :)

Offline wuj Bat

• Pr0
Pojebało Was? :D
Paczki z głów!

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Interfejs audio z kilkoma wyjściami, jeden kanał metronom dla perkusisty + sample + piloty gitar, drugi kanał na mikser same sample i ogień :)
mniut i piah

Offline Andy

• Gaduła
  • Everybody jumps from the sound of a shotgun
    • www.atanband.com
moj zespol uzywa na scenie samplera i probki odpala perkusista...ma jakiegos Rolanda Sampler Drum Pad ustawionego obok hi-hatu i najzwyczajniej gra do metronomu..chyba "Tamy" z mrugajacym swiatelkiem ;), czasami  wklada w ucho sluchawke z klikiem a sample i pozostale instrumenty ma przeciez w odsluchu scenicznym...i to jest chyba najlepsze rozwiazanie, ze bebniarz ktory gra do metronomu wyzwala probki z samplera...sprawny perkusista z odpowiednia podzielnoscia uwagi nie powinien miec z tym zadnego problemu.pozdro.

Offline pstry

• Gaduła
Kochani, ale minimalnie rozjechaliście się z odpowiedziami. W tej chwili bardziej zależy mi na informacji o programie, w który mógłbym wrzucić poszczegołne utwory. Jak wspomniałem wcześniej Battery, byłoby ok, ale gdy odpalę sampla nie mogę go zatrzymać i tu jest problem...

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Man, powinno się dać przerywać granie sampla via choke groups w battery.

locco

• Gość
Mainstage albo Garageband? ;)

Offline bartekk

• Nowy użytkownik
Od 3+ lat gramy z użyciem Ableton Live na scenie i to rozwiązanie najbardziej polecam. W tej chwili wygląda to tak, że każdy numer ma swoją scenę wyzwalaną z małej klawiatury midi obok bębniarza. Jeśli potrzebne są w nim sekwencje/loopy to lecą z klikiem w odpowiednim miejscu numeru, jest odpowiednie nabicie przed. Wszystkie rzeczy grane z ręki w midi (synthy, sample) są wyzwalane z osobnej klawiatury. W Live bez problemu masz niezależne  play/stop na poziomie każdego śladu. Z kompa wychodzi para stereo na przody i oddzielone wyjście słuchawkowe dla bębniarza klikiem i oddzielnym torem odsłuchowym.

Offline Budzan

• Pr0
A jak to robią dokładnie to mogę się wywiedzieć po 13-tym grudnia...

coś mi Maciej kiedyś mówił, że mają po prostu tracki zgrane ze studia, odpowiednie ścieżki i słyszą je w odsłuchach, a same sample wzywala perkusista jakimś sprytnym urządzeniem w racku, ale co to jest to nie wiem, no ale możliwe że coś mi się kręci, tak czy siak rozmawiałem z nim o tym :D

a co do zatrzymania to kurde kazdy lepszy rejestrator powinien miec cos takiego, rejestrator w sensie cos jak abelton, czy inny adobe audition, wiec nie widze problemu.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Również polecam Ableton, podział na sceny i ścieżki w nich jest bardzo przejrzysty i mega wygodny. Nie będę tłumaczył jak to dokładnie zrobić, bo jest na ten temat wiele tutoriali, które lepiej Wam to wytłumaczą, ale i tak nie jest to zbyt trudne. Go for it.

P.S. Tajdsi grają z plejbeku ;)

Offline Budzan

• Pr0
P.S. Tajdsi grają z plejbeku ;)

byłeś w papryce? bo na poczatku koncertu faktycznie miałem takie wrazenie jakby grali z plejbeku :D