To może jeszcze ja coś napiszę
Jako skrobidecha, i pasjonat majsterkowania przy gitarkach chciałbym zwrócić uwagę na parę rzeczy,
które widziałem na zdjęciach i nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości:
1. struny na blokadzie są rozłożono prawidłowo, jeżeli by przesunąć ją lub dać taką "jak trzeba"(jak to napisał pan REK)
??
to wtedy środkowa struna będzie idealnie przecinała okrągłe znaczniki na gryfie jednak odległości
górnej i dolnej struny od krawędzi będą znacznie inne a tak nie powinno być.
wystarczyło by wyjąć znaczniki, wyfrezować minimalnie większe otwory lekko w bok i wkleić nowe większe i było by git.
2. Lakier naprawdę słabo wypolerowany jak na tak wytrawnego lutnika,
wystarczyło by przematować gitarę na klocku papierem wodnym 2000 i przelecieć dwoma pastami polerskimi i mleczkiem polerskim
na futerku i też było by git jak lustro, chyba że lakier jest kiepski i sie sam matuje przy polerowaniu, nie będę tu uczył pana Lutnika bo na pewno ma większe doświadczenie ode mnie w tym temacie.
3. kwestia regulacji - myślę że jak ktoś zamawia specyficzny mostek powinien się trochę na nim znać,
ponieważ w przyszłości będzie musiał troszkę przy tym robić (chyba że się oddaje do lutnika na regulację)
myślę że żadnego UPG (utrata praw gwarancyjnych) tutaj nie ma.
4. Odkręcanie gryfu, kwestia ustawienia kąta przez podłożenie podkładki, jeżeli nie było plomby na śrubach
to o jakim UPG jest mowa, jeżeli nie ma ingerencji w instrument.
Jeżeli chodzi o to co można, a co nie, powinno być opisane w gwarancji.
5. Podcięcie pod 24 próg, no cóż jeżeli faktycznie gitara miała być idealną kopią wysłanego przez Marcina materiału (gryf i decha), to Pan Ręk powinien zadzwonić, napisać maila że się nie da tego zrobić tak jak on chce i trzeba lekko poprzesuwać mostek,przetwornik wydłużyć gryf (zachowując menzurę oczywiście),
lub pomyśleć o innych zabiegach typu mniejszy promień fazowania dechy.
Wydaje mi się że tak wytrawny fachowiec jak REK z pewnością wiedział, że to tak wszystko wyjdzie i nie wiedzieć czemu, nie przedstawił tego zamawiającemu (chyba że przedstawił???)
6. Jeżeli chodzi o przetworniki, to pomimo większego rozstawu nadbiegunników powinny zostać zamontowane równomiernie (środkowa struna na środkowym nadbiegunniku)
(użytkownik przed zamontowaniem powinien być poinformowany o problemach)
7. Termin powiadomienia niezgodności towaru z umową to raczej nie został przekroczony,
przy wysyłce towaru o ile się nie mylę kupujący może odesłać towar do 10dni,
jeżeli nie to mnie poprawcie, nie wiem jak ta usługa była uzgadniana osobiście czy mailowo.
Z całym szacunkiem dla osoby pana lutnika REK G., wydaje mi się, że powinien jednak przyjąć tę gitarę do skorygowania powyższych problemów w ramach tego co się da zrobić,
bo poza podcięciem pod 24 progiem reszta rzeczy nie jest jakoś bardzo trudna do poprawienia.Oczywiś
cie jakieś tam koszty będą.
Chciałbym zaapelować do pana REK-a i Marcina o polubowne załatwienie tej sprawy, myślę że dla pana panie REK, nie będzie to ujmą, jeżeli pan zadeklaruje się usunąć nie zaplanowane niedomówienia (usterki),
a może nawet będzie dobrą reklamą po takim "kwasie" który tutaj nastąpił.
Pozdrawiam obydwie strony i wszystkich