Hmmm to ja moze sie wypowiem bo siedze w tej branzy juz sporo lat
Czy Xbox czy PS3 ? Tutaj tak na prawde podrzuce Ci Tomus troche plusow i minusow apropo konsol.
Zacznijmy od Xbox'a.
Jako ze teraz wyszly nowe wersje SLIM maja wrescie wbudowane WI-FI (brawo dla microsoftu za ruszenie lbem) ! Dodatkowo oczywiscie nowa elektronika, lecz niestety caly czas ten sam naped ! Zostaly tez poprawione lekko pady. Tu tak na prawde nie ma co sie rozpisywac za duzo, bo malo wg mnie sie zmienilo oprocz tego co napisalem.
PS3 SLIM:
Roznice FAT - SLIM ? Kilka jest. Nie bede tu pisal ze zmneijszyli itd bo sama nazwa na to wskazuje i wiadomo tak jak w X360 nowa elektronika. W wersji FAT mogles zainstalowac sobie LINUX'a na poklad a teraz juz nie da rady, mozna bylo wymieniac dysk twardy - teraz tez juz nie mozna. Co bylo i czego do tej pory nie ma. PS3 60 GB FAT ! Pierwsza konsolka ktora ujrzala swiatlo dzienne w sklepach polskich z nowej generacji i miala wsteczna kompatybilnosc z grami z PS2, lecz jak zawsze jest jedno ale
Wstecznosc najczesciej byla brana pod gry NTSC a nie pod PAL i nie wszystkie gry dzialaly na wersji PAL, ktore dzialaly w wersji NTSC
W dodatku tylko w 60 GB wersji byl czytnik kart pamieci i 4 porty USB ! Jak wiemy obecnie gry na PS3 nie maja juz podzialu na regiony, wiec dzialaja na kazdej PS3.
To jak na razie na tyle roznic pomiedzy stara a nowa wersja konsol.
I tak na prawde Tomus IMO odpowiedz sobie na pytania ktore Ci napisze.
1. Czy chcesz grac przez NET ?
2. Ogladanie filmow w BLU-RAY ?
3. Gry ? I teraz tu jest pies pogrzebany, bo tu mi chodzi o gry na wylacznosc typu Killzone ,Resistance, Motorstorm, GOD OF WAR (PS3) Fable, Forza, Gears of War, Alan Wake (X360) ? Reszta jest na obu platformach.
4. Tutaj Pad, ktory wygodniejszy. Moim zdaniem pad od XBOX'a !
A tu mala pomoc. jesli nie interesuje Cie gra po necie i blu ray to bier xboxa. A jesli juz chcesz nawalac po necie to PS3 . Czemu ? W X360 aby pograc po lanie musisz kupowac karty zdrapki Xbox Live Gold na 3 badz 12 miesiecy - nie sa to spore sumy, ale zawsze dodatkowy koszt oraz nie ma caly czas serwerow Xbox'a Live w Polsce, trzeba sie rejestrowac na inne kraje ! W PS3 jest malo gier Full HD co w Xboxie widnieje pikny napis 1080p
Czesto gesto od graczy sie slyszy ze lepsza grafa jest w X360 niz PS3 i co sam moge potwierdzic bo mam stycznosc z kazda gra i kazda konsola na codzien
I co warto tez napisac co juz bylo. Jesli Twoi znajomi maja jakas konsole z tych dwoch warto miec taka sama jak oni, bo zawsze mozecie sie wymieniac grami !
--------------
Do postow ktore tu przeczytalem i troche sie zalamalem
Daxter apropo pada. PS3 pad ma byc wygodniejszy ? Gdzie i jak powiedz mi ? Sprawa lewej reki i dokladnie rzecz biorac kciuk, jest nienaturalnie ulozony co niestety, ale przeszkadza mi w graniu dlatego wole bardziej ergonomiczne pady z XBOX'a.
Piracenie, ten kto chce to i tak to zrobi ? PS3 pewnie jak spiraca to tez beda sami piraciarze, wiec dla mnie tutaj to nie jest zadna do dyskusji. Fakt jestem przeciw piraceniu, ale tego sie nie uniknie nigdzie.
Az tutaj jak napisalem "motion plus" fakt istnieje takie cos
Lecz jest to dodatkowy czujnik do remota w konsoli wii ktory usprawnia nam jego dzialanie i pozwala nam zrobic niektore gry bardziej rzeczywiste
Tu nei mam do Ciebie jakis tam pretensji bo nie kazdy musi to wiedziec
Ale dodatkowo na co zwrociles uwage to tez napisze
W PS3 w tym miesiacu (wrzesien 2010) wyjdzie takie cos jak PLAYSTATION MOVE co ma nam pozwolic na podobna gre jak na konsoli NINTENDO WII (ktora bardzo polecam , bardziej od ps3 i xbox'a
- lepsza frajda
), lecz nie mozna zapomniec tez ze na X360 wyjdzie takie cos jak KINECT ! Bedzie to podobnie dzialac jak PS MOVE i ma spelniac podobne funkcje dlatego sie nie rozpisuje
To na tyle jak cos zapraszam na PW pomoge kazdemu jesli bede w stanie
Mam nadzieje ze bylem pomocny.
===
ED:
Tomus co do linkow droga ta 120 ps3. u mnie sprzedaje takie za 1120, ale bardziej zwracaj uwage na 250 ze wzgledow prostych. Na ps3 gry masz na blu-ray i gry instaluja Ci sie na dysku twardym, zeby sie szybciej ladowaly !
X360 Arcade SLIM z pamiecia 4GB u mnie kosztuje 785 zl. W tym masz tylko 256 MB pamieci.
BTW chodza pogloski ze ma byc PS3 z dyskiem 320 czy cos takiego