Autor Wątek: Sklep internetowy  (Przeczytany 4295 razy)

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
Sklep internetowy
« 24 Sie, 2010, 09:26:27 »
Witajcie,

szukam dla siebie oprogramowania dla sklepu internetowego i jestem w d****. Każdy kto kiedykolwiek się tematem interesował wie że jest w cholerę ciekawych rozwiązań również na wolnym oprogramowaniu.

Co polecacie?

Męczy mnie już testowanie wszystkiego co popadnie, rozważam również wersje licencyjne z opłatą od obrotu, aczkolwiek mam swoje serwery, domeny i różne takie ;) więc nie bardzo widzę sens płacenia za to podwójnie ;)

Żeby mieć punkt odniesienia:
http://www.agito.pl/
http://www.topmarket.pl/

te sklepy prezentują się całkiem przyzwoicie, wie ktoś na czym są zbudowane?

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
Odp: Sklep internetowy
« Odpowiedź #1 26 Sie, 2010, 18:56:07 »
Nie wiem na czym są te z linków bo nawet tam nie zaglądałem, ale zainteresuj się Joomla + VirtueMart - to chyba kompleksowo załatwia sprawę... Potrzeba trochę czasu żeby to okiełznać, ale efekt końcowy może być na prawdę niezły... do tego masz wszystko za darmo...

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #2 26 Sie, 2010, 19:26:49 »
Oba są pewnie pisane od podstaw - bo to duże sklepy.

Robisz mały własny sklepik czy coś konkretnego i masz ochotę poświęcić na to trochę gotówki? Mogę się polecić : www.froststudio.pl

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #3 26 Sie, 2010, 21:39:24 »
Ja robie pod e-Trade, a w zasadzie robilem, bo sie obsralem ugiety iloscia opcji. Jest to silnik na zewnetrznych serwerach i biora 3% od obrotu, wiec nie jest to o co Ci chodzi, ale to firma zajebiscie dynamicznie sie rozwijajaca i pewnie do tematu sklepu do nich wroce. Ziaa z ktorym pracuje ma sklep softowy u siebie na serwerze, ale jaki to bede wiedzial jutro, bo wtedy z nim pracuje, dam info o + i -

Tak BTW, narazie i tak mam to w dupie, bo ilosc produktow jakie mam rowna sie sztuk kilka i allegro narazie mi styka, wlasnie zarejestrowalem u nich sklepik. Troche padaka, bo wczesniej pod firme mialem zwykly ROR, a allegro bardzo chce, by bylo to konto biznesowe, co mnie troche przytlumilo czasowo, ale promo, ilosc userow i latwosc customizacji wygladu strony jest nieporownywalnie przyjemniejsza od wszystkiego a la soft/serwer sklepu internetowego

EDIT: tu masz przyklad sklepu pod e-trade http://amptone.pl/ Wlasciciel tej stronki to moj dobry kumpel, podpytam go ile dal za layout, robil go (chyba, jesli dobrze pamietam) u e-trade rowniez
« Ostatnia zmiana: 26 Sie, 2010, 21:42:35 wysłana przez Sinner »

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #4 26 Sie, 2010, 22:35:40 »
Myślałem o Joomla, myślałem o WordPress i finalnie chyba któreś z nich wybiorę, niestety znam tylko Wordpressa. Ma to być kameralny sklepik ;)

Offline Maciek

• Pr0
« Odpowiedź #5 26 Sie, 2010, 23:20:18 »
Z czystej i bezczelnej ciekawości- co będzieszs przedawał ?

EDIT: tu masz przyklad sklepu pod e-trade http://amptone.pl/ Wlasciciel tej stronki to moj dobry kumpel, podpytam go ile dal za layout, robil go (chyba, jesli dobrze pamietam) u e-trade rowniez

Ten bardzo przyjemnie zrobiony

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #6 27 Sie, 2010, 00:07:44 »
Firma Hesu to swiatowej klasy kejsy sa przeciez. Wstyd nie znac!

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #7 27 Sie, 2010, 08:30:38 »

Jak mogłeś nie wiedzieć :)

Będe sprzedawać swoje produkty + część akcesorii do ich produkcji, stąd nie bedzie to jakiś ogromny asortyment ale za to jakościowo górna półka.

Przeglądałem wczoraj sklepy na Joomli i to jest to! strona firmowa + kup teraz i styka. Ma ktoś jakieś doświadczenia z serwisami typu dotpay?
« Ostatnia zmiana: 27 Sie, 2010, 08:33:11 wysłana przez Hesu »

Offline Maciek

• Pr0
« Odpowiedź #8 27 Sie, 2010, 08:37:08 »

Jak mogłeś nie wiedzieć :)

Ja właśnie kojarzyłem daroocases i się zastanawiałem czy zmieniłeś tylko nazwę czy tez rodzaj działalnosci ;D

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #9 27 Sie, 2010, 09:08:25 »
Mylisz mnie z konkurencją :)

Asortyment szerszy, ciekawszy, info niebawem. Teraz pogadajmy o Joomli :)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #10 27 Sie, 2010, 10:07:46 »
Daroocases? w zyciu nie slyszalem..

Gadalem z kumplem co ma softowy sklep, odradzil :) powiedzial, ze z chwila zakupu wsparcie sie konczy, sam przechodzi teraz na jakis z na zewnetrznym serwerze

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #11 27 Sie, 2010, 11:02:19 »
jeśli kupuje się soft za 400-600zł to oczywista sprawa, rozmawiałem jakiś czas temu z właścicielem www.mysklep.pl i bardzo podoba mi się ich podejście do biznesu. Jednak tak jak mówiłem asortyment będzie w sumie niewielki około 50 produktów więc Joomla spokojnie sobie poradzi, szukam jakiegoś dobrego szablonu. Poza tym % od obrotów odpada, weź pod uwagę np.:

3% za sklep
3% za płatność online

To o ile muszę podnieś cenę rackheada który kosztuje 1000zł? :)

I jeszcze do tego w każdym momencie może ktoś ci powiedzieć papa...

Offline fireboy

• Pr0
« Odpowiedź #12 27 Sie, 2010, 18:54:13 »
Vertigo, który proponował Ci swoje usługi ma stronę opartą o QuickCart:
http://opensolution.org/quick.cart,pl,9.html
Jest wersja darmowa ale musi być link to twórców, można go usunąć za 199zł. Sam nie sprawdzałem, ale może zerkniesz i akurat Ci przypasuje skoro masz mało produktów.
Tu jest demko:
http://opensolution.org/Quick.Cart/demo/
wydaje się całkiem spoko... Trochę nad wyglądem popracować i powinno styknąć...

PS. Sinner musimy kiedyś jakiegoś browara zrobić...
« Ostatnia zmiana: 27 Sie, 2010, 18:56:26 wysłana przez fireboy »

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #13 27 Sie, 2010, 20:02:03 »
PS. Sinner musimy kiedyś jakiegoś browara zrobić...

Siur, chetnie, teraz duzo mniej pracuje ;]

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #14 27 Sie, 2010, 20:57:51 »
Znam opensolution doskonale ale dla mnie to padaka. Strasznie ciężkie są do przerobienia graficznie i bardzo ograniczone.

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #15 31 Sie, 2010, 11:23:56 »
opensolution ciężkie do przerobienia graficznie?? Niby co :P? Css :P? to bardzo dobrze opisany produkt z niezłym wsparciem.

Chcesz to Ci postawię na tym to co potrzebujesz :) Oczywiście stawiam na czym tam klient sobie zażyczy ale uważam, że akurat ich sklep jest prosty w obsłudze dla klienta :)

moja jest na darmówce bo nie potrzebuje nic więcej :) ale graficznie nie ma problemu :

www.saunaogrodowa.c om.pl
www.poisonwords.com
« Ostatnia zmiana: 31 Sie, 2010, 11:46:03 wysłana przez Vertigo »

Offline fireboy

• Pr0
« Odpowiedź #16 31 Sie, 2010, 12:29:11 »
Ja nie testowałem tego QuickCart'a, ale sam pisałeś że ma to być kameralny sklepik ze stosunkowo małą ilości artykułów. Może więc ta przeróbka nie będzie taka skomplikowana. Jak chcesz zrobić ładnie wyglądający szablon do Joomla +VM czy nawet wordpress'a to też trzeba trochę posiedzieć. Po co jakieś mega wypasione opcje takie jak w VM skoro i tak większość zbyteczna.

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #17 31 Sie, 2010, 13:05:07 »
QuickCart odpada, używałem go kiedyś i wiem że to nie to czego szukam :) Używałem kiedyś płatnej wersji, sam ją modyfikowałem i nie mówię, że jest nie możliwe zrobienie dobrego sklepu tylko mi się nie podoba podstawa.

Obowiązkowo musi być opcja bezproblemowego wdrożenia platnosci online. Praca nad Joomla rozpoczęta, także dziękuję za pomoc ;)