Autor Wątek: Samochód do 15 000  (Przeczytany 38321 razy)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Odp: Samochód do 15 000
« Odpowiedź #50 24 Lip, 2010, 07:46:29 »
Np Fiat punto 3 - regularnie wspomaganie kierownicy
Hyhy, moje służbowe Punto to jedyne w Polsce Punto bez wspomagania. Sprowadzone z Włoch, wersja baaaaaardzo podstawowa. :D

Offline Zbir

• Gaduła
« Odpowiedź #51 24 Lip, 2010, 10:48:25 »
Miałem kiedyś punto - chyba psuło się wszystko , poczynając od maskotki z przodu xD

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #52 24 Lip, 2010, 11:28:22 »
LPG to jak napisał jeden z kolegów niskie koszty tankowania, ale wyższe na przeglądach (droższy olej, szybciej padają uszczelki, świece, zawory itd.) plus oczywiście sama instalacja. Jak ktoś to już zrobił, to oki, ale samemu szkoda kasy i nerwów się w to bawić.

Przegląd samochodu z gazem to dodatkowo ok 60zł. Świece, kable dobrze wymienić raz w roku (koszt ok 200zł w tańszych autach). Droższy olej do samochodu LPG? Nie słyszałem, nie praktykowałem.

Jasne, że najlepiej kupić auto z gotową instalacją niż samemu się w to bawić. Sam tak zrobiłem rok temu i finansowo nie żałuję decyzji. Butle gazu mam 36 litrów, robię na tym średnio 430 km. Do czego zmierzam, wychodzi prawie dwa razy taniej niż w benzynie. Wsiadając do samochodu nie zastanawiam się nad spalaniem. Co do utraty mocy, u mnie jest gaz sekwencyjny i spadek mocy jest mało odczuwalny. O ile w ogóle jest. Nie jest to element, który mi przeszkadza.

Gaz - ekonomiczny, aktualnie najtańszy środek, tymbardziej jeżeli zakupisz już auto z zainstalowanym. Niestety lubi być awaryjny, czego pewnie niejednokrotnie doświadczysz kupując takie auto JEŻELI nie będziesz o niego dbał. Wchodzą w to problemy z zapłonem na benzynie, pompami paliwowymi, mieszankami, kunami i innymi wynalazkami.

Przy przebiegach o których mówiłeś 100 000 rocznie - pewnie tak, duża szansa, że coś z zapłonem czy pompom może się stać, ale jeżdżąc 20-30 tys. ryzyko na pewno mniejsze. Chodzi mi o to, że nie ma co zakładać, że coś się zjebie. Jak ktoś ma pecha to zrobi 500km i mu padnie samochód ;)
007

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #53 24 Lip, 2010, 12:32:34 »
^ Jakie masz auto ? 36l i przeszlo 400km to zaskakujaco male spalanie.
wearehelp.bandcamp. com

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #54 24 Lip, 2010, 12:50:19 »
Ja mam BRC Sequent 24 i w Galancie 2.0 pali mi ok 12 na miescie i 10 w trasie.
wearehelp.bandcamp. com

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #55 24 Lip, 2010, 12:55:41 »
Widzę, że temat się rozwija, co mnie bardzie cieszy. Dzienki Chłopacy :D

Zawężyliśmy dość znacznie krąg poszukiwań, więc jeśli możecie, po za oczywistym offtopem ;) , chciałbym żebyście w miarę swoich doświadczeń i wiedzy, skupili się na następnych markach i modelach:

- Opel Astra II - jak zorrasty napisał, auto banalne dla ludzi bez polotu. Nie obraża mnie to. Auto jest banalne, ale wychodzę z założenia że im mniej różnych ficzerów, tym mniej sie może zepsuć. Najważniejsza dla mnie jest bezawaryjność i stosunkowo mała cena eksploatowania.

- Alfa Romeo 159 - no to auto to dla mnie killer z wyglądu. Przeciwieństwo astry, można powiedzieć. Kręci mnie przepotwornie

- Skoda Fabia - dla mnie nic specjalnego, z mojego punktu widzenia postrzegam ją tak, jak zorro postrzega astrę.

- Nissan Almera - może być

- Seat Ibiza - podobnie jak Alfka, piękne auto, które potwornie mi sie podoba. Do tego wywnioskowałem, że jest polecane.

- VW Golf i VW Polo - auta, w powszechnej opinii, uważane za dresiarskie. Powszechnej opinii na temat wyglądu nie biorę pod uwagę, bo każdy ma swój gust i poczucie estetyki. Mnie interesują osiągi i jakość, a te auta wydaja się być po prostu dobre.

Tak jak pisałem wyżej, na tych autach chciałbym teraz się skupić. Wszystkie oczywiście w wersji Hatchback 2/3 drzwiowe. Co do silnika jeszcze nie zdecydowałem. Najlepiej coś rzędu 1.4-1.6, więcej raczej nie (chyba że 1.8 z ciekawym spalaniem, czy diesel jakiś), mniej jeszcze ewentualnie może być, ale też niekoniecznie. Zasilanie? No tu wciąż jest dylemat, bo każdy rodzaj ma swoje plusy i minusy, ale nad rodzajem paliwa będe kombinował, jak już będę wiedział którego auta szukać.
B ( o ) ( o ) B S

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #56 24 Lip, 2010, 12:58:16 »
^ Jakie masz auto ?

Auto na literę F ;) Fiesta mk4 1.25 16V rocznik 97. Ten silnik akurat pali trochę więcej niż inne Fiest. Podobno ma większego kopa (nie mam porównania z innymi silnikami). 9l gazu - jazda głównie po mieście. Zupełnie w normie.

Dałem za nią 5k rok temu, w tym czasie miała jedną naprawę. Po zimie wywaliło mi przewody od wspomagania kierownicy. Były na tyle zardzewiałe, że łatanie nie miało sensu. Wymieniłem całe - poszło 350zł z robocizną. Poza tym auto śmiga ok, jest brzydkie, przy tym małe i zwrotne - dobre po mieście.

Pojeżdżę jeszcze trochę bo sprzedawać mi się nie opłaca. Chociażby ze względu na instalację gazową wartą tyle co samochód ;)
007

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #57 24 Lip, 2010, 13:31:19 »
Z 1997 czyli tę z owalnymi światłami spasowanymi z gillem?

To masz najbardziej klasyczną Fiestę, z "obłego" okresu stylizacji Forda, więc nie marudź! :P
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #58 24 Lip, 2010, 13:31:54 »
A, no to inna bajka. Mojej mamy Matiz z gazem pali chyba 7l :) Niedlugo bede nim jezdzil, bo Galant idzie pod mlotek.
wearehelp.bandcamp. com

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #59 24 Lip, 2010, 13:44:14 »
Tak, dokładnie to ten samochód. Nie podoba mi się okrutnie. Kupiłem bo miał gaz i był w miarę dobrym stanie. Poza tym kupując samochód za tak marne pieniądze wygląd schodzi na drugi plan.

Mój kolor to coś między niebieskim a fioletowym. Spalanie jest na poziomie średnim. Nie zachwyca, ale też nie razi. Na Matiza nigdy bym się nie zamienił. Spadać mi z tą plastikową puszką ;)
007

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #60 24 Lip, 2010, 13:54:12 »
No jak bys mial co 2 miesiace wymieniac czesci zawieszenia za 1000zl. to bys jezdzil rowerem nad morze, byle nie tym co mam.
Poprzednio mialem rok mlodsze Bravo, nasze krajowe z salonu, nie sprowadzane od cwaniaczkow jak obecny kupowoz. Jezdzil jak marzenie, tylko raz zaplon padl w zime przy mrozach i trza bylo odholowac. Tak, to zawieszenie sie trzymalo, nic nie siadalo. Dopoki mi nie wyjechal koles i nie przyjebalem. Auto poszlo na szrot. Chcialem byc lepszy i lyknac "dobrego japonca", bo to podobno klasa i niezawodnosc. W efekcie dostalem przeterminowane sushi.
« Ostatnia zmiana: 24 Lip, 2010, 14:00:47 wysłana przez Page_Hamilton »
wearehelp.bandcamp. com

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #61 24 Lip, 2010, 14:00:18 »

przypominam, bo zignorowaliście ;) :

Widzę, że temat się rozwija, co mnie bardzie cieszy. Dzienki Chłopacy :D

Zawężyliśmy dość znacznie krąg poszukiwań, więc jeśli możecie, po za oczywistym offtopem ;) , chciałbym żebyście w miarę swoich doświadczeń i wiedzy, skupili się na następnych markach i modelach:

- Opel Astra II - jak zorrasty napisał, auto banalne dla ludzi bez polotu. Nie obraża mnie to. Auto jest banalne, ale wychodzę z założenia że im mniej różnych ficzerów, tym mniej sie może zepsuć. Najważniejsza dla mnie jest bezawaryjność i stosunkowo mała cena eksploatowania.

- Alfa Romeo 159 - no to auto to dla mnie killer z wyglądu. Przeciwieństwo astry, można powiedzieć. Kręci mnie przepotwornie

- Skoda Fabia - dla mnie nic specjalnego, z mojego punktu widzenia postrzegam ją tak, jak zorro postrzega astrę.

- Nissan Almera - może być

- Seat Ibiza - podobnie jak Alfka, piękne auto, które potwornie mi sie podoba. Do tego wywnioskowałem, że jest polecane.

- VW Golf i VW Polo - auta, w powszechnej opinii, uważane za dresiarskie. Powszechnej opinii na temat wyglądu nie biorę pod uwagę, bo każdy ma swój gust i poczucie estetyki. Mnie interesują osiągi i jakość, a te auta wydaja się być po prostu dobre.

Tak jak pisałem wyżej, na tych autach chciałbym teraz się skupić. Wszystkie oczywiście w wersji Hatchback 2/3 drzwiowe. Co do silnika jeszcze nie zdecydowałem. Najlepiej coś rzędu 1.4-1.6, więcej raczej nie (chyba że 1.8 z ciekawym spalaniem, czy diesel jakiś), mniej jeszcze ewentualnie może być, ale też niekoniecznie. Zasilanie? No tu wciąż jest dylemat, bo każdy rodzaj ma swoje plusy i minusy, ale nad rodzajem paliwa będe kombinował, jak już będę wiedział którego auta szukać.
B ( o ) ( o ) B S

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #62 24 Lip, 2010, 14:28:13 »
Ja bym Alfa Romeo nigdy w zyciu nie kupil. Ktos pisal, ze maja dobre silniki tylko slaba elektronike. Dodalbym, ze maja wlasnie slabe silniki TEZ, znajomy po mechanice samochodowej mowil ze Alfa to najwieksza udreka jesli chodzi o naprawy.
wearehelp.bandcamp. com

Offline october

• Pr0
  • Oct.
« Odpowiedź #63 24 Lip, 2010, 14:42:02 »
Z rozważań wyrzuciłbym Alfe (awaryjne to okrutnie) Skodę (zupełnie bez charakteru, brzydka, jak to napisałeś - bez charakteru) i Seata (bo tak :D).

Astra II 1.7 diesel znam dobrze bo mój ojciec tym jeździ od kilku lat. Jedyny problem jaki miał to akumulator zimą. Poza tym zupełnie nic. Nie wiem jak wygląda sytuacja z innymi Astrami, czy to kwestia sztuki, ale ten silnik 1.7 diesel daje radę. Spalanie też bardzo przyjemne - w mieście ok 6l. Jak nie chcesz rzucać się w oczy z autem, lansować to myślę, ze to ciekawa opcja. Benzyniaka Astrę bym raczej odpuścił.

VW Polo i Golf to też fajne opcje jak wyrwiesz diesla albo z instalacją LPG. Inaczej nie będzie oszczędnie. Poza tym nie potrzebnie wyrzuciłeś z rozważań paska i borę. W dieslu palą mało, są komfortowe i ładne.

Najlepiej wrzucaj auta np z aukcji, które Ci siedzą. Zawsze łatwiej porównywać konkretne egzemplarze. Nawet na podstawie zdjęć ;)
007

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #64 24 Lip, 2010, 15:30:28 »
nie potrzebnie wyrzuciłeś z rozważań paska i borę. W dieslu palą mało, są komfortowe i ładne.
Sa ładne, fakt, ale o ile bory nie znam, to paska B5 , a w takiego bym celował, znam dość dobrze i nie jest mi potrzebne takie duże auto :) Wolę cos mniejszego, a i przypominam, ze nie będę jedynym kierowcą, a może nawet troche więcej będzie jeździła kobieta, więc w jej przypadku mniejsze auto = większy komfort

Najlepiej wrzucaj auta np z aukcji, które Ci siedzą. Zawsze łatwiej porównywać konkretne egzemplarze. Nawet na podstawie zdjęć ;)

Póki co sie wstrzymywałem z linkami i zdjęciami, ponieważ rozmawiamy o autach, które, jak myslę, wszyscy dobrze znają i wiedza jak wygladają. Oczywiscie jak juz uszczuplę liste samochodów do powiedzmy 3 modeli (czyli lada chwila :D ) to poszukam konkretniejszych modeli. Przy czym zaznaczam, ze do kupna auta sie przymierzam i nie będe go kupował już teraz. Wakacje nie sprzyjają zakupom na allegro ;)

Dżi-zas, bierz Ibizę III. Za 15 tysi kupisz w miarę zdrowy egzemplarz. Jest ładna (projektował ją ten sam zią co Alfę 156), niezawodna (bo VW Group), dla dwóch osób wystarczająco pojemna, a jeśli wybierzesz sensowną wersję silnikową, to zapewni dobre osiągi przy sensownym spalaniu. Miałem dwójkę i dopóki nie zawisłem nią na drzewie, to sprawowała się świetnie - zero problemów, a robiłem po 30 tysi rocznie.

Czyli jedyna wada, to że nie latała? :P
A ten sensowny silnik to jaki Twoim zdaniem? :)
B ( o ) ( o ) B S

Offline yapcok

• Użytkownik
  • zło jak huj
« Odpowiedź #65 24 Lip, 2010, 15:33:44 »
golf IV z 1.9 tdi 110 km
ibiza z tym samym silnikim
cordoba 3 drzwiowa jak wyżej lub 1.6 benzyna

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #66 24 Lip, 2010, 16:34:31 »
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14121334

nie chodzi mi konkretnie o model, ale o gwarancję.

* Samochód jest objęty 12-miesięczną gwarancją, która jest pisemna, obejmuje:
- jednostka napędowa (silnik) - wszystkie uszkodzenia,
- kompletne zawieszenie pojazdu wraz z amortyzatorami,
- diagnostykę komputerową w okresie gwarancji - bezpłatna.
- dopłata do gwarancji 800,- pln,

Wydaje mi sie to bardzo fajna opcja. Rok to fchui czasu. Czy jest sens dopłacać do niej (gwarancji) 800plnów?
« Ostatnia zmiana: 24 Lip, 2010, 16:42:48 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #67 25 Lip, 2010, 19:45:33 »
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C14121334

nie chodzi mi konkretnie o model, ale o gwarancję.

* Samochód jest objęty 12-miesięczną gwarancją, która jest pisemna, obejmuje:
- jednostka napędowa (silnik) - wszystkie uszkodzenia,
- kompletne zawieszenie pojazdu wraz z amortyzatorami,
- diagnostykę komputerową w okresie gwarancji - bezpłatna.
- dopłata do gwarancji 800,- pln,
Rok to fchui czasu. Czy jest sens dopłacać do niej (gwarancji) 800plnów?

Dobra opcja, ale zauważ, że

1. Auto jest bez klimy co na auto z tego rocznika jest dziwne i na pewno będzie uciążliwe. W aucie za 15 000 klimatyzacja powinna się znaleźć bez dwóch zdań. Nawet w Yarisie mamy klimatyzację ;)

2. Powierzchnia bagażnika pozwala na zamknięcie damskiej torebki + zakupów na niedzielę :P

3. To dwu drzwiowe auto - jeżeli jeździsz we 2ch to super, jak we więcej osób to jest to cholernie upierdliwe :P

Przy wyborze auto - BARDZO POWAŻNIE MÓWIĘ !! - kieruję się jeszcze jedną zasadą :

Podczas wypadku w sedanie - ginie bagaż, w hatchbacku giną pasażerowie !

Miałem już kilka wypadków i stłuczek i NIGDY i nikomu nie polecę hatchbacka, szczególnie jeżeli masz dzieci :)

Sedan albo kombi. Chyba, że jeździsz wyłącznie w 2 osoby.
« Ostatnia zmiana: 25 Lip, 2010, 19:48:10 wysłana przez Vertigo »

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #68 25 Lip, 2010, 21:04:27 »
1. jak napisałem wyżej, nie chodzi mi o ten model, chodzi o samą gwarancję, więc kwestię klimy zostawiamy, bo auto kupie z klimą :)

2. Powierzchnia bagażnika w Ibizie jest wystarczająca dla 2 osób, bo auto będzie głównie uzytkowane do jazdy do pracy, czyli plecak/torebka na tyle siedzenie i tyle. Zakupy niedzielne robię w tygodniu a i na nie wystarcza mi torba która wiozę autobusem, więc i miejsca w aucie zostanie.

3. Będa jeździly tym samochodem dwie osoby, maks nas dwoje + pies. Większa ilość osób okazjonalnie (czyt. moze raz w roku) a dla tych osób na raz w roku nie bede kupował auta którego nie potrzebuje, więc zostaje hatchback.

3b ;) Będą tylko dwie osoby

W sumie te 4 strony tematu wyklarowały u mnie wizję posiadania Seata Ibizy :)

Ale jak najbardziej mile widziane są opinie i propozycje innych aut o podanej wcześniej specyfikacji

Pozostaje wobec tego kwestia ostatnia, i nadal najtrudniejsza. Wybór pomiędzy diesel, benzyna, a benzyna + LPG. Wszystkie wersje maja tyle samo plusów co i minusów, dalej nie wiem która opcja będzie korzystniejsza :)

Benzyna/LPG - częsta awaryjności tego rozwiązania
Benzyna - drogo
Diesel - nie ruszy w zimie ;)
B ( o ) ( o ) B S

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
« Odpowiedź #69 25 Lip, 2010, 21:25:30 »
Hmm mam zagazowanego Lanosa i po 10 latach bardziej psuje mi się układ jezdny niż silnik ;)

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #70 25 Lip, 2010, 22:55:01 »
LPG jest awaryjne ale przy złym użytkowaniu, nie mówiąc już o 'odpukać w niemalowane' dobrze założonym i skalibrowanym gazie. Po prostu trzeba pamiętać o zapalaniu na PB i by trochę auto na tym PB pochodziło - wtedy jest małe ryzyko problemów z systemem zasilania.

Diesel jak jest w złym stanie to owszem - nie ruszy. Ale nie widziałem takiego diesla który w pełni sprawny by nie odpalił przy np. -25'C. Mój stary, wyjebany jak koń po westernie diesel z przebiegiem dochodzącym do 500 000km pali przy ok -19'C. Po wymianie świec żarowych powinien palić spokojnie przy -25'C - więc nie przesadzajmy w żadną stronę. Jeżeli dbasz o dieselka to nie ma bata, żeby Ci nie odpalił w zimie.

To tak jak z tym, że lgp wypala cokoły zaworowe - owszem, wypala, ale w takim tempie, że po tych 300 000 to chyba te 500-600 zł za głowicę to nie taki wydatek licząc ile potrafimy rocznie zyskać, nie mówiąc o 300 000km. W punto III które u nas jeździło prawie 4 lata i przeleciało prawie 450 000 nie było nic z głowicą grzebane i auto chodziło spokojnie. Gorzej z rozdzielaczem po takim przebiegu (membrana, wyrobienie się, przedmuchy) niż z głowicą :) Więc LPG nie ma co się bać - ale trzeba go regularnie sprawdzać i ustawiać jak się czuje jakieś oznaki problematyczne.

Benzyna jak dla mnie nie wchodzi w grę bo jest zwyczajnie zbyt droga.

Jeszcze jedna podpowiedź na korzyść diesla dam : kuny Ci kabli nie wpierdzielą ;) A kable wysokiego napięcia z 'otoczką' tanie nie są ;)

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #71 26 Lip, 2010, 09:06:36 »
dokładnie wuju ;) ale powiem Ci jedno ( z poziomu wykonującego) wymiana tulei w tylnym zawiasie w mondeło kombi to koszmar :D

A Niemcy niby taki praktyczny naród, a wymiana żarówki w nowym passacie to demontaż pasa przedniego, czyli parę stów + żarówka i termin do 7 dni...

w porsche i chyba w nowych vagach to do serwisu trza jechać i pod kompa podpiąć :D

bartosiewicz:

przecież wiadomo, że jak ma jeden błotnik zmieniony czy polakierowany, to nikt tragedii nie będzie robił, ale powiedz mi szczerze : chciałbyś mieć auto które ma pomalowane wszystkie elementy ?? bo ja nie ... chuj wie czy było bite, czy drapane, czy jeździło po polu w zbożu, tak jak pisałem, zdarzały się samochody mające słownie JEDEN oryginalny element blacharki, a reszta to fantazja pana Kazia, to ja taki samochód serdecznie pierdole ;)

każdą dodatkową warstwę lakieru widać nawet na tanim, magnetycznym czujniku. O ile jest to tylko lakier, to jest ok, ale jak oglądam "nie bitą" furę, gdzie warstwa szpachli jest taka, że czujnik nie widzi blachy to raczej nie ma o czym mówić :) i nie mówię tu o Lagunie, która jest w połowie plastikowa :)
minimum respect!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #72 26 Lip, 2010, 09:26:14 »

Rozumiem, że tylko anal, a nasieniowody podwiązane? Czasem można się zdziwić... :D
Paczki z głów!

Offline Vertigo

• Pr0
    • Good Girl Maggie
« Odpowiedź #73 26 Lip, 2010, 18:06:05 »

Rozumiem, że tylko anal, a nasieniowody podwiązane? Czasem można się zdziwić... :D
+1 :D

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #74 26 Lip, 2010, 19:21:11 »

Ehh, man nie o tym temat, ale na wpadkę są inne sposoby. Skupmy się na Ma Luba + Ja, czyli dwie osoby i ew. pies i kropka. Po za tym idąc Twoim tokiem, to rozważę autobus? ;)
B ( o ) ( o ) B S