Autor Wątek: Samochód do 15 000  (Przeczytany 38313 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Samochód do 15 000
« 23 Lip, 2010, 01:48:34 »
W sumie to forum o innej tematyce, ale na innych forach czuje sie obco. Was koffam i wiem że znacie sie na rzeczy, więc zapytam i tutaj. Przeczytać uważnie i polecać mi dobre pojazdy.
Do rzeczy.

Powoli przymierzam się do zakupu auta. Budżet jaki sobie postawiłem, to 15 tysięcy, oczywiście jeśli będzie możliwość taniej, to byłoby to mile widziane. Będzie to moje (nasze, ale o tym za chwilę) pierwsze auto. Wymagania jakie stawiam, są dość typowe. Auto powinno być oszczędne i mało awaryjne i ze stosunkowo małym przebiegiem. Służyło będzie do jazdy do pracy i na uczelnię, nie będzie to jazda tylko miejska. Mieszkać będziemy w Oleśnicy, a dojeżdżać do pracy będziemy do Wrocławia. Daje to ok 1500km w miesiącu + ewentualne wakacje, wyjazdy do rodziny etc. (Chyba ze praca na miejscu się znajdzie)
Z dodatkowych oczekiwań to 2/3 drzwiowe, hatchback, najlepiej bezwypadkowe. Jak wcześniej wspomniałem, auto będzie nasze, czyli moje i przyszłej żony. W związku z tym powinno być dość uniwersalne. Ja jestem raczej duży, kobita moja mała, więc sam samochód nie powinien być ani za wielki ani za mały, żebyśmy obydwoje, jako kierowcy, czuli się w nim komfortowo.
Do tej pory najbardziej skłaniałem się ku Astrze II. Podoba mi się wizualnie, mam miłe doświadczenia w związku z Oplami, a i tu na forum przeczytałem wiele pochlebnych opinii. Ale tutaj wkracza żona, która stwierdziła że Opel Astra II jest za duży i brzydki. Jej podobają się auta wielkości Citroena C3, Forda Fiesty, VW Golf V (ponad nasze możliwości finansowe)

1. Jakie marki i modele możecie polecić?
2. Jaki silnik (pojemność)? (nie zamierzamy w najbliższej przyszłości powiększać rodziny, więc będzie nas dwojga + pies).
3. Jaki typ paliwa polecacie do takiego mieszanego trybu jazdy? Czy benzyna + LPG będzie dobrym wyjściem?
4. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
5. Czy dobrym pomysłem jest szukanie samochodu z homologacją na ciężarowe? Czy może lepiej sobie odpuścić, bo to zawęża krąg poszukiwań...?

Pozdr,
g-zs
B ( o ) ( o ) B S

Offline october

• Pr0
  • Oct.
Odp: Samochód do 15 000
« Odpowiedź #1 23 Lip, 2010, 07:24:46 »
Za 15k kupiłbym passata 1.9 TDI - na allegro jest dużo tych aut więc moża przebierać. Jest wygodne i oszczędne. W sensie spali bardzo niewiele więcej niż samochody podane przez Twoją laskę. A przynajmniej normalnie ułożysz się w aucie :)

Przed zakupem koniecznie poproś o zrobienie przeglądu na jakiejś stacji. Sprawdzisz co jest nie tak, ewentualnie bedzie powód do zjeżdżania z ceną. Poszukaj też znajomego mechanika co rzuciłby okiem.

Paska w opcji benzyna + Lpg też bez problemu można znaleźć. Masa tych aut na polskich drogach teraz. Myślę, że nie bez powodu.

Co do Astry II to znam to auto dość dobrze. Tylko w wersji Diesel z 2002 roku. Fakt, nic się w niej nie psuje. Całkiem przyjemne autko. Jedyny problem był zimą z akumulatorem.
007

Offline yapcok

• Użytkownik
  • zło jak huj
« Odpowiedź #2 23 Lip, 2010, 08:34:14 »
jako, że ostatnio szukaliśmy z ojcem dla niego samochodu kilka praktycznych rad:

1. pierwsze co bierzesz u sprzedającego to nr VIN i sprawdzasz historię pojazdu w  serwisie, auta na allegro przytargane z zachodu dla rocznika 2005 mają pokręcone nawet do 300 tyś km !! a regułą jest  200 tys, więc za 15k plnów będziesz celował np w GOLFA IV albo jakiegoś PASSATA, to te samochody mogą mieć ok 500 tyś ;) warto to sprawdzić

2. na oględziny jedziemy z mechanikiem, a najlepiej do kompletu jeszcze lakiernik z posiadający czujnik grubości lakieru, na 30 samochodów które sprawdziliśmy po VINie 20 odpadło  po historii (albo wyszedł cofnięty przebieg, rekordzista w samochodzie z 2005 r. cofnął licznik o 200 tyś km !!!!, albo SAMOCHÓD BEZWYPADKOWY miał np. wymienioną całą dupę bądź przód w ASO), a następne 9 odpadło po czujniku lakieru, gdzie okazało się, że samochody są całe malowane, jedno audi maiło tylko drzwi pasażera oryginalne, a golf którego oglądaliśmy nawet dach :D

3. sprawdzić wszytkie opaony, czy z jednego rocznika, żeby opona starsza od samochodu nie była
4. to samo z szybami, sprawdzić numery,
5. ogólny stan wizualny wnętrza, chociaż niektórzy tak dbają o samochody, że 300tyś km i nie widać bardzo zniszczeń,

a teraz odp na Twoje:
1. wszelkiej maści Golfy IV, Audi A3, Seaty Leony, Ibizy, Skoda Fabia itd. jestem zwolennikiem grupy VAG jeśli chodzi o samochody
2. wg mnie 1.9 tdi 110km i jest miót malyna
3. benzyna + lpg ma na pewno przewagę jeśli chodzi o koszty podróżowania, ale jak wiadomo w przyrodzie nic nie ma za darmo; droższe przeglądy, droższa eksploatacja, częstsze wymiany np świec, kabli zapłonowych, mam porównanie dwóch moich samochodów Golfa 3 1.4 benzyna i Seata Toledo 1.6 benz + lpg, w golfie poza bendixem w w osprzęcie silnika nie zrobiliśmy nic, w seacie - kable i świeczki raz w sezonie, poleciał już emulator, elektrozawór, parownik, itd..
generalnie na dzień dzisiejszy jakbym miał kupować to 1.9 tdi jak pisałem wcześniej, lub w grupie vag 1.6 benz bez gazu, oszczędne silniki i całkiem dynamiczne, lub 1.8 bez turbo - z tym że w tym chyba jest koło dwumasowe wiec kolejne komplikacje
4. napisałem już
5. a po co Ci samochód z homologacją ?? firmę posiadasz ?? pamiętaj też, że jeżeli będziesz chciał pojechać np na wschód to przejścia graniczne dla ciężarówek ;p

powodzenia w szukaniu auta, i nie wkurwiaj się za bardzo podczas , na allegro podobno  jest dużo aut i można przebierać, gówno prawda, dużo to ich jest ale nie ma w czym przebierać, 95% samochodów to szroty, a od przysłowiowych IGIEŁ jeszcze nie raz sobie palce po kujesz, niestety

ogólnie kupowanie w tym kraju samochodu to męczarnia :/
a, i jeszcze jedna uwaga : NIE MA OKAZJI , SUPER OKAZJI, czy innych NISKA CENA, jeżeli cena jest niższa niż średnia z allegro za dany model, to na 99% nie warto nawet dzwonić, jeżeli cena jest trochę powyżej, jest szansa, jak cena oscyluje w górnych rejestrach można się pokusić o oględziny :)

pozdrawiam i powodzenia

górniak:

se jeszcze przypomniałem, omijaj szerokim łukiem samochody z Włoch, nie mają one historii serwisowej i przeważnie są to przegrzane kondomy ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Lip, 2010, 08:47:07 wysłana przez yapcok »

Offline felix0

• Gaduła
    • Struganki w drewienku
« Odpowiedź #3 23 Lip, 2010, 09:09:11 »
Zoro dobrze prawi, ja w maju kupowałem żonie na 30 samochód i to co napisał to wszystko się zgadza.
Nr VIN bierzesz od sprzedającego i dzwonisz do ASO i tam ci powiedzą kiedy miał ostatni przegląd i ile wtedy miał przejechane. Przeważnie liczniki są zrzucane. Nie zawsze będą ci chcieli powiedziec w serwisie to dzwonisz do innego, najlepiej żona jak zadzwoni i poprosi milutkim głosikiem, to faceci od razu zmiękną. :)

Myśmy akurat kupili megankę 2003 DTI 1,5 (tą krótką żabę) wszyscy psioczą na silnik ze się psuje, tak naprawdę wszystkie nowe silniki dizla sa na Common rail tak, że jak będziesz słabą ropkę zabrudzona lał to się spierdziela wtryskiwacze.
Autko śmiga super, dobrze sie trzyma drogi, hamulce jakżyleta, mało pali od 3-6 l, fajne wyposażenie, cena około 18 tysi.

Jeżeli będziesz jeździł na gazie, to w mieście na krótszych trasach może ci sie nie przełaczyć na gaz więc będziesz jeździl na bęzynie, chyba ze będziesz miał stara instalację i sam sobie przełączysz.

sprawdź sobie w sądzie czy samochód nie ma zastawu, bo w dowodzie nie musi być napisane, taka operacja kosztuje ok 20 zł (tylko maja dwie bazy, samochodów prywatnych i na firmę i musisz na 100% wiedzieć  w której bazie szukać)

Acha najlepiej kupować prosto od właściciela i ubić cenę, bo przeważnie sprzedają handlarze, a oni potrafią sobie zrobić narzut od zakupionego wcześniej.
to tyle chyba
Tak, tak - powiedział szpak.
https://itsoftcare.pl

Offline Budzan

• Pr0
« Odpowiedź #4 23 Lip, 2010, 09:33:07 »
z moich doświadczeń z autami:
sprawdź opony. ja ten fakt przeoczyłem. kupiłem auto na zimówkach, kóre miały byc niby mega spoko, a przy wymianie na letnie sie okazało, że zakup zimówek też mnie czeka, bo 2 miały różne bieżniki, jedna totalnie łysa. całe auto dokładnie obejrzałem z ojcem i kumplem a opony jakoś pominelismy  :facepalm:

jak kupujesz diesla to sie dowiedz czy był już z rana odpalany, mój np miał problem rano z odpaleniem, u sprzedającego było wszystko git, a rano zawsze z odpaleniem masakra była na zimnym silniku.

jeżeli bierzesz auto z klimą, to sprawdź klimę, może być nieszczelna, lub pusta, po prostu sprawdź czy wieje zimnym powietrzem i czy mocno wieje. najlepiej przy oględzinach auta odpal je odrazu i włącz klime na full. zamknij auto i szyby i po kolku minutach sprawdz czy w aucie jest zimno. jesli nie to najprawdopodbniej klima do napełnienia. obeceni napełnienie + odgrzybienie to koszt ok 300 zł. przynajmniej u mnie w mieście, w wawce pewnie z 500 :D nie jest to nic skomplikowanego, więc jeśli klima nie działa to jeszcze jest to do zrobienia :)

z tego co zdążyłem się dowiedzieć przy kupowaniu auta, to pierw sprawdzaj szyby, czy rocznik szyby zgadza się z rocznikiem auta. na szybie widać to dobrze. np jak masz auto z 2005 roku to powinien być numer a potem, z regóły niżej coś takiego "...5".
jak przednia szyba to jeszcze pół biedy, bo mógł odprysnąć np kamień, wiadomo jak to jest, ale trzeba się wtedy dowiedzieć i sprawdzić. z tego co mi mówili to jak masz boczne szyby wymieniane to już jest pizda, bo auto mogło dostać porządnie w bok.
kumpel też sprawdzał przy autach, czy wszystkie szczelini przy drzwach są równe, czy drzwi dobrze się zamykają. sprawdź też miejsce gdzie jest koło zapasowe, jeśli auto dostało w dupę to to jest miejsce nie do wyklepania i będzie nierówno, może zbierać się woda.
potem sprawdź czy nie parują reflektory, jeżeli paruja, to znaczy że coś tam się juz działo, nie ma szczelności i auto mogło być klepane. po za tym, warto sprawdzić reflektory, zy są takie same, jeśli się znasz to zauwazysz też czy są oryginalne. ten szereg czynności pozwoli Ci odrzucić większość szrotów przed sprawdzeniem ich na stacji, czy jazdami do lakierników. najlepiej weź kogos ze sobą, kto ogarnia temat, ja bez kumpla kóry ze mna jeździł i oglądał auta to bym nie poradził sobie. praktycznie każde auto wyglądało ładnie, wymyte, wypucowane, a potem wychodizły różne babole. zwróć uwagę czy był myty silnik. jeśli tak, to przejedź się autem, przepałuj je solidnie, powyprzedzaj i znowu zerknij na silnik. jedno z aut które oglądąłem miało wymyty silnik, a po jeździe próbnej i wizycie w serwisie sie okazało, że strasznie leje olej po paskach.

zaznaczam, że żadnym specjalistą nie jestem w dziedzinie aut, to wiedza którą zdąrzyłem nabyć kupując swoje auto patrząc na sztuczki kolegi.

ah i jeszcze jedno, nieważne od kogo auto bierzesz, dokładnie, naprawdę dokładnie je sprawdź i nie żałuj złotówki na wizytę w serwisie żeby je obadać. ja brałem auto od policjanta z drogówki, który niby miał być spoko ziomkiem, a zrobił mnie w chuja np na oponach, o których pisałem wyżej.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #5 23 Lip, 2010, 10:40:33 »
Dodam, że nawet i oględziny lakieru ze znajomym policyjnym technikiem mogą dać różne rezultaty (wg niego grubość była jeszcze w normie), więc najlepiej jednak jechać do ASO (gdzie się okazało, że całe auto było malowane). Albo z kimś kto naprawia autka. Mam "nowe" autko od 3 m-cy, dolicz tak dla siebie z 1000zł do ceny, bo takie wydatki czekają po zakupie (rejestracja, opony, nabicie klimy, filtry itp.) i żeby była wiarygodna informacja kiedy był wymieniany rozrząd. Zwróć uwagę na wszelkie wycieki.
Globalnie to pracuję z kolesiem, który kiedyś sprowadzał auta, więc nasłuchałem się historii o takich przekrętach, że :facepalm:. Sprawdź też np. takie gówienka jak obecność podnośnika albo oczka do holowania. Nie mówię o zapasówce... Chujowo nagle utknąć bez tego... Resztę w detalach opisaliście, sobie g-zs już poradzisz, ale ująłeś mnie nieziemsko tym tekstem:

W sumie to forum o innej tematyce, ale na innych forach czuje sie obco.

;)
Paczki z głów!

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #6 23 Lip, 2010, 11:02:41 »
I przekonaj żonę, że Astra 2 to wcale nie takie wielkie auto ;) Odnośnie tego modelu istotnym może okazać się fakt, że po wprowadzeniu Astry 3, produkcję dwójki przenieśli do Polski - ja jeżdżę niemiaszkiem z 2002 1.4 w benzynie. Po mieście pali mi to ~8l/100( i tak mniej niż seicento 900 :O ) na trasie schodzi do 5-5.5. Autko jest u nas w rodzinie od nowości(i tak odnośnie szyb: dostało kiedyś kamierdolcem wielkim w przednią szybę na autostradzie, hehe) - nie było z nim jakichkolwiek problemów.
Jeśli w dalszym ciągu chcesz pryszcza, który dodatkowo jeździ na powietrze, to Cytrynka C2 1.4 HDI - 5-5.5 to to po mieście pali. Minus taki, że znajomek parę razy już jeździł z nią na randki do warsztatu.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #7 23 Lip, 2010, 11:14:13 »
Ale tutaj wkracza żona, która stwierdziła że Opel Astra II jest za duży i brzydki. Jej podobają się auta wielkości Citroena C3, Forda Fiesty, VW Golf V

:o

[poprawność polityczna off]
Nie chcę nikogo obrażać, broń Ojcze,  ale czy Twoja Żona radzi się Ciebie w sprawach (powiedzmy) pokładu do twarzy? Nie*? Pewnie dlatego że niczego sensownego byś jej nie powiedział poza "ładnie/brzydko wyglądasz". Wybacz, ale chyba działa to w tym przypadku w drugą stronę.
C3 - przyjemne autko, ale za drogie jak na możliwości, i wiem po doświadczeniach znajomych z Citroenami że jest realny problem jeśli padnie coś poważniejszego. Golf V - zupełnie inna klasa (o tym jak to może się podobać w ogóle nic nie mówię :P ) i inne koszta, zresztą o Golfach już było. Nowa Fiesta - znajoma Mamuśki miała, bo też jej się strasznie spodobała, i opchnęła równie szybko jak się napaliła. Ze środka NIC nie widać, a kasa jaką chcą za nią jest nieadekwatna do jakości produktu.
[poprawność polityczna on]

A serio - do max 15 tysi znajdziesz rzeczoną Astrę II, Focusa I z końca, lub ostatecznie II z początku produkcji, podobnie Peugeoty 306/307 (zwłaszcza 306 z ostatnich lat warto poszukać bo za dobrą kasę można dostać, jest zaskakująco pakowny i tani i łatwy do napraw, a opinie na temat "FF" są mocno przesadzone :P ), plus oczywiście masę innych sprawdzonych modeli. O sprawdzaniu czy to nie wtopa pisali przedmówcy, i chyba wszystko wymienili.

Aha - małe auto jest przyjemne jak parkujesz w ciasnej ulicy, albo jedziesz sam-w-porywach-z-siatką-zakupów. Ale czasami naprawdę baaardzo przydaje się mieć tylny rząd siedzeń i bagażnik, a nie ławeczkę na 1,5 dziecka i miejsce na torebkę.

PS. Poszukaj po znajomych i znajomych znajomych czasami jak się rzuci temat to zaskakujące rezultaty mogą być ;)

I oczywiście - powodzenia! :tak:

* Moja :love: się pyta, ale nie ma innego wyjścia bo gdybym nie czuwał nad tym to miałaby już -nasty w szufladzie ;)
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #8 23 Lip, 2010, 11:25:09 »
też jestem po kopowaniu fury. moje uwagi:

kup sobie lub pożycz czujnik grubości lakieru, nawet magnetyczny. mi w ten sposób odpadło 99% aut po pierwszym spotkaniu i pierwszym oglądaniu.
polecam diesle, bo wychodzi cenowo w eksploatacji prawie tak jak lpg, a masz cały bagażnik dla siebie :)
minimum respect!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #9 23 Lip, 2010, 11:53:43 »
A serio - do max 15 tysi znajdziesz rzeczoną Astrę II, Focusa I z końca, lub ostatecznie II z początku produkcji

Polecam tę ostatnią opcję. Idealnie zestrojone podwozie, wygoda, tanie części. I tylko nie silnik 1,6. Globalnie nie cierpię małych aut, a za 15 tysi do negocjacji właśnie stoi do kupienia u mnie pod zakładem Mondeo mkIII kombi.
Paczki z głów!

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #10 23 Lip, 2010, 11:57:42 »
Jedyne co mogę powiedzieć, to tyle ze VW jest spoko w kwestii części zamiennych (jest ich masa i stosunkowo niedrogie), a sam Golf jest dosyć niebezpieczny bo poza Hondami Civic i BMW e36 to najpopularniejszy dresowóz w tym kraju ;)

ostatnio ziomas sprzedawał Golfa IV rocznik bodajże 1999, wzorowo utrzymany i puścił go za 13k. jeśli dobrze sobie przypominam.
Łe tej.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #11 23 Lip, 2010, 12:02:36 »
ostatnio ziomas sprzedawał Golfa IV rocznik bodajże 1999, wzorowo utrzymany i puścił go za 13k. jeśli dobrze sobie przypominam.

Jak kupowałem mondka to miałem też golfinę albo paska do wyboru. Ale jakoś tak jest, że za te same pieniądze możesz kupić VW, który będzie 2-3 lata starszy od forda czy opla.
Paczki z głów!

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #12 23 Lip, 2010, 12:07:09 »
wiesz Wuju, jakbym mocno nie narzekał na mojego Paszteta B3, to jednak znajomi właściciele nieco nowszych Mondełów narzekają na nie tak samo ;)

ale mówię tu o autach w wieku 15 i więcej lat. Pasztet będzie miał pełnoletniość za rok, i to nie ze mną będzie je obchodził - mam nadzieję :D
Łe tej.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #13 23 Lip, 2010, 12:10:54 »
wiesz Wuju, jakbym mocno nie narzekał na mojego Paszteta B3, to jednak znajomi własciciele nieco nowszych Mondełów narzekają na nie tak samo jeśli nie trochę bardziej ;)

Kumam, wyższa cena skądś się bierze, ale poza wszystkim nie lubię jak w kabinie wszystkie linie są proste i pod kątem 90st. :D Miałem Lagunę I i bardzo podobało mi się wnętrze. Trzeba po prostu trafić dobry egzemplarz tego, co nam się podoba. Miałem stareńkie Mondeo I - ale utrzymane idealnie w środku i mechanicznie i przy -20st. odpalał bez zająknięcia, zawiózł do Pragi i z powrotem.
Paczki z głów!

Offline yapcok

• Użytkownik
  • zło jak huj
« Odpowiedź #14 23 Lip, 2010, 12:18:13 »
pracowałem w poprzednie wakacje w warsztacie mechanicznym, najwięcej samochodów procentowo stanowiły ople, jeżeli chodzi o francuzy typu 306/307 ładne i wygodne, ale niech się coś sypnie z elektryką - elektronika to jeszcze długo będziesz przeklinał zakup, co do fordów - mieliśmy jednego w domu - i chyba był to ostatni ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #15 23 Lip, 2010, 12:19:49 »
Każdy chuj na swój strój ;) Ja mam drugie Mondeo - i zadowolony. Laguna była piękna, ale ciągle coś...
Paczki z głów!

Offline yapcok

• Użytkownik
  • zło jak huj
« Odpowiedź #16 23 Lip, 2010, 12:26:09 »
dokładnie wuju ;) ale powiem Ci jedno ( z poziomu wykonującego) wymiana tulei w tylnym zawiasie w mondeło kombi to koszmar :D ale tak jak napisałeś laguna (franzuczy) zawsze coś, ostatnio kumpel jechał laguną, wjeżdża na łazienkowski, a wsamochodzie wszytkie kontrolki jak choinka i smaochód zdechł, po czym po chwili jak gdyby nigdy nic ruszył w dalszą podróż, generalnie jak kumpel to opowiadał był ubaw po łokcie, a nie jest to tym Andersena :D

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #17 23 Lip, 2010, 12:27:47 »
Dzięki wszystkim za bardzo fajne wskazówki :)

W przypadku Astry to mi cały bagażnik ni potrzebny, bo zajebistą zajebistoscią jest tam prawie 500l bagażnika ;)
Na astrę sie napalam z kilku powodów: Średnia cena rocznika 2001 jest niższa niz 15000, więc wydając ok 15 000 przypuszczam ze autko będzie w miare niezle, dodatkowo jest po prostu ładna i lubie Ople. Ojeciec ma Astrę I i od ponad 10 lat nic poważnego sie nie skaszanilo.
Generalnie moje założenie jest takie żeby wyszukać auta nawet troche drozszego, niż średnia dla tego modelu/rocznika, ale żeby było w porzadku.

Citroeny raczej odpadają. Nie chce francuza (w znaczeniu samochodowym :D), jest jeden w rodzinie (Xsara) i cos tam zaczyna sie w nim dziać.
C3, C2 - dla mnie to ciasnota. Fakt, że wyglądaja słodko. Ale jak jedzie w nim laska. Dla wielkiego faceta to nie jest raczej dobry wybór ;)

Na ten moment po uwagę bniore nastepujace samochody:

- Opel Astra II
- Peugot 307
- Alfa Romeo 159
- BMW e46 (no co? :D)
- Renault Clio
- Ford Focus
- Honda Civic
- Seat Ibiza
- Toyota Corolla
- VW Passat lub Bora (tę ostatnią, ku mojemu zaskoczeniu, moja luba sama wyhaczyła)

Przy czym ta Alfa z wyglądu jest dla mnie cót malyna
B ( o ) ( o ) B S

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #18 23 Lip, 2010, 12:37:01 »
- VW Passat lub Bora (tę ostatnią, ku mojemu zaskoczeniu, moja luba sama wyhaczyła)

Pasztet to duże auto i przygotuj się na to, że będzie więcej zupy ssać niż Astra albo Golf. Zresztą - potrzebujesz takiego luja? (wygoda +15, ale koszty tak samo)
Łe tej.

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #19 23 Lip, 2010, 12:39:26 »
To jak upatrzyłeś Astrę II to bierz Astrę II, wielkie mecyje. W zamian obiecaj jakieś kwiaty, wino i wyjątkowo upojną noc ;) Albo znajdź jakiś ładny gejuszkowaty kolorek, dobierz różowiaste pokrowce z HelloKitty czy coś... :D

Z listy powyżej - ja bym obrał ją do Astry, Focusa*, Civica, może Corolli, Bora i 307 (ale fakt, tam z elektroniką dzieją się różne rzeczy). Jak Clio to można też rozejrzeć się za Thalią, bywają taniej bo są brzydsze, ale to wiadomo sedan :P

*aha, swego czasu Focus II był najczęściej kupowanym autem flotowym w Polsce, co też o czymś świadczy.
« Ostatnia zmiana: 23 Lip, 2010, 12:44:07 wysłana przez MrJ »
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Zomballo

• Gość
« Odpowiedź #20 23 Lip, 2010, 12:48:38 »
Z tej listy co zapodałeś to bym celował w BMW E46 (do tego koniecznie dresik), Passata/Borę (mniejszy bagażnik ale lepiej parkować, gorzej z lelumpolelum w lesie :P )

Offline sobek

• Pr0
  • Cornford Fanboy
« Odpowiedź #21 23 Lip, 2010, 12:51:04 »
tak jak napisałeś laguna (franzuczy) zawsze coś, ostatnio kumpel jechał laguną, wjeżdża na łazienkowski, a wsamochodzie wszytkie kontrolki jak choinka i smaochód zdechł, po czym po chwili jak gdyby nigdy nic ruszył w dalszą podróż, generalnie jak kumpel to opowiadał był ubaw po łokcie, a nie jest to tym Andersena :D
A to akurat tez troche kupa prawda ;) Mielismy Lagune I 1,8 benzyne, Lagune II Grand Tour full opcje 2.2dci i teraz mamy najnowsza Lagune sedana 2.0 benzyne. Z awaryjnoscia najgorzej bylo z II, wlacznie z rozjebaniem turbiny, co chwile cos sie dzialo. Jedynka byla mniej awaryjna. A z ta najnowsza III poszli sporo do przodu. Prowadzi sie zajebiscie, przez caly rok nie bylo zadnych incydentow(odpukac), no ale to tez inna kasa.

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #22 23 Lip, 2010, 13:10:19 »
ja myślałem o astrze II w kombii i dieslu, ale szwagier namówił mnie na mondeo mk3 i jestem zachwycony, poza tym, że to wielka kobyła (szczególnie w kombii).

focusa II raczej w tej cenie nie znajdziesz, a jak znajdziesz to coś z nim jest nie tak
minimum respect!

Offline zuosiej

• Gaduła
  • Fuck yeah!
« Odpowiedź #23 23 Lip, 2010, 13:10:59 »
Za 15000 masz:
-Ibizę IIFL 110 konnego diesla który jest nie do zepsucia, rocznik 01-02
-Ibizę III z benzyną 1.4 + ew. gaz z ok. 80kkm przebiegiem rocznik 03-04
-Golfa IV diesla 110 konnego, z okolic roku 98-00

E46 za 15 klocków nie kupisz w dobrym stanie, jakiś ulep z tego będzie. Dobre E46 to od 25k w górę, a za 330D ponad 30k

Mam Golfa IV rocznik 00 z 110 konnym dieslem i idzie on jak zły :D do max prędkości fabrycznej rozpędzam się bez problemu. A na miasto to auto to szatan jak się jezdzi 1-2 osoby.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #24 23 Lip, 2010, 13:13:07 »
<offtop>

cos takiego mozna za ponizej 15k kupic w niezlym stanie ;)

</offtop>
Łe tej.