jako, że ostatnio szukaliśmy z ojcem dla niego samochodu kilka praktycznych rad:
1. pierwsze co bierzesz u sprzedającego to nr VIN i sprawdzasz historię pojazdu w serwisie, auta na allegro przytargane z zachodu dla rocznika 2005 mają pokręcone nawet do 300 tyś km !! a regułą jest 200 tys, więc za 15k plnów będziesz celował np w GOLFA IV albo jakiegoś PASSATA, to te samochody mogą mieć ok 500 tyś
warto to sprawdzić
2. na oględziny jedziemy z mechanikiem, a najlepiej do kompletu jeszcze lakiernik z posiadający czujnik grubości lakieru, na 30 samochodów które sprawdziliśmy po VINie 20 odpadło po historii (albo wyszedł cofnięty przebieg, rekordzista w samochodzie z 2005 r. cofnął licznik o 200 tyś km !!!!, albo SAMOCHÓD BEZWYPADKOWY miał np. wymienioną całą dupę bądź przód w ASO), a następne 9 odpadło po czujniku lakieru, gdzie okazało się, że samochody są całe malowane, jedno audi maiło tylko drzwi pasażera oryginalne, a golf którego oglądaliśmy nawet dach
3. sprawdzić wszytkie opaony, czy z jednego rocznika, żeby opona starsza od samochodu nie była
4. to samo z szybami, sprawdzić numery,
5. ogólny stan wizualny wnętrza, chociaż niektórzy tak dbają o samochody, że 300tyś km i nie widać bardzo zniszczeń,
a teraz odp na Twoje:
1. wszelkiej maści Golfy IV, Audi A3, Seaty Leony, Ibizy, Skoda Fabia itd. jestem zwolennikiem grupy VAG jeśli chodzi o samochody
2. wg mnie 1.9 tdi 110km i jest miót malyna
3. benzyna + lpg ma na pewno przewagę jeśli chodzi o koszty podróżowania, ale jak wiadomo w przyrodzie nic nie ma za darmo; droższe przeglądy, droższa eksploatacja, częstsze wymiany np świec, kabli zapłonowych, mam porównanie dwóch moich samochodów Golfa 3 1.4 benzyna i Seata Toledo 1.6 benz + lpg, w golfie poza bendixem w w osprzęcie silnika nie zrobiliśmy nic, w seacie - kable i świeczki raz w sezonie, poleciał już emulator, elektrozawór, parownik, itd..
generalnie na dzień dzisiejszy jakbym miał kupować to 1.9 tdi jak pisałem wcześniej, lub w grupie vag 1.6 benz bez gazu, oszczędne silniki i całkiem dynamiczne, lub 1.8 bez turbo - z tym że w tym chyba jest koło dwumasowe wiec kolejne komplikacje
4. napisałem już
5. a po co Ci samochód z homologacją ?? firmę posiadasz ?? pamiętaj też, że jeżeli będziesz chciał pojechać np na wschód to przejścia graniczne dla ciężarówek ;p
powodzenia w szukaniu auta, i nie wkurwiaj się za bardzo podczas , na allegro podobno jest dużo aut i można przebierać, gówno prawda, dużo to ich jest ale nie ma w czym przebierać, 95% samochodów to szroty, a od przysłowiowych IGIEŁ jeszcze nie raz sobie palce po kujesz, niestety
ogólnie kupowanie w tym kraju samochodu to męczarnia :/
a, i jeszcze jedna uwaga : NIE MA OKAZJI , SUPER OKAZJI, czy innych NISKA CENA, jeżeli cena jest niższa niż średnia z allegro za dany model, to na 99% nie warto nawet dzwonić, jeżeli cena jest trochę powyżej, jest szansa, jak cena oscyluje w górnych rejestrach można się pokusić o oględziny
pozdrawiam i powodzenia
górniak:
se jeszcze przypomniałem, omijaj szerokim łukiem samochody z Włoch, nie mają one historii serwisowej i przeważnie są to przegrzane kondomy