Kochane dzieci,
Pragne poinformowac Was, ze paypal oraz banki komercyjne to najwieksze kurewstwo i zlodziejstwo, jakie moze was spotkac podczas proby przekazania okreslonej kwoty miedzynarodowa droga (i nie tylko). Mam nadzieje, ze ten topic przyda sie Wam wszystkim handlujacym sprzetem, sciagajacym lub wysylajacym rzeczy za granice i nie dacie sie zrobic w konia tak, jak ja.
Cala sytuacja zrodzila sie w glowie pewnego mlodego Łotysza, post-indie-math-rockera, ktorego z tego miejsca pozdrawiam- zupelnie niepotrzebne, bo przeciez nie czyta po polsku. Oswiadczyl on, ze za niebagatelna, a moze troche bagatelna, kwote kupi ode mnie wzmacniacz, na ktory sie troche sliniliscie, i ktorego nikt w kraju nie chcial kupic przez 4 miesiace i to po taniosci. VHT mialo w sumie pojsc za 1600 EUR plus przesylka okolo 60-90 EUR. W tym miesiacu kwota ta odpowiada +-6500 PLN wg kursu NBP. Przesylka kasy miala odbyc sie za posrednictwem paypal.
Kolezka przelal kase z konta na paypal i wyslal pieniadze, niby zaden problem. Aż 6500 PLN, no kuuuurwa- pomyslalem- bedzie mozna sobie cos fajnego kupic do grania i jeszcze sporo zostanie. Okazuje sie jednak, ze sytuacja diametralnie rozni sie od tej, ktora sobie wyobrazilem. Paypal pobral ode mnie prowizje 50 EUR (WTF) oraz dwukrotnie przeliczyl kwote na PLN po kursie 20gr nizszym, niz NBP (WTF), po czym podpierdolil 10 EUR nie tlumaczac sie zbytnio(WTF). Zlecenie wyplaty oraz sama wyplata trwala 5 dni(WTF), po czym pieniadze wplynely na konto. Bank millenium obciazyl mnie 30 PLN prowizji od przelewu do innego banku (WTF) a urzad skarbowy zarzyczyl i od razu zabral 66 PLN (WTF). Sam Karlis, wspomniany ziomus, zostal opierdolony w podobny sposob na prawie 100 EUR. Ile zabrali mi podstepni skurwiele, ktorym zlorzecze z calego serca nie chce mi sie nawet liczyc.
Moral jest taki, ze jesli chcecie komus wyslac kase za granice, albo odebrac (tak, kurwa) pieniadze, to musicie sie liczyc z tym, ze was okradna w bialy dzien i jeszcze w nocy- bo przeciez inaczej tego nie nazwe, pomimo legalnosci i dostepnosci regulaminow transakcji. Zwykly czlowiek nie ma pojecia o niczym, mysli- przeleje, przeciez kasa nie zniknie, toć to banki sa, pewne jak jutro. Taniej, szybciej i prosciej jest juz przygotowac gotowke, zapakowac w koperte, wyslac ubezpieczonym kurierem. Chociaz pewnie i tak na granicy ktos otworzy paczke i chuj wszystko strzeli.
Jebac paypal i banki. i Comę.
Pozdrawiam!