Autor Wątek: ku przestrodze - paypal i przelewy miedzynarodowe  (Przeczytany 40605 razy)

locco

• Gość
Kochane dzieci,

Pragne poinformowac Was, ze paypal oraz banki komercyjne to najwieksze kurewstwo i zlodziejstwo, jakie moze was spotkac podczas proby przekazania okreslonej kwoty miedzynarodowa droga (i nie tylko). Mam nadzieje, ze ten topic przyda sie Wam wszystkim handlujacym sprzetem, sciagajacym lub wysylajacym rzeczy za granice i nie dacie sie zrobic w konia tak, jak ja.

Cala sytuacja zrodzila sie w glowie pewnego mlodego Łotysza, post-indie-math-rockera, ktorego z tego miejsca pozdrawiam- zupelnie niepotrzebne, bo przeciez nie czyta po polsku. Oswiadczyl on, ze za niebagatelna, a moze troche bagatelna, kwote kupi ode mnie wzmacniacz, na ktory sie troche sliniliscie, i ktorego nikt w kraju nie chcial kupic przez 4 miesiace i to po taniosci. VHT mialo w sumie pojsc za 1600 EUR plus przesylka okolo 60-90 EUR. W tym miesiacu kwota ta odpowiada +-6500 PLN wg kursu NBP. Przesylka kasy miala odbyc sie za posrednictwem paypal.

Kolezka przelal kase z konta na paypal i wyslal pieniadze, niby zaden problem. Aż 6500 PLN, no kuuuurwa- pomyslalem- bedzie mozna sobie cos fajnego kupic do grania i jeszcze sporo zostanie. Okazuje sie jednak, ze sytuacja diametralnie rozni sie od tej, ktora sobie wyobrazilem. Paypal pobral ode mnie prowizje 50 EUR (WTF) oraz dwukrotnie przeliczyl kwote na PLN po kursie 20gr nizszym, niz NBP (WTF), po czym podpierdolil 10 EUR nie tlumaczac sie zbytnio(WTF). Zlecenie wyplaty oraz sama wyplata trwala 5 dni(WTF), po czym pieniadze wplynely na konto. Bank millenium obciazyl mnie 30 PLN prowizji od przelewu do innego banku (WTF) a urzad skarbowy zarzyczyl i od razu zabral 66 PLN (WTF). Sam Karlis, wspomniany ziomus, zostal opierdolony w podobny sposob na prawie 100 EUR. Ile zabrali mi podstepni skurwiele, ktorym zlorzecze z calego serca nie chce mi sie nawet liczyc.

Moral jest taki, ze jesli chcecie komus wyslac kase za granice, albo odebrac (tak, kurwa) pieniadze, to musicie sie liczyc z tym, ze was okradna w bialy dzien i jeszcze w nocy- bo przeciez inaczej tego nie nazwe, pomimo legalnosci i dostepnosci regulaminow transakcji. Zwykly czlowiek nie ma pojecia o niczym, mysli- przeleje, przeciez kasa nie zniknie, toć to banki sa, pewne jak jutro. Taniej, szybciej i prosciej jest juz przygotowac gotowke, zapakowac w koperte, wyslac ubezpieczonym kurierem. Chociaz pewnie i tak na granicy ktos otworzy paczke i chuj wszystko strzeli.

Jebac paypal i banki. i Comę.

Pozdrawiam!

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Przy większych kwotach faktycznie bardziej opłaca się zrobić przelew. Koszty są wtedy w granicach ~100 zł.
mniut i piah

Offline sylkis

• Pr0
hmm, ja jak kupowalem na ebayu i zamawialem rzeczy z azji (hong kong) i z usa (gdzies z colorado) placilem oczywiscie paypalem i nie bylo z ta forma platnosci ZADNEGO problemu, jedynie zlodziejski przelicznik walut (ale to w regulaminie jest, ze oni na nim wlasnie zarabiaja i na niczym innym).
ale z drugiej strony - obie moje transkacje byly wartosci 50~60pln (w sensie - tyle potrzebowalem wplacic na konto, aby odpowiednia ilosc kasy wplynela odbiorcy - za zarowno przesylke jak i same przedmioty) i nie wiem, czy by nie bylo niespodzianek, gdybym sprobowal grubsza kasa (jak twoje 6,5k) obrocic...
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline maarioo

• Pr0
widzicie, trzeba było głosować na Mikke :D

Offline Grzysiu

• Użytkownik
  • Ti ta ta ta
    • Masło!
bo JKM powinien zostać imperatorem europy ;) Wtedy by się może poprawiło :P

Z tym wysyłaniem pieniędzy za granicę to straszna wtopa... tak jak kupuje się coś w GB i jak przeliczają na z PLN na Ł to po drodze jeszcze na Euro... czyli w sumie traci się 2 razy na kursie...

BTW ktoś orientuje się na jakiej zasadzie skarbowy się doczepił do tych pieniędzy locca?
 Przeca nie nałożyli mu cła za to, że sprzedał chyba...

locco

• Gość
BTW ktoś orientuje się na jakiej zasadzie skarbowy się doczepił do tych pieniędzy locca?
 Przeca nie nałożyli mu cła za to, że sprzedał chyba...

ze sprzedaza transakcja nie miala nic wspolnego, bo umowilem sie z nim poza ebayem i bez zadnych potwierdzen

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
No offence locco, ale jestem szczerze zdziwiony, ze Cie to tak zaskoczylo.
Prowizje pobierane przez Paypal nie sa przecierz zadna tajemnica.
Ogolnie mowiac: dobrze jest sie zapoznac z warunkami umowy zanim sie ja podpisze ;)
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
Prowizja PayPala to 3.7% dla sprzedającego!!, więc 1660-1690E wychodzi idealnie 60E, więc nie wiem czemu się dziwisz :D

Na przyszłość czytaj umowy, zanim je podpiszesz.
A urząd skarbowy mógł pobrać 130zł - 2% podatku od umów cywilno-prawnych, też nic dziwnego.
Co do banku - to no cóż tak bywa. Pewnie szło to jako przelew między narodowy, a w takich przypadkach odbiorca też może zostać obciążony kosztami.

Dlatego, w przypadku PP najlepiej korzystać z kart kredytowych, albo wirtualnych, wtedy też z przewalutowaniem nie masz kłopotu, bo możesz wybrać czy ma być przewalutowanie po kwocie [podanej] w momencie zawierania transakcji przez PP, czy też chcesz poczekać, żeby Ci bank przewalutowywał.
Po za tym na NBP jest kurs średni, a kurs kupna/sprzedaży to zupełnie coś innego. Np na centralnym przy kursie średnim za dolara 3.30 kupno bywa poniżej 3 złotych. :D

Więc Twoje oburzenie jest raczej śmieszne.

Offline wuj Bat

• Pr0
Nie wiem, czy najlepiej nie płacić kartą kredytową - czy koszulki ze Stanuff, czy kostki - wszystko zawsze elegancko. Za to ostatnio musiałem kupić część do telefonu i kupiłem na niemieckim ebayu (przede wszystkim części nie było akurat w Polsce) - i żeby było taniej! :facepalm: Jaaasne! Część, razem z przesyłką: 20eur. No i się zaczęło: przelałem kwotę i zapłaciłem za przelew zagraniczny dodatkowo 15PLN. Czekam, czekam - w końcu Niemiaszki odzywają się, dlaczego wpłaciłem im za mało i co robimy dalej? Proszę o szczegóły - jebany niemiecki bank zabrał z tych 20eur aż 12!!! I teraz gdybym chciał dopłacić te 12eur, to banki skasują kolejne 12eur i 15PLN, normalnie zajebista taniocha!!!
Ugadałem się więc, że Szwaby odeślą mi ten chajc z powrotem. Taaaa - mija już 3 tydzień i chuj. Normalnie zajebiście! A miało być tanio, szybko! Tak więc jeśli coś stosunkowo taniego w Polsce jest 2x droższe - finalnie wcale nie musi się opłacać tego ściągać z zagranicy.
« Ostatnia zmiana: 23 Cze, 2010, 10:01:15 wysłana przez wuj Batman »
Paczki z głów!

Offline el-biczel

• Pr0
wuju, jeśli robiłeś przelew za granicę z internetu, to powinieneś mieć opcję: kto ponosi koszty przelewu. Wtedy możesz wybrać odbierający, odbierający + wysyłający, wysyłający. Jeśli wybierzesz opcję środkową, to każdy płaci za koszty swojego banku, i pewnie właśnie tak zrobiłeś...

Kiedyś kupowałem Alesisa Midiverba z Austrii i płatność była tylko przelewem, i zapłaciłem za niego 60zł, ale i tak mi się opłaciła, bo za Midiverba(z wysyłką) zapłaciłem koło 120zł, więc w sumie wyszło po taniości. ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
wuju, jeśli robiłeś przelew za granicę z internetu, to powinieneś mieć opcję: kto ponosi koszty przelewu. Wtedy możesz wybrać odbierający, odbierający + wysyłający, wysyłający. Jeśli wybierzesz opcję środkową, to każdy płaci za koszty swojego banku, i pewnie właśnie tak zrobiłeś...

Dokładnie, biczu - takie były warunki aukcji.
Paczki z głów!

Offline Budzan

• Pr0
Locco, niestety, ale wina nie leży po ich stronie, a po Twojej.
Tak jak napisał el-biczel, paypal pobiera swoją prowizję w przypadku przelewów, nie pamietam dokłądnie ile, ale pewnie jest jak el-biczel pisał, ale też mi pobierali ileś tam procent, jak przelewałem siano za gitare kuzynowi w stanach. Wystarczyło przeczytać dobrze regulamin.

Kurs waluty na paypal, też można gdzieś tam sprawdzić, zresztą, nie żyjemy na tym świecie od wczoraj i wiadomo, że kurs kupna waluty jest wyższy niz kurs sprzedaży takowej. Na kursy nbp nie ma co patrzeć, bo paypal właśnie często ma przebitke nawet 20 groszową na kursie.

Trzeba było założyć na ebay aukcję, wtedy by Cię tak nie ojebali sromotnie, chociaż prowizje i tak są. Albo nawet przez jebane płatności allegro się umówić.

Nie dziwi mnie żadna z pobranych kwot z Twojej doli za wzmaka, przestroga jaka miała być zawarta w tym temacie jest jedynie przestrogą dla Ciebie ;)

ja moge Wam jedynie poradzic, zebyscie dobrze zabezpieczali swojego kompa, bo mi pewnegodnia wykradli dane do karty debetowej i do paypala i w moment mnie ojebali na 600 zl. cala kwote odzyskalem, ale bitwa trwala prawie 3 miesiace, mase nerwow i wyzwisk. niestety paypal jest tyylko posrednikiem i dobrze im sie prowizje sciaga, ale w przypadku jakis oszustw gowno robia, a niby sa tak super bezpieczni i zabezpieczeni, kazda grubsza reklamacje musisz skladac do ich siedzimy, ktora jest za granica i oczywiscie trzeba wyslac ją pocztą :) na policji mi Pan powiedział, że takich oszustw w głupim starogardzie jest kilka tygodniowo, a ja jestem 1 osobą, której się udało odzyskać pieniądze z paypala (chociaż też do końca nie wiadomo czy nie z banku) w kazdym razie, kwote odzyskałęm całą, co na policji sprawiło nie lada poruszenie, dlatego tutaj Was przestrzegam i ostrzegam :)

Offline el-biczel

• Pr0
Mogłeś mieć ubezpieczoną kartę, wtedy odzyskanie kasy z banku nie jest takie trudne.

Dla przykładu:
Mojemu znajomemu ukradli kartę kredytową i nawet się nie zorientował, po prostu zadzwoniła do niego pani z banku i się zapytała czy ma swoją kartę, bo zakupy, które w przeciągu ostatnich 2 godzin wykonał, są niezgodne z jego profilem klienta. Sprawdził w kieszeni -> ups, nie mam. Zgłosił kradzież na policję, złożył papiery w banku i kasę odzyskał.

A to, żeby się zabezpieczać, to jest bardzo ważne.  :headbang:
Bo procedura odzyskiwania hasła w PayPalu jest idiotycznie prosta...
Dlatego w karcie mam ustawiony na stałe limit na transakcje internetowe: 20PLN, żebym w AppStorze zakupy mógł robić bez kłopotu, a jak chcę kupić coś większego, to tylko na chwilę go podnoszę.
« Ostatnia zmiana: 23 Cze, 2010, 10:30:52 wysłana przez el-biczel »

Offline Budzan

• Pr0
karta właśnie nie jest ubezpieczona od takich rzeczy za bardzo. Procedury nie nadążają za internetowymi złodziejami.

Jedną kwotę odzyskałem szybko bo dało się anulować transakcję, oczywiście to była ta mniejsza część 600 zł ;) po długiej batalii odzyskałem resztę, bo poszła na konto jakiegos niemieckiego banku i niby to juz nie było takie proste.

Jako ciekawostkę dodam, że paypal odrzucił 2 moje reklamacje stwierdzając, że zadnej kradzieży nie było i że sam zapłaciłem za te transakcje. Nie muszę chyba mówić jakich słów użyłem i jakim tonem rozmawiałem, żeby wyperswadować swoje racje ;)

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
Nie muszę chyba mówić jakich słów użyłem i jakim tonem rozmawiałem, żeby wyperswadować swoje racje ;)

Troche dziwne, ja bym na twoim miejscu próbował ich przekonać do swoich racji...
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
US to raczej nie od umow bo zadnej umowy nie bylo, ale byc moze od darowizny (?)

Offline Budzan

• Pr0
Nie muszę chyba mówić jakich słów użyłem i jakim tonem rozmawiałem, żeby wyperswadować swoje racje ;)

Troche dziwne, ja bym na twoim miejscu próbował ich przekonać do swoich racji...

thermin, przez 2 pierwsze reklamacje byłem miły, no po pierwszej może troche mniej, tymbardziej, że reklamacje bez większego pewnie zastanowienia załatiwli w 2 dni z wynikiem negatywnym, no to ciach jeszcze jedna, ta rozpatrywali dluzej, ale tez nic nie dała, no i potem sie miarka przebrała i niestety, ale nie przebierałem w słowach.

Offline el-biczel

• Pr0

thermin, przez 2 pierwsze reklamacje byłem miły, no po pierwszej może troche mniej, tymbardziej, że reklamacje bez większego pewnie zastanowienia załatiwli w 2 dni z wynikiem negatywnym, no to ciach jeszcze jedna, ta rozpatrywali dluzej, ale tez nic nie dała, no i potem sie miarka przebrała i niestety, ale nie przebierałem w słowach.

Chodziło raczej o to: http://sjp.pwn.pl/szukaj/wyperswadować ;)

locco

• Gość
ej, chlopaki, nawet gdybym czytal wszedzie i za kazdym raziem tony regulaminow i umow, to i tak cala akcja zakrawa na rozboj ;)

Offline sylkis

• Pr0
na przyszlosc po prostu nie przeliczaj sobie sam ceny, tylko przelicz paypalem, zbey sprawdzic, ile kasy dostaniesz/musisz wplacic ;) ja tak robilem, co by nie miec swiadomosci ile mnie opierdalaja ;D
(\__/)    This is Bunny.

Offline el-biczel

• Pr0
No czy ja wiem czy na 1700E, 60E to rozbój. Moim zdaniem to jest bardzo uczciwa prowizja. Pomyśl co by było, jakbyś vat od tego musiał zapłacić... :)

Offline sylkis

• Pr0
teoretycznie musi :D a w praktyce to inna historia ;)
(\__/)    This is Bunny.

locco

• Gość
od czego vat ? od przelewu normalnego ? przeciez nie mialo to zwiazku z zadna sprzedaza ani innym ebayem

od 1660EUR troche jednak wiecej, niz 60EUR razem wyszlo, conie? 60EUR uczciwa propozycja? za co?

Offline el-biczel

• Pr0
Nie ze sprzedażą?? :D a to dobre... :D

Hmmm, widzę, że się nie orientujesz w procedurach międzynarodowych przekazów pieniężnych - trudno. Ale zastanów się czemu, w bankach standardem jest 5% prowizji...

Offline sylkis

• Pr0
kazdy przychod pieniedzy jest teoretycznie opodatkowany, bo jest dochodem - nie wazne, ze jednorazowym ;)
(\__/)    This is Bunny.