Autor Wątek: Nagłośnienie do wokalu w okolicach 600zł  (Przeczytany 15441 razy)

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
Nagłośnienie do wokalu w okolicach 600zł
« 24 Maj, 2010, 15:10:57 »
potrzebujemy jakiegoś sprzetu do nagłaśniania wokalu, zastanawiałem się nad zestawem końcówka + kolumny. wcześniej cisnęliśmy na wzmacniaczu audio Technix 300w i nigdy nie rozkręcaliśmy go ponad połowę, więc nie musi to być potwór. myślę, że 200w będzie aż nadto.
na allegro jest mnóstwo różnego rodzaju sprzętu, głównie końcówki i kolumny audio, pytanie na co zwracać uwagę? przede wszystkim nie potrzebujemy super zajebistej jakości dźwięku, na wspomnianym zestawie audio wszystko ładnie nam chodziło i nie oczekujemy nic ponadto (tym bardziej, że mamy ograniczone fundusze), byle trzymało to jakiś poziom i nie spaliło się po paru próbach.
jakieś linki do aukcji też mile widziane, bo sprawa jest pilna ;)
do widzenia.

Offline regecore

• Gaduła
Poszukajcie vermony 100W powermixer i do tego 2 kolumny oby na oryginalnych glosnikach za 600zl sie trafi, a sprzet o ile w pelni oryginalny brzmi bardzo przyzwoicie.
.

Offline Wybielacz666

• Pr0
    • growl'n'roll, baby!
hm, vermona mi się średnio kojarzy, zresztą potrzebuję czegoś dostępnego od razu

http://www.allegro.pl/item1048439266_dwie_kolunmy_600_watt_hollywood_dj_pro12.html
http://www.allegro.pl/item1049139894_wzmacniacz_estradowy_hollywood_okazja_cenowa.html
taki zestaw wydawałby się sensowny, co myślicie?
do widzenia.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Sprzęt marki hollywood zagra ci(zakładając, że zagra) takim pasmem, że przez nic się nie przebijesz.
600zł lepiej dać na rozwój serwisu, albo wrzucić do mojej kieszeni niż kupować holyłudy.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Wybielacz666

• Pr0
    • growl'n'roll, baby!
no wiadomka, że lepiej dozbierać i kupić lampę, ale czy rzeczywiście zagra to zdecydowanie gorzej od średnich kolumn audio? ja przerabiałem nawet opcję z jakąś niemiecką aktywną kolumną no name za 200zł i było marnie ale zawsze było to lepsze niż przekrzykiwanie gitar i pery ;)
do widzenia.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Ja mam w domu preamp i końcówke mocy Hollywood, które kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze(równowartość ceny na złomie) i w sumie żałuje, że wydałem tyle pieniędzy na to. Może jakby transformator przewinąć na stelaże do wianków to by było więcej pożytku.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline regecore

• Gaduła
taki syf jak hoolywoody vermona zniszczy brzmieniowo na starcie i zagra glosniej :)

Jak chcesz za pół roku wyrzucisz te graty na smietnik gdyz popala sie lub zepsuja to lepiej jak pisze dexterek mozesz ta kaske nam odpalic :)

jak juz szukaj uzywanego adsa, ldm, boxa itp...

http://www.allegro.pl/item1050082340_powermixer_ldm_2x160_4ohm_2x100_8ohm_sprawny_case.html
http://www.allegro.pl/item1054997052_powermikser_ldm_smx_11.html
« Ostatnia zmiana: 25 Maj, 2010, 09:20:29 wysłana przez regecore »
.

Offline dan777

• Gaduła
Ja bym zaryzykował z czymś takim, zawsze te 3 lata gwarancji
http://www.thomann.de/pl/the_box_ma150.htm
Nagrywanie | Edycja | Mix | Mastering | Produkcja
http://www.aurorastudio.pl

Offline Cynic

• Gaduła
Jest też pewnym rozwiązaniem kupic nieco sensowniejszą końcówkę mocy za większość budżetu, a za resztę zmontować 2 skrzynie i wmontować w to głośniki Monacora z nadmiarową mocą ;) (np. 2x 150W i masz pewność ze cewek nie wyruchasz ;) )

http://www.thomann.de/pl/tamp_s100.htm z T.Ampami miałem już styczność. Nie mam pojęcia jak Thomann utrzymuje takie ceny, ale jak na totalną budżetówkę, to ich sprzęt odzywa się naprawdę przyzwoicie ;)
LTD MHB-401, Ibanez RGA 7, LTD B-206, ENGL Powerball II, Ampeg SVT3 Pro, ENGL 412 SS, Hartke HX 410, TC G-Major, Lexicon MX-200, Behringer FCB 1010

Offline dan777

• Gaduła
W zespole używamy kolumny ATM na Eminencach. Polska produkcja, kupiliśmy za 400 zł na allegro są wpięte w jakaś mega budżetową kolumne i zabijają nawet bębny. Swoją drogą aktywna kolumienka behringera eurolive też dawała radę.
Nagrywanie | Edycja | Mix | Mastering | Produkcja
http://www.aurorastudio.pl

Offline regecore

• Gaduła
T.ampy sa swietne za ta kase w swoim systemie uzywam tych http://www.thomann.de/pl/tamp_ta1050ii_endstufe.htm polecam dokladnie ten model jednak jak dla was o mniejszej mocy. dan777 -> Ja bym nie ryzykowal lepiej brac sprzet pewny a nie wynalazki...
.

Offline Wybielacz666

• Pr0
    • growl'n'roll, baby!
byłbym wdzięczny za przeczytanie tematu wątku :) mamy 600zł na całe nagłośnienie i chcemy to zdobyć jak najszybciej, więc prosiłbym o nie podsyłanie końcówek mocy za siedem stów...
do widzenia.

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
Nie mam pojęcia jak Thomann utrzymuje takie ceny, ale jak na totalną budżetówkę, to ich sprzęt odzywa się naprawdę przyzwoicie ;)
Toman żyje z premii od obrotu, a nie z narzutów.
W wielu przypadkach sprzedają sprzęty po kosztach a, że sprzedają ich tyle, obrót, koniec końców mają zajebisty.
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008

Offline regecore

• Gaduła
wybielacz kup vermone odsprzedasz za ta sama kase jak bedzie chajs na cos lepszego. Tylko eltronów nie bierz sprzegi was zniszcza do tego zero brzmienia.
.

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
Toman żyje z premii od obrotu, a nie z narzutów.
W wielu przypadkach sprzedają sprzęty po kosztach a, że sprzedają ich tyle, obrót, koniec końców mają zajebisty.

Logika mi podpowiada, że jak ktoś nie ma zysku to nawet jakby miał kosmiczny obrót to nie zarabia ani grosza, czyli narzuty jakieś muszą być i są. Thomann zarabia na tym, że sprzedaje duże ilości towaru, więc ma niższe ceny od dostawców - w związku z tym może być tańszy niż inni i zachować w miarę wysoką marżę.

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
Szczerze?  ;) Wisi mi to  :angel: Niech se niszczy nasz rynek. Niech zalewa go chińszczyzną. Tego i tak już nikt nie zatrzyma, chyba, że ktoś spuści skośnym Nuke...
« Ostatnia zmiana: 27 Maj, 2010, 01:09:39 wysłana przez Bash »

Offline regecore

• Gaduła
Jakby skośnym spuścili grzybka cały świat by miał problemy z gospodarka, a o ile by sprzet muzyczny wtedy podrożał ;)
.

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
chyba, że ktoś spuści skośnym Nuke...

Miałbyś wtedy problem z częściami do wzmaków - piszę to bez złośliwości jakby co. To nie jest kwestia skośnych, bo to nie skośni chłoną te produkty jak gąbka.

Zomballo

• Gość
Jakby skośnym spuścili grzybka...
Musicie nazywać rzeczy tak wprost? :D

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
Wiadomo, że na początku byłby problem, ale po "paru" latach jak by się ustabilizowało wszystko, mielibyśmy dużo więcej dobrego sprzętu. Żeby nie było, że nie każdego stać na rzeczy dobrej jakości. Kiedyś kiedy Chińczycy siedzieli sobie cicho i nie można było kupić w tesco roweru za 150zł lub wiertarki za 20, ludzie kupowali dobre sprzęty. Dajmy na to rower rometa czy wiertarkę black&decker. Taki składak rometa jest w stanie przejeździć 20 lat bez większych kłopotów, podczas gdy kiedyś jechałem na rowerze z tesco, to po 25km od zakupu, rozpadła mi się przerzutka i urwały dwie linki.
Rozumiem, że fajnie jest kupić sobie wiertarke za 20zł (bo potrzebuję nią wywiercić tylko 3 otwory pod obrazek w domu) ale nie łatwiej jest pożyczyć po prostu od sąsiada który ma lepszą?
Jeśli chodzi o moje wzmaki, to nie ucierpiały by jakoś strasznie na braku chińczyków bo większość części i tak jest Made in nasz kraj, lichtenstein, swis i japan. Na pewno paru bzdet by mi brakowało, ale w zasadzie cena nie podniosła by się jakoś drastycznie, może 100fke.
Ogólnie sorki za OT ale temat chińczyków od zawsze baardzo mnie wqrwia   >:(

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
Też sorry za OT, ale Bashu sprawa nie jest taka prosta - to nie Chińczycy wytaniają, tylko Europejczycy i Amerykanie, którzy u tych Chińczyków produkują. Wina stoi głównie po naszej stronie i gdyby znukować Chiny to produkcja przeniosłaby się do Indii albo Afryki. Jest wiele biednych krajów, gdzie ludzie żyją na beznadziejnym poziomie i wykonają każdą pracę za przysłowiową miskę ryżu. A podejścia ludzi nie zmienisz, bo ludzie są często po prostu nieprzyzwoitymi dziadami. Na pewno zdarzyło Ci się kilku klientów, którzy tak dziadowali przy próbie zamówienia/wybadania ceny, że nie wiadomo było czy śmiać się czy płakać.

Twoja cena by się podniosła bardziej, bo gdyby znukować Chiny :D, to masa zamówień na części elektroniczne z całego świata przeszłaby do Twoich dostawców, którzy nie byliby w stanie inaczej sprostać takiej sytuacji niż drastycznie podwyższyć ceny. Pamiętasz co się działo z materiałami budowlanymi w ciągu ostatnich kilku lat jak nagle ludzie dostali srania na budowanie?

Może przeniesiemy się do działu Off topic? :)

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
Nie ma co przenosić, bo to już mój ostatni post w "chińskiej" sprawie. Nie można nie przyznać ci racji. Ale na pewno sami Chińczycy produkują na własną rękę też sporo dziadostwa.
Tak czy tak rynek ogólnie schodzi na psy. :)
A co do gości którzy próbują kombinować to ostatnio dostałem maila w stylu:
Jeśli sprzeda mi pan Studio Heada za 1200zł, zamawiam od ręki...
Albo inni którzy pytają jaki rabat dostaną przy 2 sztukach. Pełno mam takich maili.
Jak widać ceny rodem z chin, bo przecież robiony w chinach Vox Night train który w porównaniu do SH20 nie ma nic, kosztuje 1800, Już teraz wydają się zbyt wygórowane.
Z niecierpliwością czekam aż marszczal wypuści JCMa 3000 za 899zł.
Pewnie musiałbym wtedy robić sajdy za 400? ;)
Pozdro i dzięki za produktywny off top :)
« Ostatnia zmiana: 27 Maj, 2010, 12:06:44 wysłana przez Bash »

Offline regecore

• Gaduła
ale temat chińczyków od zawsze baardzo mnie wqrwia   >:(

Jak każdego producenta sprzetu, któremu cięzko jest konkurować z chińska tania produkcja.
.

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
Ja na twoim miejscu poszukałbym wzmacniacza DYNAKORD np EMINENT I lub EMINENT II z oryginalnymi kolumnami. Ma kilka wejść i moc 50W która jak na mój gust wystarczy. Poza tym jest lampowy...
na allegro można czasem trafić za 600 - 800 zł taki komplet.
http://servimg.marche.fr/photo/big/11/03/17/17031191_1.jpg
Ew jakiś BIS100 (koszt około 200zł) + kolumny od eltrona.
Te sprzęty dadzą z siebie więcej niż chiński szit o którym gadamy od jakiegoś czasu.

Co do Chińczyków
Tu nie chodzi tylko o wzmaki, ale o wszystko czym zalewany jest świat (produkty codziennego użytku również.
Koniec tego OT.
« Ostatnia zmiana: 27 Maj, 2010, 14:45:32 wysłana przez Bash »

Offline Wybielacz666

• Pr0
    • growl'n'roll, baby!
a jeśli chodzi o kolumny to takie marki jak Skytec czy Omnitronic warto brać pod uwagę? czy to podobny level co Holiłud? ;) np to
http://www.allegro.pl/item1050850494_profesjonalne_kolumny_2x12_700_wat.html, lub to
http://www.allegro.pl/item1056708757_kolumny_800_wat_omnitronic_dx_2022_fv_dostawa_24h.html
do widzenia.