Autor Wątek: BASH STUDIO HEAD  (Przeczytany 138351 razy)

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
Odp: BASH STUDIO HEAD
« Odpowiedź #100 10 Kwi, 2010, 23:05:29 »
to sczaiłem, ale jaka jest różnica między pętlą równoległą a szeregową (tak w ogóle)? bom ciemny ;)
do widzenia.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #101 10 Kwi, 2010, 23:15:23 »
 :google:

Już od dawna chciałem to zrobić  ;D

Szeregowa: preamp - efekt - końcówka

Równoległa: mix sygnału z preampu i sygnału przechodzącego przez efekt -> końcowka
mniut i piah

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
« Odpowiedź #102 10 Kwi, 2010, 23:15:57 »
Miałem niewątpliwą przyjemność testować ten wzmak, jeszcze w fazie pre-beta i zasadniczo nie mam pytań. Kolega Bash jest człowiekiem skromnym i skrytym i nie powiedział Wam, że nagrywał na tym piecu gitary do swego zadzierzystego bandu. Zaprawdę powiadam Wam - nie potrzeba stuwatowca w studio, żeby osiągnąć znakomity efekt. Piec bardzo "gryzie", ma iście marszalowski przecinający środek, w przeciwieństwie do onego z dużą "kulturką" i bardzo dużo gainu, który oczywiście nie jest specjalnie spektakularny, gdy gracie w chacie na kanapie, ale uwierzcie mi - mikrofony to lubią, poza tym do takiego soundu trzeba dojrzeć. Knuj, knuj Chłopie, któregoś dnia będę bezlitosny i poproszę Cię o piec z moich najmroczniejszych koprofilskich fantazji;) Chwilowo jestem pod dużym wrażeniem.

pozdro

Offline xmortex

• Gaduła
« Odpowiedź #103 11 Kwi, 2010, 00:12:39 »
nareszcie mala lampa po rozsadnej cenie, czekam na oficjalna zapowiedz modelu 5W!
a motyw z petla w footswitchu - poprosze!!!

Offline plazmotron

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #104 11 Kwi, 2010, 09:51:48 »
Miałem niewątpliwą przyjemność testować ten wzmak, jeszcze w fazie pre-beta i zasadniczo nie mam pytań. Kolega Bash jest człowiekiem skromnym i skrytym i nie powiedział Wam, że nagrywał na tym piecu gitary do swego zadzierzystego bandu. Zaprawdę powiadam Wam - nie potrzeba stuwatowca w studio, żeby osiągnąć znakomity efekt. Piec bardzo "gryzie", ma iście marszalowski przecinający środek, w przeciwieństwie do onego z dużą "kulturką" i bardzo dużo gainu, który oczywiście nie jest specjalnie spektakularny, gdy gracie w chacie na kanapie, ale uwierzcie mi - mikrofony to lubią, poza tym do takiego soundu trzeba dojrzeć. Knuj, knuj Chłopie, któregoś dnia będę bezlitosny i poproszę Cię o piec z moich najmroczniejszych koprofilskich fantazji;) Chwilowo jestem pod dużym wrażeniem.

pozdro
Ano nagrywaliśmy. W Sonusie. Najpierw poszedł w ruch sajdzik i selena, ale z racji dużych mocy i paki 2x12, ciągle coś nam nie pasowało. Bro wyciagnął prototyp Studio i szczęki nam poopadały...
Obie gity nagrane na Studio. Jedna to gibolek standard a druga mój tele jim root.
Ogólnie wyszło dość miażdżąco, ale po próbkach słychać, że wzmak po dopieszczeniu nagrywa jeszcze lepiej.
Bro używa go na próbach teraz, ja gram na jego kopii pleksy dopalonej kopią OCD;) i dajemy rade:D

Zadzierzystego?

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #105 11 Kwi, 2010, 11:19:24 »
Ale to mozecie sie tym pochwalic jakos ?
wearehelp.bandcamp. com

Offline plazmotron

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #106 11 Kwi, 2010, 11:36:39 »
Jak będzie wszystko gotowe, to się pochwalimy. Mogę jedynie jako teaser wrzucić link do filmiku z nagrywania garów:

Gitary pojawiające się w linku to piloty, nie mają nic wspólnego ze Studio.
Sorki za OT.
Co do wzmaczka, naprawdę polecam. Czego więcej graczowi na gitarze potrzeba? Gainu ma moc, dwa powalające kanały, wykonanie na wysokim poziomie, dizajn ciekawy, cena przystępna, małe gabaryty i waga...reszta to już gitarzysta, jego umiejętności i preferencje brzmieniowe.
A co do szatanów...nawet plexi się do tego nadaje;)

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
« Odpowiedź #107 11 Kwi, 2010, 11:42:56 »
To moze pochwalisz sie kopia plexi?

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #108 11 Kwi, 2010, 11:50:16 »
Wystarczy posluchac Mastodona, Poison the Well albo Converge (to juz chyba skrajnosc nawet). Oni wszyscy loja na Plexach, lub plexopodobnych obecnie.
wearehelp.bandcamp. com

Offline plazmotron

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #109 11 Kwi, 2010, 11:52:08 »
Zwykła plexa (bez obudowy nawet), dodam że nie jest moja;) dopalona DCO by DevilToy...ja czekam na Selenkę:D
Muszę z przykrością stwierdzić, że Studio 20 i tak ją zjada na śniadanie, ale za to fajnie się miksują w kapeli (z pleksą);)
Powiem tak: Szymon przynosi co raz jakieś wzmaki na testy. 5150, buddy, soldana, mniej znane i bardziej znane wzmaki i naprawde nie ma się czego wstydzić.

Offline jaca2303

• Gaduła
« Odpowiedź #110 11 Kwi, 2010, 12:40:16 »
Pamiętam jak prawie 2 lata temu w wakacje marudziłem Szymonowi przez tel. o piecyku 5 W, z obciążeniem na wyjściu do nagrywania w domu.  "Damy radę" usłyszałem ;) Odpuściłem temat z powodów niezwiązanych z graniem, a  teraz takie SKARBY sie pojawiły :) Ustawiam sie w kolejce po STUDIO 05. :)
« Ostatnia zmiana: 11 Kwi, 2010, 14:09:47 wysłana przez jaca2303 »

Offline birthmark

• Gaduła
« Odpowiedź #111 11 Kwi, 2010, 19:38:20 »
No panowie i panie, wróciłem przed chwilą z ogrywania Studio 20. Zostałem zauroczony. Nie umiem za bardzo opisywać brzmienia, ale:
Czyste brzmienia na kanale 1 znakomite, można rozkręcać mastera, a wciąż pozostają czyste. Krancz - nie jest to po prostu zabrudzony czysty, ale ma własny charakter, brzmienie jakie słyszy się na profesjonalnych nagraniach - zwarte, czułe na artykulację i typ pickupów (grałem na rozłączanych SH-1 w moim Artiście oraz na EMG w Epi Szymona). Na pierwszym kanale krancz osiąga poziomy przesterowania typowe dla bluesrockowego czy funkowego grania. Przy nieco skręconym gainie na drugim kanale krancz przypomina nieco sound Lipy kiedy pogrywał w Illusion na Mesie. Skręcając volume uzyskujemy całkiem przyjemne czyste brzmienie.
No i przester na kanale 2 - charakter ma bardzo specyficzny, taki kompromis pomiędzy brytyjskim a amerykańskim; przester dość gruboziarnisty; po ustawieniu Vki na EQ, w przeciwieństwie do wielu wzmaków nie brzmi jak kupa, tylko "inaczej" :) Ale stworzony jest do grania z dużą ilością środka, przy rozkręceniu mastera na połowę skali i middle na godzinę 9 wzmak grał jak dla mnie idealnie. Radzę ograć osobiście, próbki całkiem dobrze oddają jego możliwości, ale nie pokazują ich wszystkich.

Poza brzmieniem - wzmak jest naprawdę głośny, powinien się dobrze przebijać w miksie ze względu na duży zapas góry i środka. No i jeszcze jedna zaleta - nic nie waży. Jak go wziąłem do ręki, to byłem w szoku.
A, no i jest śliczny, na żywo jeszcze bardziej niż na zdjęciach. :)
Biorąc pod uwagę moje powyżej opisane wrażenia oraz bezprecedensowe rozwiązanie z footswitchem, najprawdopodobniej zdecyduję się na zakup, bo za tak wykonany wzmak 1500 zł to śmieszna cena.
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
    • Peace. Love. Death Metal
« Odpowiedź #112 12 Kwi, 2010, 01:30:51 »
kurde potestowalbym sobie ten headzik :P

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
« Odpowiedź #113 12 Kwi, 2010, 02:38:01 »
Pociąg jedzie 4 godziny :) zapraszam w sobotę (chyba, że masz czas wcześniej)
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #114 12 Kwi, 2010, 03:39:01 »
Zadzierzystego?

No, zadzierzystego.

pozdro

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
« Odpowiedź #115 14 Kwi, 2010, 18:45:42 »
Generalnie przeczytałem temat i z niecierpliwością czekam na 5Watowca... A tak kilka uwag (raczej pierdoły - ale w temacie cisza więc napiszę), które mi przyszły do głowy:
- nazwa bardzo kojarzy mi się z Blackstarami, może przez ten ich studio 20 head, bo 40-tka to już club40 się nazywa,
- jeśli chodzi o wideo przydało by się kilka informacji a przede wszystkim w jakiej konfiguracji było nagrywane czyli jaka paka, na jakich głośnikach, jaki mikrofon, jakie to wiosło bo widać, że nie Gibsonowy LP więc na jakich pickupach, tak jak masz opisane na soundclicku. Czyli opisać to co ma wpływ na brzmienie a o co z reguły koledzy z forum się pytają słysząc jakąś próbkę brzmienia.
Ponadto piszesz Szymonie, że combo 212 to przesada... Czyli rozumiem, też że kolumna 212 do 20-tki to też przesada... a na stronie jest to najmniejsza kolumna jaką polecasz... Ale polecasz te same do wszystkich wzmaków chyba, więc pewnie przy opisie było tylko ctrl+C ctrl+V ;)

Jak pisałem wcześniej raczej pierdoły... A brzmienie wzmacniacza na tyle na ile słyszałem mi się podoba. EL84-ki fajnie brzmią w takich konstrukcjach. Już zaczynam się rozglądać za jakimś miejscem dla tego 5-cio watowca i z tego co czytam to nie tylko ja. Jeszcze tylko dobrać do niego jakąś fajną kolumienkę 112 i powinno być nieźle... A tymczasem czekam na pierwsze informacje... Chociaż chciałbym się odezwać do Ciebie w pewnej sprawie, ale wiem że masz w hooy roboty więc na razie nie zawracam głowy...
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi, 2010, 18:53:33 wysłana przez fireboy »

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
« Odpowiedź #116 14 Kwi, 2010, 20:45:16 »
Clean1 - CH1 Clean / Crunch / Fender telecaster Mesa Recto 2X12  (wykonawca "CYPIS")
Clean2 - CH1 Clean / Crunch / Fender telecaster Mesa Recto 2X12  (wykonawca "CYPIS")
Clean3 - CH1 Clean / Crunch CH2 Lead / Bill Lawrence Telecaster (mini humbuckers) Mesa Recto 2X12 (wykonawca "KAMIL ROLOF")
Drive1 - CH2 Rythm / Lead / Bill Lawrence Telecaster (mini humbuckers) Mesa Recto 2X12 (wykonawca "KAMIL ROLOF")
Drive2 - CH2 Rythm / Epiphone Les Paul Standard (EMG81) Mesa Recto 2X12 (wykonawca "SZYMON BROMA BASH”)

Wszystko zarejestrowane na jednym Shure SM57, ślady totalnie czyste bez korekcji i kompresji.

to pisze tam w pliku rtf, ktory zawiera spakowane probki... Tez czekam na ten sprzecik;p

Offline fireboy

• Pr0
« Odpowiedź #117 14 Kwi, 2010, 21:02:24 »
w pliku rzeczywiście jest napisane to co podałeś w cytacie. Jest to również opisane na soundclicku o czym wspomniałem. Jakbyś czytał ze zrozumieniem to doszedłbyś do tego, że pisałem o filmie z youtube, na którym występuje Zbyszek Krebs.
Jak pisałem to są pierdoły, które zauważyłem i nie pisałem o tym żeby się czepiać tylko dlatego, że wiem jak to jest jak się nad czymś siedzi kilkadziesiąt godzin to niektórych rzeczy się nie zauważa a pierwsza lepsza osoba z brzegu od razu widzi.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi, 2010, 21:05:28 wysłana przez fireboy »

Offline Bash

• Bash'ujący w zbożu
  • Gaduła
  • السلام عليكم
    • Oficialna strona BASH MANUFACTURING
« Odpowiedź #118 15 Kwi, 2010, 01:02:08 »
Ja z kolei bardzo ci dziękuję za kreatywne spostrzeżenie. Od tego w końcu głównie jest ten temat :)
Przy najbliższej okazji dodam to info do filmiku (lub do opisu pliku w YT).
Na tą chwilę (dla zainteresowanych) mogę powiedzieć, że ustawienie pieca gdy nagrywał na nim Zbyszek, było następujące. Cała korekcja barwy, zarówno CH1 jak i CH2, była ustawiona na godz 12stą.
CH1 Volume miał ustawione na godzinę 12stą a gain na godzinę 9tą. CH2 Volume (nie pamiętam dokładnie, ale chyba na jakąś 9:30  10:00. Gain był na Max. Zbyszek tak go ustawił, gdyż ma zwyczaj regulować tą wartość pokrętłem w gitarze.

Mikrofon i paczka jak wyżej, czyli MESA 2X12 i 1X SM57.
Sound, tak jak w przypadku próbek audio, nie był kręcony, kompresowany, ani zaklinany jakimikolwiek znanymi mi zaklęciami magicznymi z Harrego Pottera ;)

Jeśli chodzi o gitę i przystawki na jakich grał, na tą chwilę nie mogę powiedzieć nic, poza tym, że jest to jakiś totalny (chyba polski) custom, robiony specjalnie pod niego. Miałem go później dokładnie wypytać, ale mi umknęło. Naprawię ten błąd przy najbliżej okazji.
Mam nadzieję, że NA RAZIE przeżyjecie bez tej informacji :)
Pozdr!
Zapraszam na myspace mojego zespołu:
www.myspace.com/fullflavourofficial

Bash Manufacturing Since 2008

Offline fireboy

• Pr0
« Odpowiedź #119 15 Kwi, 2010, 12:24:59 »
Oczywiście to żaden błąd, ale chciałem wiedzieć z ciekawości i myślę że nie tylko ja :)

Offline wrobelsparrow

• Pr0
« Odpowiedź #120 15 Kwi, 2010, 13:22:31 »
Jeśli chodzi o gitę i przystawki na jakich grał, na tą chwilę nie mogę powiedzieć nic, poza tym, że jest to jakiś totalny (chyba polski) custom

To jest Malwood od  Malinowskich. Pikapy, to na bank jakieś mało gainowe Dimarzio.

pozdro

Offline fireboy

• Pr0
« Odpowiedź #121 15 Kwi, 2010, 21:29:41 »
Tak właśnie myślałem, że to Malwood. Szczególnie, że Wróbel wrócił w jakimś temacie robioną dla Zbyszka 7-demkę właśnie przez Malwooda...

Offline wiecheć

• Użytkownik
  • Bejmistrz
« Odpowiedź #122 19 Kwi, 2010, 23:52:28 »
Piec ogrywałem z tydzień temu, ale dopiero teraz zebrałem się w sobie by coś skrobnąć - i muszę powiedzieć, że wzmak mi bezapelacyjnie upierdolił dupę. Trudno jest mi mówić o detalach, bo doświadczenie z piecami naprawdę świetnymi (a ten do nich przeca należy) mam nikłe: dość powiedzieć, że od jakiegoś czasu boli mnie kiedy słucham tych wzmacniaczy stojących w salach, w których grywam :).
Clean jedzie bez zarzutu, jest ciepły i nie tak bez wyrazu jak kliny często bywają. Zarówno w crunchu jak i w przesterze uderzyła mnie wielka wrażliwość na artykulację, krancz można rozkręcać od lekkiego brudu do wyraźniejszego overdrive'u, a i tak wszystko zależy tak naprawdę od gitarzysty (okrutny wniosek jaki wyniosłem - muszę się nauczyć grać :D). Sam przester też wywołał banana na mym obliczu, ów bowiem najwalniej przyczynił się do upierdolenia mi głowy z dupą. Wiosło mam mahoniowe całe + hellfire pod mostkiem, co niefortunnie sprawia, że brzmi mi wszystko wszędzie okrutnie ciemno, ale po chwili kręcenia udawało się to dobrze zretuszować. Co miło słyszeć, piec radośnie docenił moją 7-mą strunę w G#, która gadała zupełnie świetnie i klarownie.

Inne zajebistości jeszcze będę sobie ogrywał i wtedy porównawszy parę innych się na jakiegoś head'a zdecyduję, ale to chyba jak na razie główny mój faworyt, zwłaszcza za takie pieniądze. Ftw :).
I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy
/
I don't want to belong to any club that will accept me as a member

Online Br-Owca

• Gaduła
« Odpowiedź #123 26 Kwi, 2010, 20:25:40 »
Również miełem przyjemność ograć Studio 20 i co tu dużo mówić, headzik jest zawodowy, waży tyle co nic, brzmi zajebiście od plastycznego czystego przez lekko zabrudzony clean i crunch po tony gruzowatego gainu i wszystko w pudełku wielkosci 1/2 innego heada, co do głosności to na salce u Szymona nie sensu go rozkręcać więcej niż 3/4te. Polecam każdemu kto nie musi mieć fullstacka i 100w głowy żeby czuc się pewnie i truuu :) 

Offline Maciek

• Pr0
« Odpowiedź #124 02 Maj, 2010, 22:42:27 »
Na kiedy planowana jest premiera studio head 40 ?