Autor Wątek: Odi Profanum Vulgus-Czyli najgorsza rzecz, jaką zrobiłeś swojej gitarze!  (Przeczytany 22152 razy)

Offline Junia

• Gaduła
Budzan, biologia roślin to się akurat przydaje. Jacek jest jednym z lepszych speców od egzotycznego drewna jacy mi przychodzą do głowy. W przypadku Jacka przydaje się jeszcze kamieniarstwo ;)

w warsztacie Nexusa miałem okazję gościć jakieś 10 lat temu, jak jeszcze działał w Szczecinie. Wstawiał mi do basu pickup Bartolini. Ceny były wtedy trochę niższe, ale już wtedy nie wyrabiał się z robotą.
Gdybym miał kasę na wiosło, w szczególności bas, od niego to nie zastanawiałbym się ani chwili. te instrumenty warte swojej ceny.

Wiesz że ukazała się seria 20 szt. Nexus Jazz Bass za 3.500 PLN ?? Mam pierwszy egzemplarz, nr 0 :D
Miłość, którą wstrzymujesz, jest bólem który nosisz...

Offline Junia

• Gaduła
Tak troszkę OT - gitarę raczej nie , ale Nexusowy bas, zwłaszcza ten: http://www.nexus-guitars.com/bmquestion.html baaardzo chętnie bym kiedyś chociaż potrzymał ;)

( Obraz usunięty.)

Kiedy będziesz w Warszawie?? Załatwię Ci trzymanie tego basu przez 2 godz ;)

Offline Frantic

• Pr0
EMG do gitary przeznaczonej do czystszych brzmień to klapa

Ta, jasne - powiedz to Lukatherowi, albo Gilmourowi.
Nie widziałem żeby Gilmour używał 81 lub 85, jeżeli się mylę to mnie oświeć.
 A kolega to nie umie czytać?!

Offline felix0

• Gaduła
    • Struganki w drewienku
Gitarka ładnie naprawiona ale..

krzywo wywiercone otwory na klucze jak na tej klasy lutnika  :P

dwa środkowe i ostatni, albo przedostatni

nie żebym się czepiał, ale jak na takie ceny ...
Tak, tak - powiedział szpak.
https://itsoftcare.pl

Offline wuj Bat

• Pr0
EMG do gitary przeznaczonej do czystszych brzmień to klapa

Ta, jasne - powiedz to Lukatherowi, albo Gilmourowi.
Nie widziałem żeby Gilmour używał 81 lub 85, jeżeli się mylę to mnie oświeć.

Chyba Wróblu chodziło ogólnie o EMG, czyli m.in. secik DG-20.
 EMG
Paczki z głów!

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Uwaga: oświecam!

Ogólnie EMG o gitary przeznaczonej do czystszych brzmień to klapa.

Zdecyduj się w końcu, czy chodzi Ci o 81/85, czy o EMG w ogóle? Uogólnianie nigdy nie wychodzi na zdrowie, bo można być źle zrozumianym.

A co do tego najazdu na ceny u Nexusa - jesteście żałośni. Serio. Piszę to chyba pierwszy raz z pełną powagą. Wyszła na wierzch kilka razy czysta, bezinteresowna zawiść, powodowana jak sądzę biedą, lub innymi niesprzyjającymi czynnikami społecznymi. Pałujecie się jakimiś paździerzami z płyty pilśniowej za 950 zeta, przesyłacie sobie gratulacje na osiem stron z tego powodu, a jak ktoś raz na jakiś czas pochwali się fajnym instrumentem, to tego przeżyć nie możecie, przynajmniej mam takie wrażenie. I żeby nie było - też miałem kiedyś 17 lat i chińską podróbkę Les Paula ze sklejki za 450 złotych. I dawałem radę, bo nikomu nic nie zazdrościłem. Jak będziecie grzeczni też sobie kiedyś kupicie fajne wiosło, obiecuję. Taka jest naturalna kolej rzeczy. Get over it.

buziaki
 EMG
« Ostatnia zmiana: 08 Kwi, 2010, 13:50:14 wysłana przez wrobelsparrow »

Offline Frantic

• Pr0
Uwaga: oświecam!
Ogólnie EMG o gitary przeznaczonej do czystszych brzmień to klapa.
Zdecyduj się w końcu, czy chodzi Ci o 81/85, czy o EMG w ogóle? Uogólnianie nigdy nie wychodzi na zdrowie, bo można być źle zrozumianym.
Sorry, chodziło mi o aktywne EMG pokroju 85, 707. Dopiero teraz zauważyłem, że brakuje mi "te" w poście.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
No i nie można było tak do razu?:)

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
tak bardziej w temacie.. zacząłem kiedyś przerabiać bas. wykręciłem hardware, zdjąłem lakier, zajęło mi to jakieś pół roku, a od wtedy (czyli pewnie kolejne pół roku) gitara leży nieużywana bo nie mam czasu/kasy/ochoty żeby się nią zająć ;)

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
No to obiecana fotka

generalnie cienki bolek ze mnie. Nie jestem takim hardkorem jak Junia, bo jej akcje to biją wszystko na głowę. No tylko gość z gibsonem z R'n'R może się równać. Ale jak sobie to coś w gitarze zrobiłem to myślałem, że padnę.
Więcej brzydkich rzeczy nie zrobiłem, bo ogólnie dbam o instrumenty.

Nawet jak totalnie najebany nosiłem po schodach stacka, schody były tak wąskie, że ledwo się 4x12 mieściło, to nic złego się nie stało ;)

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
No to obiecana fotka
( Obraz usunięty.)
gdzieeee tam, tak wygląda całe moje wiesło, o tyle tylko lepiej, że na macie aż tak nie widać :) jak pierwszy raz zarysałem ją śrubokrętem to też się wkurwiłem, bo było to parę dni po zakupie (używka, ale była w dobrym stanie wizualnym), ale jak się okazało, że po paru miechach pełno na nim drobnych odprysków i pęknięć to przestałem na to zwracać uwagę ;) ale to już chyba kwestia bardzo cienkiego lakieru na signumie gothic
do widzenia.

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Ach, przypomniałem sobie coś!
Kupiłem kiedyś gitarę zrobioną bodajże przez Witwę. Kopia Arii Pro II
Coś takiego

tylko NTB, gryf 5 częściowy, mahoń przklejany ze swamp ashem, heban na podstrunnicy, pikapy DiMarzio, mostek jakiś typu hipshot, generalnie mega górna póła. Jakąś straszną kasę za nią zapłaciłem, ale była warta.
No to zdemontowałem ten mostek, wziąłem dłuto, wyjebałem dziurę i założyłem kopię kahlera robioną przez jakiegoś ślusarza. Oczywiście tak znakomitą, że nigdy nie wracała do pozycji ZERO bo sprężyny jakoś dziwnie nie wyrabiały...

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
fotki or it didn't happen :D

No to był hardkor :D

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Ej, miałem wtedy z 18 lat, to mnie poniekąd usprawiedliwia... :D

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Ja jak miałem MusicMana zrobilem mu kkuku. Przyszedł do mnie bez strun, rozpakowałem dotknąłem leciutko mostek, a ten odjebał do tyłu i uwalił kawałek lakieru.... Niczym się nie przejmując zabrałem siostrze lakier do paznokci i zamalowałem ten ubytek. Nikt by nie pomyślał, ze tam był odprysk kiedys :P
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Junia

• Gaduła
Oczywiście tak znakomitą, że nigdy nie wracała do pozycji ZERO bo sprężyny jakoś dziwnie nie wyrabiały...

;)

Myślę że jednak na razie Wrobelsparrow na czele z aukustykiem za 12 patyków i zacnym komentarzem :D

Dobrze wysezonowany, odpowiednio wyselekcjonowany świerk pęka z charakterystycznym suchym trzaskiem, w zasadzie pozbawionym fajnego dolnego środka, za to z dużą ilością góry i nieciekawego górnego środka. 9-cio częściowy binding wydłuża nieco sustain, co rekompensuje głęboki wychył płyty wierzchniej, podczas zgniatania jej dupą.
Pamiętacie tego żołnierza co chodził w szoku po plaży z urwaną ręką w "Szeregowcu Ryanie"? No to ja tak po chacie z tą gitarą zapierdalałem przez jakąś dłuższą chwilę.

Offline wuj Bat

• Pr0
Junia - paczaj: http://www.myspace.com/odiprofanumvulgus ;)

se7en - zdaje się Jakubiszyn robił w Bolandii kopie Kaszlerów. Może to jego klątwę do siebie przyciągnąłeś?

Czy kolo Jakubiszyn to może na Pomorzu grasował? Bo mam taki gadżet na jamie od równo 20lat, ale działa, jebany, bardzo dobrze.

Jak widać na fotce - krzywdą tej gitary jest to, że ją w ogóle zrobiłem. Stworzyłem potwora! :D
Paczki z głów!

Offline Junia

• Gaduła
Junia - paczaj: http://www.myspace.com/odiprofanumvulgus ;)

Wuju Patrz ;) -

Odpowiadając na pytanie Romana Kostrzewskiego, Nie, to nie "ON"

Offline wuj Bat

• Pr0
to, że ten artefakt wygląda jak skrzyżowanie batarangu z Robinem jest dla wszystkich zaskoczeniem ;D

Zacytowałem tam krzywiznę robinowego zadka! Niedługo chyba jebnę OGD! 20 lat - to już chyba bicz zasłużyła ;)
Paczki z głów!

Offline davqoniu

• Gaduła
  • Brotherhood of Lefties ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
a sprzedać jej nie chcesz? :P

Kiedyś miałem taki napad, ale przeżegnałem się lewą nogą - i przeszło ;)
Co ja za nią wezmę? A wartość mojej własnej roboty i sentyment? ;) Powinna kosztować 3000, bo to full ręczna robota :D

(jest aktualnie nastrojona w H i kurwi tak, że muszę się tym podzielić ze światem! ;))
Paczki z głów!

Offline Junia

• Gaduła
Se7en, ja sługa uniżona na początku chciałabym prosić o nie przylepianie zielonej etykietki, wklejam link do artykułu, w którym na temat aktywnych przetworników, zasady działania, oraz budowy, opowiada Zbigniew Wróblewski, założyciel firmy Merlin Pickup's.
W końcu musimy uświadamiać siebie na wzajem jako wielka gitarowa rodzina;) a mam dość mitów i teorii na temat różnic pomiędzy aktywnym i pasywnym pickup'em, oto link:

Edit: nie użyłam zwrotu, za który dostaję się zieloną karteczkę ;)

http://www.magazyngitarzysta.pl/ludzie/wywiady/200-zbigniew-wroblewski-merlin-pickups.html
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2010, 08:56:15 wysłana przez Junia »

Offline pele

• Gaduła
Moje wyczyny: najpoważniejszy to kiedy postawiłem gitarę na podłodze opierając o brzeg łóżka. Po paru sekundach pierdolnęła na podłogę, jakoś na bok i uderzyła blokadą. Efekt - prawdopodobnie pęknięcie gryfu na wysokości stopki, wiosło rozstroiło się i pojawiła się rysa na gryfie, ale o dziwo gryf dalej nadawał się do użytku. Dodam że było to moje pierwsze porządne wiosło, Ibanez z serii S, myślałem że w głowe sobie strzele.

Były też 2 większe obicia lakieru w moim obecnym ibanezie: jedno o kant biurka, drugie jak nie trafiłem gitarą do futerału (poszedł kawałek lakieru koło gniazda. Ale pożyczyłem od dziewczyny lakier do paznokci i załatałem :)

PS: zajefajny topic!

Offline Junia

• Gaduła
Wczoraj miałam pogadankę z Nexusem, zamówiłam kolejne wiosło (Zorro I will kill You) no i od słowa do słowa, opowiedział mi o najdroższej naprawie jaką wykonał. Było to w czasie kiedy miał pracownię w Belgii. Przyszedł do niego Pan z Gibsonem z początków XI w. Dynastia Ming, body ze starożytnego dębu, nr. seryjny -1, diamentowe markery, itd, itd...
Body "rozwalone do połowy" bo gitara na serio zdrowo przywaliła w kafelki... Nexus opowiada, że naprawiał ją 4 miesiące, dobierał i łączył włókna i wszystkie te lutnicze sztuczki (3/4 w ogóle nie zrozumiałam) bo gitara na prawdę zacna. Za naprawę skasował...uwaga... uwaga... jeszcze chwila... zaraz się dowiecie... spokojnie... już mogę powiedzieć... dobra... to już mówię... 4.000€
Mówię o tym dlatego, że lubię dzielić się ciekawostkami, to raz, a dwa mówiliście że 1400 PLN to dużo za naprawę gitary;)
Ale w związku z tym że gitara była wyceniona na 23.000€, Pan z uśmiechem wyłożył pieniądze, zabrał gitarę i poszedł... Nexus powiedział że jedynie rentgenem można by było stwierdzić, że gitara w ogóle była uszkodzona.
No powiedzcie że fajna historia... 8)

Pozdro;)

Offline Gohes

• Colonial Marine
  • Gaduła
  • Szatan, Blasty, Benedykt XVI...
    • J. D. Overdrive
M: Kobieto, przynieś browar! K: A magiczne słowo? M: Czary mary, podaj browary!