Autor Wątek: POMOCY! Bios w kompie  (Przeczytany 5098 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
POMOCY! Bios w kompie
« 30 Mar, 2010, 00:22:34 »
Potrzebuję pilnej pomocy osoby obeznanej w kompach i mającej chwilę czasu żeby mi pomóc.
Potrzebuję pilnie dysku bootowalnego z tym biosem: http://downloadcenter.intel.com/confirm.aspx?httpDown=http://downloadmirror.intel.com/13737/eng/112B.zip&agr=N&ProductID=2793&DwnldId=13737&strOSs=All&OSFullName=All%20Operating%20Systems&lang=eng

coś na zasadzie tego: http://www.marcinwilk.eu/lang/pl/projects/compal-fl90-bios-disc/

tylko tam jest BIOS który mi nie działa :/ i teraz potrzebuję tego 112B
Niestety na kompie który obecnie mi działa jest win7 i nie mogę nic tu zrobić :/
Plik najlepiej żeby miał rozszerzenie iso
Będę wdzięczny każdemu kto zechce jakoś pomóc
Dzięki,
Piotrek
B ( o ) ( o ) B S

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Odp: POMOCY! Bios w kompie
« Odpowiedź #1 30 Mar, 2010, 00:37:43 »
http://www.bootdisk.com/ Pierwszy wynik z googla.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #2 30 Mar, 2010, 00:40:41 »
znam i nie działa mi z win7
B ( o ) ( o ) B S

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #3 30 Mar, 2010, 00:44:49 »
Ale to że jak? Że co nie działa?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #4 30 Mar, 2010, 00:46:28 »
Ale to że jak? Że co nie działa?
no na laptopie mi nie działa. Wymaga dyskietki
E: może szerzej. Żaden z programów które tam mam nie chcą mi działać tak jak jest napisane w ich manualach. Zarówno flash disk itd. Siedze i klece różne bootowalne dyski 3 godzine, ale nic mi nie wychodzi :/
« Ostatnia zmiana: 30 Mar, 2010, 00:57:40 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #5 30 Mar, 2010, 01:22:12 »
Spróbuj może to: http://www.ultimatebootcd.com/
Z tej płytki możesz odpalić FreeDOS'a. Z tym, że jakoś będziesz musiał przetransportować program do flashowania i obraz, bo tamten FreeDOS chyba nie wie co to NTFS. Alternatywnie da się utworzyć płytkę bootowalną z tzw. el torito - emulacją dyskietki. Takie programy jak np. InfraRecorder umożliwiają wskazanie obrazu dyskietki (np. dysk startowy Windows 98) i umieszczenie go na płycie. Czemu chcesz flashować BIOS?

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #6 30 Mar, 2010, 13:11:28 »
To jeszcze polecę swoją ulubioną metodę - boot obrazu Cichy BootDisk za pomocą GRUBa zainstalowanego na pendrajwie. I masz wszystko. I czyta NTFS i jest ekstra.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #7 30 Mar, 2010, 14:11:21 »
A odtwarza filmy w HD?!

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #8 30 Mar, 2010, 15:12:03 »
Ale tylko przez kompozyt.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #9 30 Mar, 2010, 21:54:42 »
kurna, dałbym głowę że odp. W każdym razie niewazne, juz działa. Generalnie jestem DUPA!
Nie pomyslałem o najprostszej rzeczy pod slońcem, czyli ustawienie DHCP na disable :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #10 30 Mar, 2010, 22:05:54 »
No to teraz musisz się solidnie wytłumaczyć jak wpadłeś na pomysł aktualizacji biosu :D

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #11 30 Mar, 2010, 22:19:16 »
No to teraz musisz się solidnie wytłumaczyć jak wpadłeś na pomysł aktualizacji biosu :D

Hahah +1 ;D

Aktualizacja BIOSu powinna wyglądać z grubsza tak:

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #12 30 Mar, 2010, 23:14:49 »

Długa historia, ale dobra.
Zaczęło sie od tego, że szlag mi trafił kartę w laptopie (GeForce 8600m GT). Wyglądało to tak, że komp sie uruchamiał, ale nie było obrazu. Oddalem kompa do serwisu, leżał tam 2 tygodnie. W międzyczasie googlałem a lot i wpadłem na mnóstwo postów i tekstów nt tej grafiki.
Po pierwsze własnie odnośnie BIOSu, ktory posiadałem. PODOBNO nawalała kontrola temperatury i za mocno się grzal nawet przy zwykłym przeglądaniu neta. To akurat by sie zgadzało, bo nie raz palce szło poparzyć o touchpada albo nadgarstek na powierzchni nad odprowadzaczami ciepła/grafą. Więc postanowiłem pozbyć się dziada i tak tez zrobiłem. Jednocześnie, a może jednak wcześniej rozegrala się 2 historia. Laptop wrócił z serwisu, ale nic nie zrobili. Wymienili chip w karcie, ale nadal bylo tak samo. Diagnoza: kupno nowej grafiki. Nówka to ok 650 pln, z chin za ok 300, w polsce używka: 400. Stwierdziłem że za chuja nie będę ładował takiej kasy. I tu jest ta 2 historia. Znalazłem w necie temat dotyczacy (uwaga uwaga) wypiekania karty graficznej w piekarniku. Oczywiscie nie miałem nic do sstracenia, bo w najgorszym przypadku musialbym kupowac nowa grafę. Ściągnalem książkę serwisowa do mojego lapa, gdzie było krok po kroku jak go rozłożyć. Zrobiłem to, dostałem sie do grafiki, wyjałem ją i piekłem w piekarniku przez 8,5 minuty w temp 180 stopni. Kartę założyłem i juz mi śmiga caly laptop. Karta bangla, lapek sie nie grzeje i ogólnie to byl męczący tydzień :D

I jeszcze info o lapie:

Model to Compal FL90, ma już ponad 4 latka, wiec miał prawo sie zjebać. I tak na wakacje szykuje sie na nowego :)
« Ostatnia zmiana: 30 Mar, 2010, 23:18:28 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #13 30 Mar, 2010, 23:41:04 »
Zrobiłem to, dostałem sie do grafiki, wyjałem ją i piekłem w piekarniku przez 8,5 minuty w temp 180 stopni. Kartę założyłem i juz mi śmiga caly laptop. Karta bangla, lapek sie nie grzeje i ogólnie to byl męczący tydzień :D

Men, nie myślałeś o serwisowaniu kart graficznych?

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #14 31 Mar, 2010, 00:44:35 »
Zrobiłem to, dostałem sie do grafiki, wyjałem ją i piekłem w piekarniku przez 8,5 minuty w temp 180 stopni. Kartę założyłem i juz mi śmiga caly laptop. Karta bangla, lapek sie nie grzeje i ogólnie to byl męczący tydzień :D
Z cyklu "Czy wiesz że?": bo jest lutowane bezołowiowo i stopy lutownicze po paru latach tracą swoje właściwości. W zwykłym serwisie naprawa wygląda tak:
1.wylutować układ
2.odessać spoiwo lutownicze
3.wlutować używając "zwykłego" ołowiowego spoiwa
A z racji że układy w kartach graficznych są wykonane w technologii BGA to wkładając płytę do piekarnika rozpuszczasz spoiwo i zazwyczaj udaje się przywrócić przewodnictwo po ponownym zastygnięciu. Obstawiam, że za jakiś czas problem powróci ;)

W dzisiejszych czasach naucz się lutowania BGA, a będzie sporo kasy z "naprawy" komputerów. Wystarczy na nowo przylutować, a w serwisie biorą kilkaset zł za taką operację. Złota żyła!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #15 31 Mar, 2010, 18:35:04 »
problem jest w tym, że oddalem kompa do serwisu i oni przelutowali układ i nic nie działało, dlatego mi poweidzieli żeby kupić nową grafikę. Nawet jeśli problem powróci za jakis czas, to ja i tak juz pewnie będę miał nowego laptopa. Ta grafika po prostu wysiadła o pół roku za wcześnie ;)
B ( o ) ( o ) B S