Autor Wątek: Co was ostatnio zszokowało?  (Przeczytany 1427448 razy)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
"Nikt" w sensie władze koscioła, to tak zeby była jasność. Osobiście dziwnie na to patrze ale nie do tego stopnia by osądzać.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
To kapela, której byłem technicznym. Większość festiwali chrześcijańskich w Europie zaliczone. W PL też znani. Da się? Da. Jest u nas akurat kilka takich kapel - Anastasis, OX, kiedyś Pneuma :D
Wiara musi opierać się na Słowie Bożym, a nie na przeżyciu. W średniowieczu, kiedy Biblia była księgą zakazaną dla pospólstwa, a msze prowadzone tylko po łacinie, były stosowane takie triki jak np. pochyła podłoga w katedrze (uzyskiwano w ten sposób wrażenie ciągnięcia w kierunku ołtarza), półmrok, świece, gregoriański chór, i wiele innych zabiegów socjotechnicznych, które powodowały, że ludzie poddawali się całkowicie tej grze na emocjach.
Wymogi i przepisy Krk to ciężary nie do uniesienia dla zwykłych ludzi, a duchowni nie chcą ich dotykać nawet najmniejszym palcem.

Ja nie słucham od dawna świeckiej muzyki, ale wczoraj puściłem sobie Robaki Luxtorpeda, i zdałem sobie sprawę z tego, jak muzyka oddziałuje na człowieka.
To jest trend, który obserwuje się w zborach ewangelicznych ( nie mówię o kościele ewangeliczno-augsburskim), że buduje się zaufanie i nastrój właśnie za pomocą muzyki, jest podnoszenie rąk, są łzy, ludzie mają wrażenie, że przeżywają coś duchowego, ale to jest zwykłe działanie na emocje.
W tym kontekście wiara musi zasadzać się na Słowie Bożym, a nie na emocjach.

Dobra panowie, nie chcę zarobić bana, więc w tym temacie to już koniec z mojej strony. Jak ktoś chce pogadać, to możemy na priv, albo w jakimś temacie do tego stworzonym.

Sorry za offtop.

Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline sylkis

• Pr0
Sam nie mogę się zdecydować co mnie bardziej mierzi - chrześcijańka czy satanistyczna tematyka w metalu :D
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Diabły diabły wszedzie widzę diabły, szatan na tronie cała ludzkość płonie.  To nie morze mierzić, to zdecydowanie smieszy ;)

Offline Dmaligator

• Pr0

Dla spstrzgawczych do tematu
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
Sam nie mogę się zdecydować co mnie bardziej mierzi - chrześcijańka czy satanistyczna tematyka w metalu :D
Sprawdźmy. Chrześcijański metal:
http://w382.wrzuta.pl/audio/8K7rJ4uaZhT/jesu_domine_-_piaski_jerozolimy
synkopy to guwno

Offline sylkis

• Pr0
No dobra, niech wam będzie, Chrześcijaństwem po prostu gardzę, ale nie boję się go przynajmniej :D
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
A. Ja już chyba rozumiem, o co chodzi Trzynastemu.

Należałoby rozróżnić rozumienie "naukowe" chrześcijańskości oraz rozumienie / znaczenie potoczne. I tu zgoda. Metal nie może być chrześcijański w owym hardkorowym / ortodoksyjnym / naukowym znaczeniu. Podobnie jeśli nosisz bikini i wielbisz Jahwe, za to, że tak perfekcyjnie uformował Twoje pośladki, smażysz naleśnik i głośno dziękujesz bogu za jego słodką zajebistość, czy tańczysz salsę, chwaląc Pana - wiedz, że naleśnik nie jest chrześcijański, bo nie mówi o nim Pismo.

To tylko, jak powiada Musza, naleśnik poruszający w swej zajebistości tematykę chrześcijańską.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Biblia nie zajmuje się naleśnikami, salsą, metalem czy mamą Muminka.
Dziękując Panu za naleśnik, nie robisz niczego niewłaściwego.
Biblia jednak zajmuje się tematyką Boga. Czy istnieje? Jaki jest? Czego ode mnie wymaga? Czym jest posłuszeństwo Bożemu Słowu? Biblia jest Chrystocentryczna, nie jest naleśnikocentryczna .
Nie ma sensu dokładać tam rzeczy, którymi się nie zajmuje.
Mnie to nie przeszkadza podziękować za naleśnik.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Algiz

• Gaduła
  Czyli Pop metal to metal prawosławny ?  ;)

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Biblia nie zajmuje się naleśnikami, salsą, metalem czy mamą Muminka.

Dokładnie o tym mówię.

Dziękując Panu za naleśnik, nie robisz niczego niewłaściwego.

Grając metal i poruszając w nim tematykę chrześcijańską też zdecydowanie nie.

Ja nie żartuję, naprawdę dotarło do mnie, że potoczne użycie określenia "chrześcijański" faktycznie tu i ówdzie nie pasuje, ale zwracanie na to uwagi jest czepialstwem.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
"Pop" w prawosławiu jest odbierany jako określenie pejoratywne.
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Sprawdźmy. Chrześcijański metal:
http://w382.wrzuta.pl/audio/8K7rJ4uaZhT/jesu_domine_-_piaski_jerozolimy

Większej żenady nie mogłeś znaleźć co ?  :P  :D

taa wię, mogłeś ale byłeś aż nad to łaskawy ;)

Chyba jestem złym chrześcijaninem, gdyż albowiem mam głęboko w tyle całą tą terminologię i szufladkowanie. Cienizna czy szatańska czy chrześcijańska jest i bedzie cienizną.

« Ostatnia zmiana: 30 Sie, 2014, 12:12:40 wysłana przez commelina »

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Darcie mordy i gain odkręcony na 11/10 nie są sprzeczne z Biblią. :P To, że komuś się to źle kojarzy jest moim zdaniem tendencją wynikającą tylko i wyłącznie z indywidualnego poczucia estetyki sztuki, wartościowaniem pewnych elementów stylistycznych charakterystycznym dla gatunku. To, że metal ma korzenie jakie ma wcale nie oznacza moim zdaniem, że należy go uznawać za antychrześcijański. Dynamit też nie został wynaleziony po to, by zabijać ludzi, a jednak do tego służy. Nóż może służyć do krojenia chleba jak i odkrojenia komuś głowy na Bliskim Wschodzie. Etc.
« Ostatnia zmiana: 30 Sie, 2014, 12:42:47 wysłana przez Bjørn »
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Grając metal i poruszając w nim tematykę chrześcijańską też zdecydowanie nie.
Ja nie żartuję, naprawdę dotarło do mnie, że potoczne użycie określenia "chrześcijański" faktycznie tu i ówdzie nie pasuje, ale zwracanie na to uwagi jest czepialstwem.
No to w końcu się zgadzamy, grasz metal i poruszasz w nim tematykę chrześcijańską, i może to jest czepialstwo, ale to nie oznacza z automatu, że grasz chrześcijański metal, bo to właśnie jest oksymoron, dla mnie osobiście, ale każdy może mieć zdanie inne niż moje. ;)

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
A ja tak dopierdolę swoich kilka słów - rozmowa o religii, jej dogmatach i konsekwencjach z nich wynikających jest spoko, ale @13 wybacz, moim zdaniem każdy ma własny rozum i każdy decyduje za siebie i tak jak nie mam nic do czytania odnośnie tego cały czas uplatasz to w słowa tak, że wydaje mi się (jedynie moja opinia) jakbyś chciał każdego przekonać do Chrześcijaństwa, a tego zdzierżyć nie mogę bo równie dobrze mógłbym krytykować i sprowadzać na "drogę" ateizmu/agnostycyzmu wszystkich moich znajomych/przyjaciół, ja osobiście po prostu słucham i udzielam swojej opinii i przepraszam, ale osobiście nie lubię kiedy ktoś na siłę przekonuje mnie do swoich poglądów. Ot nie lubię i tyle ;)

Więc konkluzja jest moim zdaniem taka, że to jest jednak forum gitarowe (niektórzy mogą się ze mną nie zgodzić bo jednak społeczność zajebista o czym przekonaliśmy się z moją :love: w zeszłym tygodniu dzięki Skervesenom) i jakoś tak nie przepadam za ciągłym czytaniem o Twojej religii, i tak, wiem, to może być uznane za atak (?) którym jednak nie jest - po prostu chodzi mi o to, żeby wincyj było u muzyce dla której głównie tutaj siedzę i o gitarkach ( :D ) a mniej o religii ok? :)

Szanujmy siebie nawzajem i szanujmy to że nie każdy ma takie same poglądy, to jedyne czego oczekuję :) A co metalu chrześcijańskiego i jego dzikich odmian oraz poglądów na jego temat, czasem naprawdę można się zdziwić :D Słucham ja sobie metalu progresywnego, fajny, uadny myślę - pewnie jakie szatany (wokal trochę niewyraźny) sprawdzam zajawkę o zespole i jeden tekst - Christian :D I pasuje, wszystko gra jak powinno, szarpie za nogawki, łbem można machać więc lubyet ;)

A co do zszokowania - Uneven Structure których płytę kupiłem bez większego namysłu, @wuj Bat który oblał mi plecy piwem ze szczęścia ( :D ) i świetna ekipa Skervesena której nie poznałem jeszcze w całości, ale już wywarła na mnie tak niesamowicie wielce pozytywne wrażenie że podjąłem kilka decyzji do których teraz będę dokładał ich realizację :) No i niesamowicie tanie lody nad morzem i gałki wielkości roju much końskich :D

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 30 Sie, 2014, 15:56:39 wysłana przez Aremenius »

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Słuchajta takiej muzyki, jaka wam sie podoba, nie pierdolta.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No nie wię, to jest off top w koncu, czynasty zaczął walić tekstłole w spoilerach więc myślę ze nie ma sie co spinać . Ja to Go nawet podziwiam ze potrafi dopasować cytaty i fogle. Zostałę jedynie zaskoczony, ze fogle nie słuchasz chłopie Ty tak czynasty , jak to ładnie określiłeś muzyki świeckiej. Jednak ładnie to ujął Chop ze wsi i tego się trzymajmy ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Widocznie nie jest taki żałosny jak się Tobie wydaje. Tylko nie wchodźmy w dyskusję kto w Polsce z polityków jest mniej żałosny :P
Mi to tam pasuje.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
To już drugi premier, który wyjebał na zachód na saksy. Chyba się cieszę.

Offline Dmaligator

• Pr0
Bida w polsze jak już premier do roboty na saksy gna.
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Roq

• Prawie użytkownik
Nie miał wyboru..... jakby został to by go pisiory przed trybunałem postawiły hłe hłe.

Offline Bjørn

• Pr0
Tia... lizał dupę Niemcom to i posadkę dostał. Wielka tajemnica wiary... auta i dolary...
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Guziel

• Gaduła
  • Du Doppelgänger, du bleicher Geselle!
Wiadomo było na co gra już kilka lat temu. Dolan kłamczuszek ;)
"Szczęk broni w imię boże. Jeszcze jedno słowo. Zapamiętaj na zawsze..."

Offline Bjørn

• Pr0