Autor Wątek: Co was ostatnio zszokowało?  (Przeczytany 1426237 razy)

Offline sylkis

• Pr0
Z tego, co mi wiadomo, to nie do końca tak było, biorąc pod uwagę mnogość odłamów i mieszanek chrześcijaństwa utworzonych już w pierwszym jego stuleciu, oraz fakt, że wiele mitów w obecnej biblii powstało bardzo późno (jak np. dysputy filozoficzne między Jezusem, a Poncjuszem Piłatem stworzone na potrzeby przypodobania się Rzymianom, gdy chrześcijaństwo zostało przyjęte jako religia oficjalna) ale nie jestem ekspertem na tym polu - jedynie mam w planach w końcu dorwać Biblię Poznańską, Torę, Koran, tłumaczenia na PL lub ENG tekstów gnostycznych, współczesnych koptyjskich, ormiańskich i inne takie, jakie tylko uda mi się zdobyć, aby jak najlepiej ogarnąć z pierwszej ręki, oraz poszukać jakiś wiarygodnych opracowań naukowych, historycznych ;) Być może też katechezę KK itp, jeśli będę miał siły, dla również nie-świeckiego komentarza.

To wszystko jednak raczej z ciekawości, aby wiedzieć z najwiarygodniejszeg o i jak najszerszego IMO źródła z czym mam do czynienia, bo nic mnie nie przekona do religii jako takiej - dla mnie warte one z definicji są tyle, co legendy. Nawet jeśli gdzieś w nich jest ziarno prawdy, to ludzie już dawno je przemielili wraz z innymi (nieprawdziwymi) i wypiekli z tego tęgi i przyjarany bochen. Co nie umniejsza samemu przekazowi kulturowemu, wzorcom moralnym, postawom itp. zawartym w świętych tekstach, które w świadomy sposób można odrzucić, lub przyjąć i wykorzystać przy kształtowaniu siebie, aby być lepszym człowiekiem, członkiem społeczeństwa. Na tej samej zasadzie, co i z innych religii, np. popularnej w naszych szkołach mitologii greckiej ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.

bandit112

• Gość
Z tego, co mi wiadomo, to nie do końca tak było, biorąc pod uwagę mnogość odłamów i mieszanek chrześcijaństwa utworzonych już w pierwszym jego stuleciu, oraz fakt, że wiele mitów w obecnej biblii powstało bardzo późno (jak np. dysputy filozoficzne między Jezusem, a Poncjuszem Piłatem stworzone na potrzeby przypodobania się Rzymianom, gdy chrześcijaństwo zostało przyjęte jako religia oficjalna) ale nie jestem ekspertem na tym polu - jedynie mam w planach w końcu dorwać Biblię Poznańską, Torę, Koran, tłumaczenia na PL lub ENG tekstów gnostycznych, współczesnych koptyjskich, ormiańskich i inne takie, jakie tylko uda mi się zdobyć, aby jak najlepiej ogarnąć z pierwszej ręki, oraz poszukać jakiś wiarygodnych opracowań naukowych, historycznych ;) Być może też katechezę KK itp, jeśli będę miał siły, dla również nie-świeckiego komentarza.

To wszystko jednak raczej z ciekawości, aby wiedzieć z najwiarygodniejszeg o i jak najszerszego IMO źródła z czym mam do czynienia, bo nic mnie nie przekona do religii jako takiej - dla mnie warte one z definicji są tyle, co legendy. Nawet jeśli gdzieś w nich jest ziarno prawdy, to ludzie już dawno je przemielili wraz z innymi (nieprawdziwymi) i wypiekli z tego tęgi i przyjarany bochen. Co nie umniejsza samemu przekazowi kulturowemu, wzorcom moralnym, postawom itp. zawartym w świętych tekstach, które w świadomy sposób można odrzucić, lub przyjąć i wykorzystać przy kształtowaniu siebie, aby być lepszym człowiekiem, członkiem społeczeństwa. Na tej samej zasadzie, co i z innych religii, np. popularnej w naszych szkołach mitologii greckiej ;)

A potem piszesz że Ci się ganglion nawraca :D

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins

Już zapomniałem o tym konkursie, że go Rachet wygrał, a ja wyłudziłem główną nagrodę :D

Jak tam piwko smakuje, Rachet? ;)

Dmaligator, dzięki stary :D

Nie dostałem :(

( Obraz usunięty.)
Ale dostaniesz :)

Dostałem!

Dzięki :*
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline Dmaligator

• Pr0
Nie pij od razu zchłódź wpierwej :)
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Chłodzi się od wczoraj i czeka na jakąś lepszą okazję :)
« Ostatnia zmiana: 03 Maj, 2012, 10:32:42 wysłana przez Rachet »

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline Turgon

• Gaduła
Nie widziałem ani jednej pszczoły w tym roku...
Ssiecie.

Offline sylkis

• Pr0
A potem piszesz że Ci się ganglion nawraca :D
Spójrz post wcześniej, akurat tym razem długość mojego się tak nie wyróżniała ;)
Spoiler
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline thornado2

• Gaduła

Dopjero lato idzie. Może jeszcze przyleco/obudzo sie/wuteva

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.

Dopjero lato idzie. Może jeszcze przyleco/obudzo sie/wuteva

forum.sevenstring.pl/off-topic/co-nas-w-zyciu-cieszy-)/msg214969/#msg214969

:)

Offline wuj Bat

• Pr0
Moja Wspominana Wielokrotnie Brodata Sąsiadka jest schorowana i już nie wychodzi z domu, tylko leży. No i się tak roztyła, że żeby zabrać ją do szpitala przyjechała jedna karetka, potem druga, a potem jeszcze wezwano Straż Pożarną... Kiedy ileś chłopa znosiło ją z IV piętra to dosłownie wszyscy sąsiedzi lookali co się dzieje.  Na oko to już były okolice 200kg i lepiej...
Oczywiście Szymo-strażak nie mógł nie wykorzystać okazji i chwalił się strażakom swoimi czterema wozami strażackimi. Śmiali się ;).
Paczki z głów!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Bo z baby z brodą ważącej 200kg oficjalnie śmiać się nie mogli. Szkoda że nie zrobiłeś fotek :(
B ( o ) ( o ) B S

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Bo ma na tyle taktu, by z cudzego nieszcześcia nie robić sensacji i taniej rozrywki.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Dziwnie piszesz słowo głupota ;)
Nie no, srs, jesli ktoś się doprowadza do stanu wagowego ~200 kg to to nie jest nieszczęście tylko głupota w czystej postaci i to się leczy, ale najczęsciej od strony psychicznej bo to w głowie jest problem

E: odnosnie fotek miałem na myśli brodę, o której wcześniej z Baciem gdzies pisaliśmy. Nie miałem na mysli całej akcji znoszenia kobiety
« Ostatnia zmiana: 03 Maj, 2012, 20:30:21 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline wuj Bat

• Pr0
Znaczy się: sąsiadka jest deko "tego"...

Zszokowało mnie przed chwilą, że obejrzałem swój filmik z gay party w wersji 3D, ale w opcji bez okularów - że trzeba cały czas trzymać zeza. No, zajebisty efekt, bo w okularach giną kolory!
Paczki z głów!

Orange

• Gość
Już czwartek.

Offline Frantic

• Pr0
No i się tak roztyła, że żeby zabrać ją do szpitala przyjechała jedna karetka, potem druga, a potem jeszcze wezwano Straż Pożarną...
Wywozili ją w częściach?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dziwnie piszesz słowo głupota ;)
Nie no, srs, jesli ktoś się doprowadza do stanu wagowego ~200 kg to to nie jest nieszczęście tylko głupota w czystej postaci i to się leczy, ale najczęsciej od strony psychicznej bo to w głowie jest problem

Gdybyś miał doczynienie ze schorowaną kobietą w wieku 50-60+ która nic nie je, a hormony i inne takie powodują u niej stały przyrost wagi, chodzic nie może, bo np jak moja teściowa ma otwierające sie rany czyli poczatki bergera , to nie pozwoliłbys sobie na nazwanie czegoś takiego głupotą.
Zanim kogos nazwiesz głupcem, dwa razy się zastanów, a póżniej jeszcze pomyśl.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
:facepalm: No tak, bo każdy gruby czlowiek ma wyzej wspomniane objawy i chorobę, zaden z nich po prostu się nie obżeral i nie prowadził leniwego trybu życia przez kilka lat... Wierz mi, przez dwa lata przewinęło mi się przy wspólpracy setki grubych osób w wieku 25-55 lat. Wiesz ilu z nich było grubych bo byli faktycznie chorzy? Zero. Wiesz ilu z nich było leniwych lub nie mających nawyków poprawnego odżywiania się (czyli ładowali w siebie jak w smietnik) i dlatego byli grubi? Praktycznie wszyscy. Pomijam część, która obżerała się z powodu depresji. Ale jakbym miał namalować schemat chorobliwie otyłego człowieka to byłby to niepracujący lub pracujący na siedząco, którego hobby to telewizja i cukier. Przykro mi z powodu Twojej teściowej, ale to że ją dotknęlo nieszczeście to nie jest powód żeby usprawiedliwiać tym każdego grubasa, zwłaszcza że o wyzej wspomnianej przeze mnie kobiecie najpewniej wiesz tyle samo co ja. Jesli Ty mozesz zakładac ze ona cięzko choruje to ja tak samo mogę zakładać że ona po prostu a dużo jadła.
B ( o ) ( o ) B S

Offline wuj Bat

• Pr0
Oj, cicho już. Ogłaszam remis! :)
Paczki z głów!

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

,..... zwłaszcza że o wyzej wspomnianej przeze mnie kobiecie najpewniej wiesz tyle samo co ja. Jesli Ty mozesz zakładac ze ona cięzko choruje to ja tak samo mogę zakładać że ona po prostu a dużo jadła.

wujo napisał wyraźnie SCHOROWANA
« Ostatnia zmiana: 04 Maj, 2012, 09:20:13 wysłana przez commelina »

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Zszokowało mnie, że g-zs jeszcze nie poddał się po 5 miesiącach walki z rzeczywistością.

Spoiler