Radykalni chrześcijanie w niczym nie różnią się od islamistów. Fanatyzm i ślepa wiara w to co powie guru, nienawiść i pogarda dla odmienności. A tu juz waćpan się myli i to mocno. Katole są mniej, że tak powiem, wybuchowi. Fakt, głowy mi nie obetną w centrum dużego miasta... Nic mi do tego czy ktoś wierzy w boga, bogów czy latającego potwora spaghetti. Jeżeli jest to sposób pomocny przy codziennym funkcjonowaniu, to fajnie, byle bez szkody dla innych. Osobiście trzymam się od tego wszystkiego z daleka i pozostaję wierny nauce oraz logice, jednocześnie starając się nikomu nie wchodzić w drogę. Natomiast kiedy słyszę, że nie powinienem kupować sobie pizzy, bo jest jakiś post albo nie powinienem jeść mięsa, bo jest piątek itp. to od razu budzi się we mnie Varg Vikernes i Robert de Sable, bo słowem zakończenia, chuj to kogo obchodzi, o!No to może powinieneś się przyjrzeć co mówi na ten temat Biblia, a nie twój ksiądz w parafii. Jak już nauczysz się rozróżniać tradycję kościoła Rzymskiego od wiary, to może będzie ci lżej?
Spoiler Kol 2:16-17 (16) Niechże was tedy nikt nie sądzi z powodu pokarmu i napoju albo z powodu święta lub nowiu księżyca bądź sabatu. (17) Wszystko to są tylko cienie rzeczy przyszłych; rzeczywistością natomiast jest Chrystus.
Spoiler Rzm 14:1-3 (1) A słabego w wierze przyjmujcie, nie wdając się w ocenę jego poglądów. (2) Jeden wierzy, że może jeść wszystko, słaby zaś jarzynę jada. (3) Niechże ten, kto je, nie pogardza tym, który nie je, a kto nie je, niech nie osądza tego, który je; albowiem Bóg go przyjął.
Ja mogę tak długo, ale nie będę Biblii tu przepisywał.
Powiem tylko, że Biblia wspomina o poście w niespełna 10 miejscach, najczęściej w ST, i nie ma to nic wspólnego z jakimiś pogańskimi świętami, czy panteonem świętych wprowadzonymi 1:1 przez kościół Rzymski.
I stanowczo protestuję przed nazywaniem katolików chrześcijanami, nie mają wiele wspólnego z Biblią, raczej jej przeczą i to w sprawach fundamentalnych.
A tu film na temat Islamu (wypowiada się między innymi były zamachowiec, niesamowity dokument):
Co zachód powinien wiedzieć o Islamie