Autor Wątek: Wasze ulubione trunki i inne pierdoły  (Przeczytany 76216 razy)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.

Jedno z najlepszych piw. Wielozbożowe, regionalne.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
Ja preferuję wódkę waniliową + cole.
ze sprajtem lepsza

bandit112

• Gość
Ja niedawno pierwszy i ostatni raz piłem wódkę ze sprajtem, jakie to niedobre :D W ogóle jeśli już driny to z sokami, jakoś nie lubię gazowanego alkoholu oprócz piwa :D

Szampona to wiadomo, tylko (przeważnie) w sylwka się pije :D

Offline FlyingV

• Gaduła
20 ml gin
20 ml blue curacao
chlust soku z cytryny
dopełnić szampanem

to jest dobre przy szkle 100-120 ml, jak są wieksze to proporcjonalnie więcej wszystkiego

Offline Leswar

• Gaduła
- rum,
- sprite,
- mięta,
- sok z limonki,
- lód
- sok jabłkowy,

Apple Mojito

Najlepszy drink ever(gdyby na świecie nie było whiskey). Dość popularny, jak praktykowałem na promie pływającym na kursie Świnoujście<->Ystad to ludziska brali go masowo :) Nie dziwię się.

Offline blackdahlia

• Pr0

Offline FlyingV

• Gaduła
Przy standardowym Mojito fajnie jest zamienić biały rum na malibu. Kobietom smakuje.

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline Drevniak

• Pr0
  • I'm the black kozioł of your przeznaczenie
zostaje fanem Jameson-a

no mistrzostwo, bardzo łagodna (czego nie lubie) a ta mnie rozjebała smakiem, polecam
"Kobiety tak mają ponieważ niedorozwój emocjonalny często idzie w parze z niedorozwojem intelektualnym. "

Offline Wojtt

• Gaduła
    • jutube
Drogie to? Chyba nie widziałem nigdy.

Offline indabrain

• Pr0
  • http://www.miastogniewu.pl/
    • Miasto Gniewu
Ja piłem Jene Jameson ;) i tez mnie urzekła smakiem. Obecnie jestem na etapie "home nalewkingu". Wczoraj przefiltrowałem 3 litry nalewki imbirowo, miodowo, cytrynowej. Jeszcze miesiąc leżakowania w butelkach i podzielę się wraażeniami związanymi z tym wynalazkiem. O dziwo przepis oparty nie na spirytusie, a na wódce. Zobaczymy.

A co do Old Smuglera to, gniecie wszystkie 3 letnie Walkery i Balentyny. Głęboki, aromatyczny i nie zapierdala spirytem. Najlepszym testem smakowym nie licząc czyściocha to robienie drinków nie z Coli a ze Sprite. Wcześniej wymienione są po prostu niesmaczne.
Zbieram na polu swej wiary, drobne fragmenty siebie....

Offline birthmark

• Gaduła
Wczoraj przefiltrowałem 3 litry nalewki imbirowo, miodowo, cytrynowej. Jeszcze miesiąc leżakowania w butelkach i podzielę się wraażeniami związanymi z tym wynalazkiem.
Możesz podać proporcje? Imbir jest moim fanem.
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Stefan

• Użytkownik

ze średniego segmentu cenowego można spróbować tego bo wydaje mi się że jest jedną z lepszych (na pewno lepsza niż lidlowe Queen Margot czy Western Union)- delikatna i dobra w smaku. Cena - w Tesco w promocji była swego czasu po 43 zeta (na necie widziałem po 53) w Netto wyczaiłem po 39,99 :D Ale to przed Sylwkiem więc teraz pewnie odpowiednio drożej.
Tego Jamesona muszę spróbować bo nie piłem..

Offline indabrain

• Pr0
    • Miasto Gniewu
Wczoraj przefiltrowałem 3 litry nalewki imbirowo, miodowo, cytrynowej. Jeszcze miesiąc leżakowania w butelkach i podzielę się wraażeniami związanymi z tym wynalazkiem.
Możesz podać proporcje? Imbir jest moim fanem.

3 x 0,7 dobrej wódy, 6 dużych cytryn o grubej skórce, 9 łyżek miodu naturalnego, 20 deko cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego, 30 deko świeżego imbiru.
Cytryny myjesz i parzysz kroisz w ósemki, imbir obierasz i kroisz w cienkie paseczki. Dodajesz cukry i miodek (miodek można pogrzać w słoiku w garnku  z gorącą wodą żeby był płynny) delikatnie mieszasz (w sensie trząchasz butlą lub słojem, najlepsze są hermetycznie zamykane). Zalewasz to wódą znów mieszasz i odstawiasz w temp. pokojowej na 2 miechy co 2-3 dni trząchając. po tym czasie filtrujesz to przez 8 warstw gazy, a cytry i imbir wyciskasz przez gazę do tego, czynność filtracji warto powtórzyć 2 razy. Imbir nadaje się do zjedzenia bo jest smaczny i kopie:) Rozlewasz do butelek najlepiej ciemnych, i kitrasz do ciemnego barku w domu na kolejny miesiąc i już nie ruszasz. Potem można się upodlić:) Przepis możesz podzielić na 3 czyli na jedną 0,7 wódy itd.

Offline Rumak

• Pr0
jedno opakowanie cukru waniliowego

Spoiler

A w temacie, też robię nalewki, do tej pory zrobiłem pieprzówkę, pomarańczówkę i ostatnio cytrynówkę. Sam nie wiem czy większa frajda jest z robienia czy z picia.
Dobra cytrynówka to najlepsza wódka/nalewka pod słońcem, do tego dążę by wypracować doskonałą recepturę.
« Ostatnia zmiana: 12 Sty, 2012, 13:45:38 wysłana przez Rumak »

Offline birthmark

• Gaduła
Dzięki Indabrain, stestuję na pewno. W rewanżu dzielę się przepisem na inną zajebistą nalewkę:
- 1 porcja* wódki
- 1 porcja rumu
- 1 porcja spirytusu
- 1 porcja miodu
- 1 porcja soku cytrynowego
Mieszamy wszystko i odstawiamy na 1-2 miesiące. Jeżeli używamy naturalnego soku z cytryny, to po zmieszaniu z alkoholem wytrąci się osad, wtedy można odsączyć przed spożyciem. Smaczna, o odpowiedniej mocy i ładnym kolorze.

*porcja - dowolnie: szklanka, kufel, wiadro, itp., grunt, żeby wszystkie składniki były w równej proporcji.

Offline indabrain

• Pr0
    • Miasto Gniewu
THX. Miodowo cytrynowe na spirycie mam opanowane do perfekcji :D A że imbir jest również moim wielkim fanem to szukam inspiracji:) Ostatniego sylwka na koniec impry kolo zapodał malinówkę robioną przez szwagra gorzelnika z wykształcenia, soczek smakowity a 70 volta miał, jak dla mnie pro ale to trzeba bimbrownie mieć w garażu :D

Offline a197

• Gaduła

nie przepadam za mydlinami, ale na 3ech chłopa nawetnawet ;)

Offline Drevniak

• Pr0
  • I'm the black kozioł of your przeznaczenie
Drogie to? Chyba nie widziałem nigdy.

ja kupiłem z dwoma szklanicami za 60 coś złotych 0,7l nie jest drogi ale naprawdę smaczny

u mnie balon czeka na wykorzystanie do zrobienia wina korzennego czyli wermuta :D

« Ostatnia zmiana: 12 Sty, 2012, 17:05:08 wysłana przez Drevniak »
"Kobiety tak mają ponieważ niedorozwój emocjonalny często idzie w parze z niedorozwojem intelektualnym. "

Offline birthmark

• Gaduła
Wczoraj przefiltrowałem 3 litry nalewki imbirowo, miodowo, cytrynowej. Jeszcze miesiąc leżakowania w butelkach i podzielę się wraażeniami związanymi z tym wynalazkiem. O dziwo przepis oparty nie na spirytusie, a na wódce. Zobaczymy.
Zalane, teraz tylko czekać.

( Obraz usunięty.)
ze średniego segmentu cenowego można spróbować tego bo wydaje mi się że jest jedną z lepszych (na pewno lepsza niż lidlowe Queen Margot czy Western Union)- delikatna i dobra w smaku. Cena - w Tesco w promocji była swego czasu po 43 zeta (na necie widziałem po 53) w Netto wyczaiłem po 39,99 :D Ale to przed Sylwkiem więc teraz pewnie odpowiednio drożej.
Zakupione (w Tesco za 43 zeta).

Oprócz Williama wziąłem jeszcze to:

Offline Stefan

• Użytkownik

Zakupione (w Tesco za 43 zeta).

Oprócz Williama wziąłem jeszcze to:

[/quote]

O tego to ja nawet nie widziałem - jak spróbujesz daj znać czy dobre :D Drogie to??
Wiliama najbardziej lubię z dużą ilością lodu i niewielką ilością coli (najlepiej Pepsi) + plasterek cytryny tudzież limonki.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
Whisky Passport - mi bardziej smakuje nawet od jacka danielsa :)

Ja pierd*... 19 lat mam a już zaczynam chlać i nawet mam ulubiony trunek :P
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline birthmark

• Gaduła
Też jakoś 40 z groszem kosztował.
Obie flaszki mam na prezent, ale zazwyczaj takie prezenty konsumuję z obdarowanymi. ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
Ostatnio ma u mnie renesans sosik Mad Dog, zielony:

Kanapeczka, lekko majonezik i parę kropelek. Od razu cieplej pod sercem... Nie za ostry, we w sam raz!

Spoiler

Paczki z głów!

bandit112

• Gość