Autor Wątek: Kolumny marszczala v30 i greenback i 5150/6505  (Przeczytany 11231 razy)

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Kolumny marszczala v30 i greenback i 5150/6505
« 19 Sty, 2010, 14:21:54 »
Hell-o, ostatnio zaczalem sie zastanawiac o co chodzi z tymi kolumnami. Widze sporo kapel ktorym nie brakuje kasy na drozsze kolumny, a pomimo teo uzywaja wlasnei takiego zestawu. Czy te kolumny sa naprawde takie git i do tego mozna je tanio wyrwac ? Fajniej to to zagada od takiego np orange'a ktory jest duzo mniej popularnych wsrod rzeznikow, niz owy marszczal ?

Kolumny z greenami, sa chyba duzo mniej popularne, jak to to gra ?

Ide ogrywac na YT :)

Offline wuj Bat

• Pr0
Lans i ściema, plus ignorancja większości muzyków ;)

Bo większość gra, a nie się onanizuje ;)

Dlatego też chcę Marszałka na V30.

(grałem na Marszałku z greenami a obok była moja Laboga z V30 - w tym przyp. Marszal wymiękał. Dosłownie - sound był miękki i jakby lekko przydymiony).
« Ostatnia zmiana: 19 Sty, 2010, 14:45:12 wysłana przez wuj Batman »
Paczki z głów!

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Hmm no nie wiem jak to jest. Duzo zalezy od glosnikow i tego, czy w paczce jest dusza, ktora faktycznie wypycha tylne plecy (tak, zeby byly napiete). MDFowe plecy tez sporo zmieniaja. Ja np. nie zamienie Orange juz na nic. Nawet Marshall na tych samych glosnikach co mam teraz nie gra tak fajnie. Mniejsze, wezsze, bardziej stlumione brzmienie. Oczywiscie za prawie pol ceny, co jest wazne.
Inna sprawa jest z tymi kolumnami w mixie, bo wtedy Marshall znacznie sie lepiej wykazuje, jednak Orange nadal troszke wystaje.

Do 5150 polecam Greenbacki lub Governory albo inne Emi. Mniej piachu.
wearehelp.bandcamp. com

Offline Frantic

• Pr0
A co powiecie o Marszałku z Celestionami G12T-75 +6505? Osobiście to moje ulubione głośniki Celestiona ale nie słyszałem nigdy bezpośredniego porównania v75 i G12T-75. Może ktoś coś skrobnąć w tym temacie? 

A i jeszcze jedno. G12T-75 są porównywalne do G12T-70?
« Ostatnia zmiana: 19 Sty, 2010, 16:50:50 wysłana przez Frantic »

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
Ja w swoim Marszałku mam celestiony G12K-100 (angielskie) i pod 5150 dają radę :)

Offline TripleXXX

• Gaduła
    • www.buzzarocabs.com
To prosta linia od już nieprodukowanych G12H-100 a to są zajefajne głośniki :D Spróbuj jeszcze kiedyś na Eminence Man O War ;)

Frantic na pewno G12T-70 a nie G12M-70?

Offline Frantic

• Pr0
Nie wiem. Chodzi mi o te które były ładowane do paczek LDMa. Możliwe, że to G12M-70.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Jak dla mnie to te kolumny marszala to już wysoka liga i wedle gustu.
Ja obecnie gram na takim jednym marsczalu właśnie 4x12'' na v30. Gra mi to zdecydowanie lepiej niż an orendżu, a oszczędność konkretna. No i w zasadzie najlepiej mi to gada z dotychczas sprawdzonych zestawów.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
A co powiecie o Marszałku z Celestionami G12T-75 +6505? Osobiście to moje ulubione głośniki Celestiona ale nie słyszałem nigdy bezpośredniego porównania v75 i G12T-75. Może ktoś coś skrobnąć w tym temacie? 
naprawdę ulubione? ;) kumpel ma 1960B na g12t-75 i grają dobrze, ale bez rewelacji - trochę mulą, jakaś mało przyjemna siarka w górze czasem się pojawia, ale są ok. w porównaniu do Manowarów Eminencji mają bardziej brzmienie vintage (nie chodzi mi o vintage30 ;) ). sprawdzałem to pod Sidewinderem i Fendmessem, soł może z 6505 lepiej się dogaduje ;)
do widzenia.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
(grałem na Marszałku z greenami a obok była moja Laboga z V30 - w tym przyp. Marszal wymiękał. Dosłownie - sound był miękki i jakby lekko przydymiony).

ej Wuju ale to wlasnie jest zajebiste w Greenbackach! :D
Łe tej.

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
wielokrotnie pisalem o Marszalkach. To jest juz pro poziom. jednemu pasuje, drugiemu nie, ale te paki maja super stosunek jakosci soundu do ceny. Maja swoje wady jak wszystko, ale zalety rowniez.
No pain No gain !

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Mhh wszyscy sie tutaj podniecaja oranzeria i messami, dlatego spytalem oc z tymi marszczalami :)

Mam jeszcze jedno pytanie, jezeli chodzi o naglosnienie koncertow w klubach, duzych scenach itp.
Czy jest roznica przy naglosnieniu z majka przy paczce 4x12 i 2x12  ? Czy na przodach slychac roznice ?

Nie pytam jak jest na probie bo sam dobrze wiem, wygrywa 4x12, ale przy wiekszej ilosci sztuk moze, to stwarzac problem :)

Offline wuj Bat

• Pr0
Mam jeszcze jedno pytanie, jezeli chodzi o naglosnienie koncertow w klubach, duzych scenach itp.
Czy jest roznica przy naglosnieniu z majka przy paczce 4x12 i 2x12  ? Czy na przodach slychac roznice ?

Nie ;)
Paczki z głów!

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie

Nie ;)

Bo i tak Cię akustyk tak ustawi, że masz brzmienie jak z comba tonsil'a z lat 70 XD Nawet jakbyś miał 35' i strój od A0 :P Sorry za OT XD

Offline Muchatek

• Gaduła
  • Old Smuggler

ej Wuju ale to wlasnie jest zajebiste w Greenbackach! :D

+1. To jest właśnie ich urok. Osobiście wolę 5150 na greenach albo G12-65. Na V30 jest jak dla mnie za sucho -  no ale to oczywiście rzecz gustu - jak ktoś lubi sound ostry jak żyleta, będzie zadowolony.

Co do cen i "półek", to mogę powiedzieć jedynie tyle, że za bardzo dobrą paczkę Marshalla (np. pinstripe czy basketweave) można kupić 2 sztuki Mesy 4x12 Recto...

Offline primer

• Gaduła
Ja od wielu lat mam 1960AV - co prawda nie grałem na wielu paczkach ale za to zmieniałem wiele wzmacniaczy od Marshalli, Mese, Engla az w koncu mam 5150 i ta paczka zawsze grała na tyle dobrze ze nie miałem powodów zeby ja zmieniać.

Byc moze są lepsze paki, ale na moje ucho Marshall jest na tyle dobra paka że radzi sobie w kazdych warunkach.

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS

Nie ;)

Bacik, sprawdziles itp. ?

Offline wuj Bat

• Pr0
Czy jest roznica przy naglosnieniu z majka przy paczce 4x12 i 2x12  ? Czy na przodach slychac roznice ?

Nie ;)

Bacik, sprawdziles itp. ?

Tak, tak, tak :D Albo i więcej razów ;)

(a jak ma być słychać, skoro majk zbiera z jednego głośnika z niezmiernie małej odległości? A czemu są kolesie, którzy mają ścianę 4x12cali, a tak naprawdę gra jednogłośnikowe combo stojące z tyłu?)
Paczki z głów!

Offline Page_Hamilton

• Pr0
W ogole na przodach paczka Orange staje sie paczka High Power ;)
wearehelp.bandcamp. com

Offline pstry

• Gaduła

Nie ;)

no a nasz akustyk twierdzi, że "tak"... mimo, że mikrofon jest tak blisko, czuć róznice.

Offline wuj Bat

• Pr0

Nie ;)

no a nasz akustyk twierdzi, że "tak"... mimo, że mikrofon jest tak blisko, czuć róznice.

Audiofil? ;) Są ludzie, którzy dadzą sobie obciągnąć... nie! ogolić, że słyszą różnicę z powodu odwrócenia kierunku kabla head-paka, co i tak jest pikusiem przy tr00 audiofilach (do których onegdaj pretendowałem...). Fasol - to może konkretnie, co to znaczy dla Ciebie "różnica przy nagłośnieniu"? Bo inaczej utoniemy w voodoo rozważaniach.
Paczki z głów!

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
 :D

Chodiz mi o to czy jest slyszalan roznica jak na sali prob pomiedzy paka 4x12 a 2x12 ? Raz w studio sie przekonalem, ze jest i ot na kozysc 2x12... ale studio bylo mhh.... to jak jest czy nie ?:D

Offline Grzgrz

• Gaduła
Najlepiej zrób sobie porównanie. Usiądź przed paczką 412 np na V30. Pograj trochę, a później usiądź w tej samej odległości przed paką 212 na V30 i też pograj. Słyszysz różnice? Mikrofon też ja usłyszy. Chociaż fakt faktem, że zdecydowanie większe znacznie będzie miało to jak ustawiony jest mikrofon, a nie to czy masz 2 czy 4 głośniki w budzie..

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Prosze Cie, nie rob ze mnie cymbala :) Mialem 2x12 engla,orange, obecnie mam 4x12 i wiem jaka jest roznica... Ale pytam o roznice NA PRZODACH. Wybacz ale nie osiagnalem jeszcze 14 Dana i nie potrafie grac i byc przed prozdami w tym samym czasie :)

Poza tym, inaczej zbiera ludzkie ucho bedac na przeciwko paczki a inaczej majk 10 cm od membrany, gdzie potem to idzie na przody.

A tak to w ogole to no offence :)
« Ostatnia zmiana: 22 Sty, 2010, 02:15:42 wysłana przez Fasol »

Offline Grzgrz

• Gaduła
A mikrofon w studiu uslyszal roznice? Uslyszal, wiec czemu mialoby jej nie byc slychac na przodach? Ja nie mam doswiadczenia z przodami i taka paka, ale ze studiem i roznica miedzy 4ma a 2ma glosnikami juz tak (engl 412, 212 na V60). Skoro slychac to w studio, to i na zywo bedzie slychac.

Zatem roznica bedzie. Niespecjalnie wielka ale bedzie. Jednak jest masa innych znacznie wazniejszych czynnikow. Zamiast sie tym zajmowac, mysle, ze lepiej..

..pocwiczyc. ;)

I w zadnym wypadku nie probuje robic z Ciebie cymbala. :)