Ankieta

Czy Variagrip pomaga w graniu?

Fajne i pomaga
Zbedne gowno...

Autor Wątek: Planet Waves Varigrip-czy warto?  (Przeczytany 19843 razy)

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
Planet Waves Varigrip-czy warto?
« 03 Sie, 2009, 03:20:45 »
Ostatnio znalazlem cos takiego jak w temacie i zastanawia mnie jak to ma sie do rzeczywistosci, czy cwiczenie na tym daje cos czy tylko budzi odraze w stylu 'jedziesz busem i wszyscy mowia, ze konia walisz'? Ponoc strasznie latwo o kontuzje, co Wy na to?

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
http://forum.sevenstring.pl/warsztat/cwiczenia-dloni-gripmaster/
Co prawda to temat o gripmasterze ale zasada działania ta sama, tylko w tym nowszym można chyba ustawiać inny opór dla każdego palucha. Miałem gripmastera i sprzedałem bo brakowało mi na struny :D

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
racja;d zapomnialem, ze taki temat byl juz xD Ten Varigrip ma kilka ustawien wiec raczej powinien wypadac lepiej niz Gripmastery. Widzialem recenzje w 'Magazyn gitarzysta' o ile dobrze pamietam i pisali, ze fajne wiec zastanawiam sie nad tym.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
A czy w recenzji w "Magazyn gitarzysta" pisali kiedykolwiek coś źle o czymkolwiek? :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
No ale nie powiesz, że Grzegorz Skawiński kłamie, mówiąc że go używa i jest super??!! ;)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
No ale nie powiesz, że Grzegorz Skawiński kłamie, mówiąc że go używa i jest super??!! ;)

Nie no, gdzieżbym śmiał, wobec tego później dokończe posta, tylko polece do muzycznego kupić sobie to ustrojstwo, bo skoro skawa ma to ja tez bym kyjpokghvubbn     

:D
B ( o ) ( o ) B S

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
Wlasnie tez zauwazylem, ze z tym magazynem cos jest nie tak;d ma ktos wrazenie 'pisma sponsorowanego'? xD

Offline wuj Bat

• Pr0
Ostatnio znalazlem cos takiego jak w temacie i zastanawia mnie jak to ma sie do rzeczywistosci, czy cwiczenie na tym daje cos czy tylko budzi odraze w stylu 'jedziesz busem i wszyscy mowia, ze konia walisz'? Ponoc strasznie latwo o kontuzje, co Wy na to?

Obczaj bardziej koniobijny gadget, mają u mnie w pracy. Też cholernie łatwo o kontuzję, choć pomysł NASA genialny (jak ćwiczyć siłowo nie zabierając na pokład tony hantli itp.- jeśli gadka sprzedawcy to prawda ;))
Paczki z głów!

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
A po co ci mega silne palce do gry na gitarze?
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
zeby lepiej grac hammerki i pull offy? poza tym chce sie rozwiajac bardziej...

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
jak dużo się tym ćwiczy to ręce w pewnym momencie robią się jakby spięte, zgrabiałe, (skowyrne :P ) nie pomaga to ani w hameronach ani w pulofach ani w ogóle w niczym. Jebyne ćwiczenie które przynosiło (mi przynajmniej) zauważalne efekty wo ściskanie sprężyny kciukiem (u obu rąk na zmianę)

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Ja myślę ze do HO i PO wystarczy tylko pewien poziom siły palców, który nie trudno osiągnąć bez potrzeby pałowania się takimi narzędziami.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
chyba że ktoś chce sobie podczas pulofów i hameronów zrobić skalop podstrunnicy :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
to jeszcze zalezy jak jakie pulle i hammery. Hamerki w gore szczegolnie 124 ida idealnie, 134 juz duzo gorzej, ale tragedia to jest z offami, unikam ich jak ognia piekielnego i chce to zmienic. Powiecie mi 'cwiczcie', a nie moge bo czekam az dojda sruby od 'zbycha z kanady' do floyda xD

Offline quorton

• Gaduła
    • myspace
e tam. Posiedzisz nad tym 2 tygodnie i pull offy, hammery, hummery same będą Ci wychodziły ;)
Będąc na warsztatach w obornikach rok temu zaobserwowałem, że Marek Raduli też ściskał gripmastera w przerwach między wykładami. Jeżeli takie urządzenie ma zastąpić rozgrzewkę to czemu nie?

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Na rozgrzewkę to można się za dupę pomiętosić i na to samo wyjdzie.

Offline quorton

• Gaduła
    • myspace
od dupy zależy

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
albo można sobie pograć pajączki w tramwaju w drodze na próbę :headbang:

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
Moj problem z hammerami i pullami ogranicza sie do tego ze hammery ida, ale pulle juz wcale, szczegolnie brak czystosci mnie zniecheca do cwiczen, a ponadto zauwazylem ze cwiczenia pull offow zmniejszaja  synchronizacje prawej reki z lewa i krew zalewa jak kostkowanie 4321 przez wszystkie struny precyzyjnie idzie dobrze, a pullami pogram to samo i potem mam problem z kostkowanym 4321...

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Radzę ćwiczyć powoli, na czystej barwie, spokojnie, w miarę możliwości z metronomem. Żadne urządzenie nie pomoże Ci w wyćwiczeniu zdejmowania palucha ze struny żeby dalej grała.

Offline slayer-66669999

• Gaduła
  • execute them all!
dzwiek powinien byc wydobyty przez zarwanie struny czy bardziej przez sile uderzenia? Bo w hammerach robie to silowo tzn sila i ladnie brzmi, lecz najwazniejsze, ze czysto, a w druga strone nie wychodzi kompletnie... Mam za soba dwa lata czystego grania z metronomem na malych/srednich szybkosciach.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
Mi pulloffy tak czysto-100% wychodzą jedynie na ostatniej strunie :P. Tak to zawsze wzbudzę sąsiednią strunę i robi się syf. Ale przy odpowiedniej akcji strun wystarczy szybko podnieść palec z progu i wychodzi czysty pulloff, ewentualnie trochę szarpnąć strunę. Przynajmniej ja tak robię

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Trochę to uprościłem, soreczki. Wiadomo, że tzw. hammer-on potrzebuje troszkę siły ale jest ona równa pukaniu sobie w blat biurka (coś jak zabawa w pianino - spróbuj). Ja często jak jestem np. na wykładzie, w pociągu, krótko mówiąc - czekam na coś, to sobie tak stukam starając się trzymać tempo i metrum sobie zmieniam ewentualnie (tupając akcenty stopą).

Pull-off to troszkę trudniejsza rzecz do opanowania. Wg mnie da się to wyćwiczyć tylko na strunach i niczym innym. Tutaj jest ta różnica, że potrzebujesz tylko trochę siły żeby go zrobić, bo jak za mocno szarpniesz to możesz przypadkowo zrobić benda i zafałszujesz delikatnie. Ewentualnie zruszysz inne struny, dlatego poćwicz tłumienie niegranych drutów (zarówno lewą, jak i prawą dłonią).

Ogólnie przed zabawą w legato polecam zagranie tej samej frazy (dźwięków, licka, whatever) zwyczajnie kostkując i pilnując synchronizacji dłoni, a dopiero potem bez kostkowania przy hammeronach czy pullofach. Po jakimś czasie nie będziesz musiał już tego robić i powinno wyjść wszystko bez uprzedniej próby z kostką.

Do tego doradzam nagranie się (na czymkolwiek) i posłuchanie tego. Często dopiero wtedy słychać zgrzyty, nierówności etc. Albo zwyczajnie poproś jakiegoś muzyka, żeby to ocenił (nie musi być gitarzysta).

Daj znać czy moje 'rady' na coś się zdały i powodzenia :)

@terrormuzik: Niska akcja strun rzeczywiście pomaga, ale nie jest wymagana. Na moim niskopółkowym i niezdolnym do regulowania klasyku legato wychodzi poprawnie mimo tych kilku milimetrów zbędnej przestrzeni między struną a podstrunnicą. Kwestia przyzwyczajenia łapy do tego ruchu oraz ułożenia chwytu gryfu.
« Ostatnia zmiana: 06 Sie, 2009, 22:41:39 wysłana przez mondomg »

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ale przy nauce niska akcja strun jest bardzo pomocna. Inna sprawa że jak nauczysz się pulloffować przy zwykłej akcji strun to później po obniżeniu będzie Ci łatwiej (zawsze tak jest)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Pomocna albo rozleniwiająca, zależy od ucznia. Po mojemu dobrze naumiany gitarnik na każdym sprzęcie zagra poprawnie, nieważne czy zaczynał na Skłajerze czy Siurze.