Autor Wątek: akustyka w salce  (Przeczytany 1596 razy)

Offline maarioo

• Pr0
akustyka w salce
« 27 Kwi, 2009, 21:05:23 »
hej moje gej friendy :-*
dostaliśmy nareszcie z chłopakami prawie, że totalnie naszą własną salkę, w której jedyne, czego nie możemy robić to niszczyć ścian na większą skalę, a co za tym idzie - klejenie wytłoczek po jajkach odpadło, dlatego też porozwieszaliśmy na wszystkie ściany dywany, co trochę wyeliminowało pogłos.
pomieszczenie jest dosyć spore, co sprawia nam spore trudności w ogarnięciu całej akustyki.
stąd też moja ogromna prośba do Was - powiedzcie co wiecie, a co może pomóc w poprawieniu tego wszystkiego - może jakieś obicia kocami poszczególnych rzeczy? cięcia w pasmach? cokolwiek? :)

wygląda to mniejwięcej tak :

tutaj od razu rozpocznę jedno zagadnienie.
obczajałem już stary topic o rozstawieniu instrumentów w salce, więc wiem już w którą stronę mniejwięcej wszystko porozstawiać. pytanie tylko - czy lepiej jak te wzmaki stoją na środku pomieszczenia, czy rozstawić je te 4-5 metrów dalej mniej więcej pod ścianę?

z góry dzięki za wszelką pomoc - każdy pomysł się liczy :-*
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi, 2009, 21:07:34 wysłana przez maarioo »

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
Odp: akustyka w salce
« Odpowiedź #1 27 Kwi, 2009, 23:21:50 »
a nie mozecie sie poustawiwac dalej od siebie? :) takie wielkie pomieszczenie, to az sie prosi o wykorzystanie, blachy nie beda tak okrutnie napierdalac po uszach, stopa skuteczniej zagada jesli bedziecie od niej dalej...

kombinowalbym tez z postawieniem jakichs prowizorycznych scianek, podpatrzylem to w ksiazeczce do Toxicity SOAD - normalnie scianki dzialowe, takie do wysokosci glowy. bebny byly w ten sposob oddzielone od gitary, bas za kolejna taka przegrodka. inna sprawa, ze widzialem tam tez odsluchy... :/
Łe tej.

Offline maarioo

• Pr0
« Odpowiedź #2 28 Kwi, 2009, 15:20:01 »
ok, to na następnej próbie porozstawiamy się szerzej i zobaczymy co z tego wyjdzie :)
ze ściankami przedziałowymi to myślę, że już trochę większa sprawa, ale hmm... może kiedyś :P

rzucajcie kolejne sugestie plis! :D

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
« Odpowiedź #3 28 Kwi, 2009, 15:51:25 »
u nas w salce piece są ustawione na wprost bembniarza i narzeka strasznie że mu jebią soprany po uszach :D. Ale z tego co widzę na rysunku to my raczej aż tak dużego pomieszczenie nie mamy. No i nie mamy na razie basisty, ale wzmacniacz basowy dobrze jest ustawić gdzieś koło perkusisty tak żeby pałker słyszał bas.