Autor Wątek: Jakie stroje uda mi się uzyskać na strunach w rozmiarze 14-68?  (Przeczytany 502 razy)

Offline Bartzabel

• Nowy użytkownik
Zaczynam swoją przygodę z gitarą barytonową sześciostrunową i chciałbym wiedzieć, jakie stroje na strunach o rozmiarze 14-68 będę w stanie uzyskać, a jakich strojów powinienem unikać lub po prostu nie będą działać ze względu na luzy. Fajnie, gdyby ktoś po prostu wypisał mi poszczególne strojenia, które bez problemu ogarnę na tym zestawię, a jakie zdecydowanie nie. Scala 30 (762mm).

z góry dzięki za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 28 Mar, 2025, 01:28:16 wysłana przez Bartzabel »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Zaczynam swoją przygodę z gitarą barytonową sześciostrunową i chciałbym wiedzieć, jakie stroje na strunach o rozmiarze 14-68 będę w stanie uzyskać, a jakich strojów powinienem unikać lub po prostu nie będą działać ze względu na luzy. Fajnie, gdyby ktoś po prostu wypisał mi poszczególne strojenia, które bez problemu ogarnę na tym zestawię, a jakie zdecydowanie nie. Scala 30 (762mm).

Tak
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline wuj Bat

• Pr0
Zależy to tylko od Twojej tolerancji na ile dasz radę grać na flakach. Jeśli kostkujesz lekko i lekko dociskasz struny, to możesz zejść na tej samej grubości strun ze 3 półtony niżej, niż siłowy gitarzysta. Kiedyś dla beki na strunie 0.56 zszedłem do B, ale tego oktawę niższego, niż strój w siódemce ;)
Dlatego po prostu załóż struny, zacznij napinać najgrubszą i zobacz, w którym momencie ma akceptowalne napięcie, wtedy resztę nastrój do tego. I to już jest punkt wyjścia do dalszych zabaw. Użyj sobie np. tego:
https://www.stringtensioncalculator.com/

żeby wiedzieć gdzie jesteś z napięciem strun w innej gitarze, na której Tobie się dobrze gra, a na tym barytonie.
Paczki z głów!

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie

Ludowe stroje na pewno tak!
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/