Autor Wątek: Podbijanie głośności plus kaczka  (Przeczytany 166 razy)

Offline rafalek

• Gaduła
Podbijanie głośności plus kaczka
« 16 Sty, 2025, 14:44:04 »
Cześć.
Czy da się tal poczarować, że przy włączniu kaczki od razu podbije mi się głośność? Mam piec Laboga Mr Hector z dwoma volume zmienianymi footswitchem. Przy solówkach muszę najpierw podbić potem włączyć kaczkę, co live sprawia mi wiele problemów.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Użyj kaczki, która ma regulację volume/boost. Przykładowo Morley Tremonti.

Offline rafalek

• Gaduła
Nie za dużo to daje kiedy kaczka jest włączona w linii.

Offline Frantick

• Gaduła
zalezy czy jestes gotow zmodyfikowac kaczke i jak u Ciebie z zdolnosciami manualnymi i dostepem do lutownicy.

Offline pshemo

• Pr0
Są fajne kaczuchy z podbiciem od razu. Nie ma co komplikować sobie życia :)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Mój znajomy do dzisiaj używa podkładki od G-Lab (która aktywuje kaczkę poprzez nacisk), ale prócz samego dunlopa ma tam wpięte EQ, które jest ustawione właśnie pod solówki.

Tak, G-Lab wrócił z zaświatów i znowu można kupić ich zabawki.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline wuj Bat

• Pr0
Dobra wiadomość, milordzie!

Miałem tę podkładkę, z kaczką Zakka, coś pięknego - od razu ma się automatyczną aktywację, to jest true bypass i działa jak złoto. Planuję znów kupić.
Choć widzę, że z ceną sobie teraz pojechali...

https://glab.com.pl/pl/product/true-bypass-wah-pad/

Paczki z głów!

Offline Frantick

• Gaduła
ja zrozumialem ze @rafalek oczekuje ze po wlaczeniu kaczki dodatkowo bedzie przelaczal mu sie wzmak na drugi master vol ustawiony glosniej,
a kaczka z boostem nie bedzie raczej dodawala wiecej gainu niz ogolnej glosnosci na przesterze? (tak mi sie cos przypomina wlaczenie w boosta w mojej, a z drugiej strony nie mam wzmaka zeby rozwiac swoje watpliwosci).
O G-labie tez pomyslalem, ale sama podkladka tensometryczna to malo, jeszcze by trzeba dorobic cos co by na jej podstawie sterowalo wzmakiem, pozatym samej podkladki nie ma w sklepach proponowanych przez g-lab.
A ta kompletna podstawka ktora podlinkowal Wuj nie specjalnie rozwiazuje problem bo dalej osobno trzeba przelaczyc podbicie w wzmaku, jedynie ulatwia kozystanie z kaczki, chyba ze nie widze czegos oczywistego i jesli tak to mea culpa

EDIT:
dobra (jesli dobrze rozumiem jak to dziala) mozna by teoretycznie nie podpinac tego toru audio z glaba do kaczki i tylko w jacku, ktory normalnie byl by wpiety w output kaczki zewrzec styki i potem output z glaba do sterowania wzmaka, ale zakladajac ze to by zadzialalo to czy warto by wydac ponad 6 stow, no nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 18:39:01 wysłana przez Frantick »