Autor Wątek: Les Paul, marka, Classic vs. Standard vs. Traditional  (Przeczytany 215 razy)

Offline Tarrant

• Użytkownik
Postanowiłem zrealizować swoje marzenie z okresu nastoletniego i kupić sobie LP. Na oryginalnego Gibsona, szczerze mówiąc, szkoda mi kasy, nie jestem muzykiem i nigdy nie będę, a nie zależy mi też na logo, po prostu chcę LP, który będzie wyglądać tak jak z teledysków G'n'R z lat 90. Grać lubię głównie metal i sola przeróżne, dżdżdż itp., czasem coś pogram na cleanie. Amp to Engl IronBall + 2x12 Engla na V30. Mam jeszcze strata HSS.

Temat obczytałem, i tu rodzą się dwie zagwozdki:

1. Marka - myślę o Epiphone ze wzg na to, że wyglądają 1 do 1 tak jak Gibsony. Czy coś innego wziąć pod uwagę?
2. Model: Classic vs Standard vs Traditional, z tego co wyczytałem to chyba dla mnie najlepszy wydaje się Classic, ze względu na to, że ma rozłączanie cewek i wydaje się wygodniejszy do grania. Pytanie, czy dobrze mi się wydaje?

Offline pshemo

• Pr0
Ad1. Edwards jest zajebista Alternatywa albo coś starszego z Japonii jak Greco, Burny, Tokai

Ad2. Rozłączanie cewek zawsze można dodać ;)

Offline Tarrant

• Użytkownik

Te cewki to jest drugorzędna kwestia. Bardziej liczy się wygoda, nigdy nie miałem LP i moją obawę budzą opowieści o grubych kołkowatych gryfach.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0

Te cewki to jest drugorzędna kwestia. Bardziej liczy się wygoda, nigdy nie miałem LP i moją obawę budzą opowieści o grubych kołkowatych gryfach.

Miałem Edwardsa LP z zajebiscie grubym gryfem. Jeden z najwygodniejszych gryfów jakie miałem w ręku.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Tarrant

• Użytkownik

Miałem Edwardsa LP z zajebiscie grubym gryfem. Jeden z najwygodniejszych gryfów jakie miałem w ręku.
To jakby tak było, to bym wersji standard szukał, bo najbardziej koszerna się wydaje.

Offline Filun

• Gaduła
  • gwiazda mangozjebów
Dodam swoje +1 do Edwardsa/Greco/Burny/Tokaia, źle na nich nie wyjdziesz a w razie czego sprzedasz bez większej straty tak naprawdę.
gitaro-modyfikator-amator

Post Scriptum: specjalne życzenia dla ✨fOrUm sEveNsTriNg✨ kocham was 🤘😤

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Podjedź do jakiegokolwiek sklepu gdzie mają zarówno AUTENTYCZNE (XD) Gibsony jak i wszelkiej maści Les Paulowate mniej AUTENTYCZNE (XDDD) gitary. Obmacaj se jakiegoś Studio, Traditionala oraz Standarda jak w ogóle jest taka opcja. Potem przerzuć się na coś bardziej modern LP albo importa, podjedź gdzieś i zmacaj Edwardsa albo np. LTD EC-1000T. Wszystko wtedy będziesz wiedział.

Ja osobiście za hajsy które ludzie chcą za Edwardsy itp. wolałbym kupić po prostu Studio ew. dołożyć jeszcze więcej do Traditionala. Patrzę marzycielsko na LTDki i te Edwardsy, bo wyglądają zajebiście, ale pewnie jakbym miał obok siebie, to wziąłbym Gibsona XD Ale ja zjebany jestem pod tym kątem

Tylko pamiętaj, żeby wsadzić mu EMG i kupić Peaveya

Spoiler

Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
Podjedź do jakiegokolwiek sklepu gdzie mają zarówno AUTENTYCZNE (XD) Gibsony jak i wszelkiej maści Les Paulowate mniej AUTENTYCZNE (XDDD) gitary. Obmacaj se jakiegoś Studio, Traditionala oraz Standarda jak w ogóle jest taka opcja. Potem przerzuć się na coś bardziej modern LP albo importa, podjedź gdzieś i zmacaj Edwardsa albo np. LTD EC-1000T. Wszystko wtedy będziesz wiedział.

Ja osobiście za hajsy które ludzie chcą za Edwardsy itp. wolałbym kupić po prostu Studio ew. dołożyć jeszcze więcej do Traditionala. Patrzę marzycielsko na LTDki i te Edwardsy, bo wyglądają zajebiście, ale pewnie jakbym miał obok siebie, to wziąłbym Gibsona XD Ale ja zjebany jestem pod tym kątem

Tylko pamiętaj, żeby wsadzić mu EMG i kupić Peaveya

Spoiler

To co tu kolega napisał, idź ograj jak najwięcej, wypisz sobie na karteczce co w każdym Ci siedzi i dopiero wtedy szukaj co kupić
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline Skibodeptak

• Gaduła
Jak jesteś z okolic Bydgoszczy to mam fajnego Tokai LP Gold Top - nie jest Japoński ale to naprawdę fajna gitara - wisi na OLX. Jak by co to zapraszam do obadania.
Ja niestety nie jestem fanem konstrukcji LP - to już któreś podejście - dla mnie te gitary są niewygodne nie ze względu na gryf tylko ogólnie konstrukcję, ciężar, kształt deski.

Offline Tarrant

• Użytkownik
Jak jesteś z okolic Bydgoszczy to mam fajnego Tokai LP Gold Top - nie jest Japoński ale to naprawdę fajna gitara - wisi na OLX. Jak by co to zapraszam do obadania.
Ja niestety nie jestem fanem konstrukcji LP - to już któreś podejście - dla mnie te gitary są niewygodne nie ze względu na gryf tylko ogólnie konstrukcję, ciężar, kształt deski.
Goldtop mi się w ogóle nie podoba, mam taką idee fix, żeby wyglądała jak z teledysku "November rain" albo jakiś cherry burst. Zresztą, nie oszukujmy się, przy ilości moich obowiązków ta gitara będzie głównie zdobiła ścianę, więcej musi mi się przed wszystkim podobać.
« Ostatnia zmiana: 06 Lis, 2024, 22:11:50 wysłana przez Tarrant »