Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1751383 razy)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Ok, tylko, że taki Auchan, Renault, Decathlon żeby coś sprzedać i mieć przychód musi najpierw towar kupić.

I tutaj jest ukryta cała sztuczka. Te podatki od dochodu płacą, ale w krajach o bardzo liberalnych prawach podatkowych, polaczkom przypadają okruszki, które spadają z przeładowanych forsą wagonów ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline drzevoo

• Gaduła
Tak, zdaję sobie z tego sprawę  ;)
Mi chodzi o to, że moim zdaniem ten artykuł ma wywołać tylko tanią sensację, bo pokazywanie, że firma X zapłaciła podatek CIT od przychodu w wysokości 0.xxx% jest bez sensu - nie wiemy jakie miała koszty. Wiadomo, że każda z tych firm wlicza w koszty co może (jak każda działalność, która nie płaci podatku ryczałtem), natomiast musi też ponieść koszty, żeby mieć czym obracać.
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce...

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Tak, zdaję sobie z tego sprawę  ;)
Mi chodzi o to, że moim zdaniem ten artykuł ma wywołać tylko tanią sensację, bo pokazywanie, że firma X zapłaciła podatek CIT od przychodu w wysokości 0.xxx% jest bez sensu - nie wiemy jakie miała koszty. Wiadomo, że każda z tych firm wlicza w koszty co może (jak każda działalność, która nie płaci podatku ryczałtem), natomiast musi też ponieść koszty, żeby mieć czym obracać.

Przełożę to na moje podwórko i rozliczenia. Najczęściej rozliczałem się wcześniej umowami o dzieło z 50% kosztem uzyskania przychodu jako twórca.
Obecnie nikt nie chce takich umów podpisywać ze względu na ich cofanie przez US i naliczanie dodatkowego podatku. Wszystkie umowy są pchane z 20% KUP.

To przelicz sobie jaki podatek powinni płacić wymienieni z listy gdyby zastosować takie samo kryterium maksymalnego poziomu kosztów ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline drzevoo

• Gaduła
Jasne, rozumiem co masz na myśli. Ja wcale nie twierdzę, że te korporacje płacą podatek taki, jaki powinny. Natomiast nadal uważam, że pokazywanie jaki procent przychodu stanowi podatek CIT nie znając kosztów jest po prostu nierzetelne. A już zwłaszcza w przypadku sklepu, który towar musi kupić.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Spółka-córka, jakimi są między innymi wymienione wyżej firmy, kupują WSZYSTKO co się da od spółek-matek, czyli wyposażenie sklepów, biur, szkolenia pracowników, na towarze kończąc. Taki Auchan nie kupuje bezpośrednio w hurtowniach, zawsze pośrednikiem jest spółka-matka. Dlaczego? Mechanizm jest bardzo prosty- zamiast generować dochód i płacić wysokie podatki w Polsce to formalnie kupuje wszystko od zagranicznej firmy (jaką tutaj jest spółka-matka) generując sobie jednocześnie bardzo wysoki koszt uzyskania przychodu poprzez bardzo, ale to bardzo niskie marże. W ten sposób cały przychód jest w rzeczywistości transferowany za granicę do spółki-matki zarejestrowanej w jakimś normalnym kraju jakim zapewne jest Irlandia. W Polsce uzyskują absurdalnie niski dochód od którego płacą jeszcze bardziej absurdalne podatki, cała kasa idzie za granicę do spółki-matki, która teoretycznie płaci tam podatki. To tak w ogromnym uproszczeniu, bo normalnie dochodzą jeszcze zróżnicowane stawki VAT przy transakcjach międzynarodowych, nadmiar wzajemnie wykluczających się przepisów pozwalających w rzeczywistości na ich omijanie itd. itp.

Dlatego w biznesie jest święta trójca- księgowy, prawnik i doradca podatkowy. Bez tego zginiesz, szczególnie w takim kraju jak Polska :D

Offline drzevoo

• Gaduła
Wszystko się zgadza i jestem tego świadomy ;) (btw. bardzo fajny opis mechanizmu działania spółek matka-córka)
Nie zmienia to jednak faktu, że sklep żeby coś sprzedać musi najpierw towar kupić, więc wartości z artykułu jednak będą się rozmijały z prawdą. Oczywiście nie znając kosztów nie ma lepszego wskaźnika.
Może bez sensu się czepiam, ale kwestia tego procentu przychodów rzuciła mi się już jak czytałem ten artykuł po raz pierwszy, a później @nikt wrzucił go tutaj, więc stąd cała ta dyskusja ;)
Pozdro :lambanan:

Offline spacelord7

• Pr0
Zatankowałem samochód do pełna: 50L za 290zł.
x.X

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Zatankowałem samochód do pełna: 50L za 290zł.
x.X

A będzie tylko gorzej...

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ja tam jestem optymistą.

Wierzę w to co obiecał Pinokio. Już w przyszłym roku na pewno będę mógł naładować mojego jednego z 2mln wyprodukowanych w Polsce elektryków, tanim prądem z elektrowni atomowej w Żarnowcu.

xD
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
No i oczywiście więcej pieniędzy w kieszeni przez obniżenie podatków.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Najgorsze jest nazywanie tego świrowania przez wielu tłumoków socjalizmem - żaden lewicowiec nie pochwali takiej podłej kiełbasy wyborczej, kiedy mamy niedofinansowane szkoły, dziurawą służbę zdrowia (a w szczególności psychiatrię dziecięcą, którą zresztą *** próbował już ostatecznie zaorać w imię cholera wie czego) i ogólnie państwo z kartonu. 500+ jeszcze tak - jakkolwiek idiotycznie motywowane (serio ludzie mieliby zacząć płodzić więcej dzieci dla 500 zł? statystyki jakoś tego nie odnotowały), to wiele dzieciaków wyszło ze skrajnej biedy, padły rozmaite parabanki i SKOKi (oczywiście *** dał im bailout niczym pełnoprawnym instytucjom finansowym, bo Bierecki), ale na co te kolejne tysiące dla rodziców - może jeszcze znowu wprowadzą bykowe?

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
@gizmi7 to 500+ to jest kompletna patologia. Ta suma powinna być w najgorszym przypadku w formie bonów do zrealizowania w konkretnych sklepach na konkretne produkty. Lepszym wyjściem by było jako opłata za żłobki, by rodzice takich maluchów mogli iść do pracy :) W takiej placówce dziecko ma pełno wartościowe posiłki, kontakt z rówieśnikami i jest pod okiem specjalistów. A tak to będzie kolejna kasa na hybrydy i brwi dla mamusi, piwko i papieroski dla tatusia, a dziecko raz na tydzień dostanie kinder niespodziankę.

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
IMHO zamiast rozdawnictwa na konto czy bonów - odliczenie od podatków, napędziłoby z każdej strony. Więcej umów zawieranych normalnie, a nie śmieciowo, no i pieniądz został by w państwowym budżecie, ale debilom za ciężko wytłumaczyć jak by to miało działać więc lepiej właśnie ów "kiełbę wyborczą" żeby każdy zrozumiał, nawet ten bez wykształcenia podstawowego

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
@niedziak Ale jak sobie wyobrażasz opłatę za żłobki, żeby to się nie przerodziło w faktyczną systemową patologię? Tak samo bony skłaniające ludzi do kombinowania ze sprzedażą ich za faktycznie pieniądze. Moim zdaniem niepotrzebne jest w ogóle świrowanie z "pierwszym dzieckiem, drugim dzieckiem", progami zarobkowymi pośrednio targetującymi samotne matki. Gdyby to zostało oficjalne przedstawione i uznane za transfer społeczny na rzecz rozwoju przyszłych pokoleń, to by w ogóle nie było tej gadki o patologii i innej zasugerowanej narracji. W to, jak przedstawiono 500+ wpisany jest wymuszony konflikt "liberalnego" PO z "socjalnym" PiSem, gdy to po prostu dwie partie konserwatywne, które grają do wspólnej bramki obrony statusu quo. Dlatego też mówię, że żaden socjalista pod wynalazkami *** się nie podpisze, bo one wpisują się w szerszą konserwatywną narrację "transfery społeczne to rozdawnictwo dla nizin społecznych za oddane głosy", za tym nie stoi wizja progresu Polaków jako społeczeństwa, ale reakcjonizm.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
@gizmi7 patologie systemowe to mamy od dawna i są coraz mocniej pogłębiane przez to, że ludzie dostają te pieniądze do łapy i mogą je jawnie przepierdalać. Dodatkowo teraz tej kasy dostaną jeszcze więcej, z podkreśleniem, że na dowolny cel. Przecież to jest jawne robienie kurwy z logiki. Jeżeli tacy ludzie nie dostawaliby tej forsy fizycznie (ani cyfrowo) to faktycznie szła by ona na potrzeby dzieci, a nie nowe hybrydy i brwi dla mamusi oraz vicerojki i harnasie dla tatusia.
Na swoim przykładzie- posyłam dziecko do żłobka na terenie Poznania, z kobietą płacimy podatki na terenie Poznania i w związku z tym OD MIASTA dostajemy jakieś tam wyrównanie idące bezpośrednio na konto żłobka. W dalszym ciągu co miesiąc sami musimy płacić 980 zł za dzieciaczka. Wszystko na podstawie dokumentów, które składaliśmy podczas zapisu dziecka, łącznie z kwitami z urzędu skarbowego. W ten sam sposób można przydzielać i realizować różne IMIENNE świadczenia dla dzieci jednocześnie ucinając możliwość handlowania nimi. I nie mów mi, że się nie da, bo się da ;)

Kontynuując wątek polskich patologii systemowych Jeżeli mielibyśmy dwójkę dzieci to kwota za żłobek idzie w okolice 2000 zł co rodzi kolejną patologię systemową, a mianowicie moja pani jest nauczycielką mianowaną z doświadczeniem ponad 10 lat, a jej pensja z dodatkami nie przekracza 3000 netto. Prosta matematyka, przy dwójce dzieci bardziej jej się opłaca siedzieć w domu i ciągnąć socjal, bo zostaje więcej w kieszeni, a stresu mniej i można się wyspać. Państwo wtedy nie ma wpływu z podatków, a dodatkowo możemy się załapać na różne inne benefity z tytułu niższego dochodu na głowę oraz fakt, że nie jesteśmy formalnie małżeństwem. Patologia systemowa do potęgi.
W moim przypadku opłaca się pracować tylko do pewnego progu, ponieważ powyżej podatki zjadają mój dochód i sumarycznie zostaje mi mniej w kieszeni, natomiast w drugiej firmie wysokość moich podatków po Nowym Wale będzie równa lub wyższa niż w Niemczech, w związku z czym poważnie rozważam przeprowadzkę za zachodnią granicę. Czyli państwo znowu straci kolejne wpływy do budżetu, a mnie nie będą gnębić polskie urzędy. Zamiast rozdawać bez sensu pieniądze to pozwólmy ludziom normalnie i bez stresu pracować nie zabierając im połowy tego co wypracują, bo to tylko poszerza szarą strefę.

Odsuńmy wreszcie wojenkę PO i PiS na bok, bo jedni to są stołeczne cwaniaczki w białych kołnierzykach, a drudzy to są dziadki z kompleksem, że nie dorobili się na przemianach systemowych 30 lat temu. Lewica to znowu równe i równiejsze świnki rodem z Folwarku Zwierzęcego, a skrajna prawica chciałby tutaj dystopię niczym w Pamiętnikach Podręcznej. Ten kraj nie ma przyszłość i wszystko zmierza do tego by zająć miejsce chin jako tania siła robocza z jeszcze tańszymi robotnikami, bo społeczeństwo jest coraz głupsze i coraz bardziej leniwe. Ważne, że po pracy jest harnaś i telewizorek, a co miesiąc przelew na konto.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A rozwiązanie jest tak banalne. Kwota wolna od podatku liczona na członka rodziny który zamieszkuje w gospodarstwie domowym.

2+1xbombelek=3x kwota wolna od podatku a nie jak obecnie 2x
2+3xbombelek=5x kwota wolna od podatku

I nagle okazuje się że taka rodzina z dwójką dzieci woli iść do pracy, brać nadgodziny albo podnieść kwalifikacje, bo nie dobija do progu podatkowego i może na tym skorzystać jeszcze bardziej... a ilu darmozjadów urzędniczych, takich jak ja można przy tym się pozbyć!

Offline spacelord7

• Pr0
Ale po co wogle ta dyskusja na co mogłyby pójść pieniądze. Głosy kupuje się pieniędzmi prosto do łapy.
Z mojego doświadczenia powiem tylko, że w miesiącu, w którym dostałem 1000+, zabrano mi 2000.

Gdybym miał cokolwiek do powiedzenia w kwestii tego na co mają pójść te pieniądze, to przypomnę, że opieka przedszkolna, ogólnie edukacja i służba zdrowia są tak niedofinansowane, że nawet w wersji "publiczna" trzeba do nich dokładać kilka stówek miesięcznie.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
PLN mnie wkurwia.
chujowa waluta.
i always go full retard

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A co w niej złego? Kurs nie pasuje?

Offline oz

• Pr0
allegro, a wlasciwie allegro lokalnie, wystawienie czegos wiąże się z kupą spam maili. Ba głupio zrobiłem wystawiając z kup teraz bo aukcja została wyklikana

Offline spacelord7

• Pr0

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
i always go full retard

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
https://bypol.org/en
"It currently unites hundreds of incumbent and former security officers looking to restore the rule of law and order in Belarus."

Państwo z dykty pozwala w Warszawie rejestrować działalność czemuś takiemu...

Offline Pronounce

• Pr0
Heh, mówiłem żonie kiedy tylko zaczęli pokazywać Svetlanę, że jest to tylko podpucha, koń trojański pod płaszczykiem demokracji i walki o prawa obywatelskie.

Innymi słowy: na Wschodzie bez zmian.